local-stats-pixel fb-conv-api

Studijas ārzemēs.12

57 1

Evija Dreimane
University of South Wales


Kādēļ Tu izlēmi studēt ārzemēs?

Kā pirmo iemeslu es varētu minēt savas personības aspektus jeb to, ka mani jau no laika gala ir vilinājušas lietas, kas izaicina un ir ārpus ierastā. Pēc tam - iespēju iegūt neaprakstāmu studiju un dzīves pieredzi, kā arī kvalitatīvu augsta līmeņa izglītību. Protams neizpaliek aspekti kā: iespēja iepazīt jaunus cilvēkus un dažādas kultūras, internacionāla vide, daudz ceļot, apgūt vienu un vairākas svešvalodas, dibināt starptautiskus kontaktus un iegūt draugus uz mūžu no visas pasaules.

Pēc kādiem kritērijiem Tu izvēlējies universitāti un studiju programmu?

Viss sākās ar sarakstu, kurā tika sarindotas piecas studiju programmas, sākot ar to, kura visprecīzāk sakrīt ar manis izvirzītajām vēlmēm un prasībām. Kā rezultātā, šobrīd studēju Glamorganas Universitātē jeb nu jau Dienvidvelsas Universitātē, Modernās mūzikas studiju programmā, Kardifā, Velsā, Apvienotajā Karalistē. Mana izvēle par labu krita šai universitātei,jo, pirmkārt, izvēlētā studiju programma sakrita ar manām vēlmēm, kā arī iestājkritēriji atbilda manam profilam. Otrkārt, protams mācību maksa nebija mazsvarīga, jo mācības ir par maksu. Treškārt, ļoti pozitīva un veiksmīga komunikācija izveidojās ar universitāti, tās darbiniekiem un mācību spēku jau saņemot pirmos e-pastus. Tikai pēc tam pievērsu uzmanību tādām niansēm kā pati pilsēta, tās atrašanās vieta, tuvākā lidosta, darba un brīvā laika pavadīšanas iespējas, dzīvesvietas atrašana, studentu īpatsvars utt.

Varbūt Tu vari pastāstīt nedaudz sīkāk par savu studiju programmu - par mācību priekšmetiem, eksāmeniem, ekskursijām?

Mana studiju programma sastāv gan no teorētiskiem, gan praktiskiem mācību priekšmetiem. Lekcijās iegūtās zināšanas, vairākkārtēji un pamatīgi, tiek pārbaudītas praksē. Teorētiskie priekšmeti: mūzikas teorija un vēsture, muzikālās kultūras un identitātes, muzikoloģija, mūzikas bizness un industrijas juridiskie apsekti. Praktiskie priekšmeti: spēlēšana/muzicēšana grupā, vokālās un instrumentālās nodarbības, aranžēšanas tehnikas, dzirdes treniņi, kompozīcija teātrim, TV, kino, darbs studijā abās pusēs skaņu necaurlaidīgajam stiklam, improvizācija un vēl un vēl. Viss, kas saistās ar vārdu ‘mūzika’ un, kas profesionālam mūziķim jāzin par to. Runājot par eksāmeniem, vienīgais eksāmens, kuru par tādu es varētu nosaukt, bija pirmajā kursā dziedāšanā, kur tika pārbaudītas manas vokālās spējas un teorijas zināšanas. Pārējās ieskaites bija dažāda veida liela apjoma mājas darbi, ko atliek sagatavot noteiktā laika periodā un iesniegt noteiktajā laikā. Paziņojumi par iespēju doties ekskursijās ienāk pāris reizes mēnesī manā epastā, bet tā kā manas universitātes campus atrodas pārāk tālu no galvenā campus, tad vēlme doties šajās ekskursijās ir neliela. Velsu apskatīju pašā pirmajā nedēļā, kad ierados Anglijā. Universitāte organizēja internacionālajiem studentiem Welcome Week, kuras ietvaros bija daž ne dažādas eksursijas, kuras pavēra iespēju iepazīt jauno vidi un kultūru. Protams šad un tad neizpaliek izbraukumi ar draugiem un kursa biedriem.

Kuri ir Tavi iemīļotākie priekšmeti?

Mani iemīļotākie mācību priekšmeti noteikti ir tie, kas ir vairāk balstīti tieši uz praktisko pieeju. Universitāte sniedz iespēju studentiem pārbaudīt teoriju – praksē, izmēģināt dažādas šo apsektu nianses un izdarīt secinājumus. Kā galveno argumentu lektori parasti min to, ka labāk kaut ko pamēģināt skolas solā, nevis pieļaut lielu kļūdu reālajā dzīvē, kur sekas ir daudz daudz lielākas un nopietnākas. Bet ja jānosauc viens konkrēts priekšmets, tad tā noteikti ir kompozīcija un tieši fakts, ka radošajām izpausmēm tur nav robežu.

Kādas ir, tavuprāt, lielākās atškirības, studējot Lielbritānijā un Latvijā?

Latvijā nekad neesmu studējusi, taču, manuprāt, lielākās atšķirības varētu meklēt tieši mācību procesā, konkrēti, kā notiek lekcijas, kā tiek organizēts mācību saturs, kādas ir attiecības lektoriem ar studentiem un kādā veidā paniedzējiem, tad izdodas panākt vēlamo mācību efektu jeb to, ko gala rezultātā zin students absolvējot universitāti.

Vai studēt ārzemēs ir grūti? Vai angļu valoda Tev sagādā kādas problēmas?

Manuprāt, nav iespējams pateikt vai studēt ārzemēs ir grūti vai viegli, tas visnotaļ ir atkarīgs individuāli no katra paša. Manā gadījumā, tas laikam bija viegli, jo bija jau iestrādnes izvēlētajā studiju programmā nācās piemācīties tik klāt terminoloģiju. Runājot par valodas zināšanām, bija tik, cik iemācīts vidusskolā, kā arī apgūts ceļojot un pašmācības ceļā, bet nevarētu teikt, ka angļu valoda sagādāja lielas problēmas. Protams, no sākuma bija jāpierod pie prasībām un normām, bet tas jau ir cits stāsts. Atceros, kad rakstīju pirmo eseju bija dalītas izjūtas, bet rezultāts bija sekmīgs. Tā pamazām ar katru nākamo darbu uzlabojās manas valodas zināšanas un šobrīd jau liekas grūti minēt valodu, kā vienu no problēmām.

Vai mācības un dzīve Lielbritānijā ir dārga?

Gan mācības, gan dzīvošana Lielbritānijā salīdzinot ar Latviju sanāk dārgāk, taču vairāk vai mazāk izmaksas ir mainīgs lielums un variē. Viss atkarīgs no tā, kādas ir vēlmes un cik augstas ir prasības. Konkrēti par mācību maksu, tās ir dažādas, viss atkarīgs no universitātes atrašanās vietas. Piemēram, Skotijā daudzas studiju programmas ir par brīvu. Es studēju Velsā, kur mācību maksa ir ~ 3000 mārciņu. Kā arī par dzīvošanu, pirmos divus gadus es dzīvoju kojās, bet tagad trešajā gadā īrēju istabu kopā ar draugiem. Salīdzinoši, dzīvošana kojās man izmaksāja divas reizes dārgāk, nekā šobrīd istabas īrēšana.

Varbūt Tu vari nedaudz pastāstīt par savu studenta dzīvi - kā Tu pavadi savu brīvo laiku? Vai Tavā pilsētā ir kādas studentiem piedāvātas aktivitātes?

Paralēli studijām nestrādāju, jo īsti tam nesanāk laika. Taču brīvajā laikā man patīk baudīt mākslu un kultūru, kā arī vēl joprojām iepazīt Lielbritāniju. Apmeklēju dažādus koncertus,

pasākumus, mākslas galerijas un izstādes. Cenšos aktīvi pavadīt savu brīvo laiku: sporta zāles apmeklējumi, peldēšana, joga, dejošana, vingrošana. Pēc dabas, vienkārši nemāku nosēdēt uz vietas. Neizpaliek izbraukumi ar draugiem, bet visvairāk laikam vienkārši iepazīstu Britu dzīvesstilu. Kā rezultātā nemaz nemanot esmu jau pa pusei ‘Angliete’. Protams ballītes un pilsētas nakts dzīves baudīšana, tā nu laikam ir neatņemama studentu dzīves sastāvdaļa, lai kurā pasaules malā atrodamies.

Manā pilsētā ir divas lielas universitātes, līdz ar to ir arī sarūpētas daudz un dažādas iespējas, kā pavadīt savu brīvo laiku. Par to visu rūpējas Student Union, kas vairākumos gadījumu ir ēka, kurā ieejot paverās studentu paradīze vienu viet. Tā kā Kardifa ir Velsas galvas pilsēta, tad arī neizpaliekošs ir lielpilsētas valdzinājums un šeit noteikti katram ir iespēja atrast kaut ko sev tuvu, lai labi un pilnvērtīgi pavadītu savu brīvo laiku.

Vai esi apmierināta ar studijām un savu dzīvi Lielbritānijā?

Atskatoties uz trīs gadiem kopumā varu teikt, ka esmu vairāk kā apmierināta un noteikti ieguvumu ir vismaz trīs reizes vairāk kā zaudējumu, ja tādi vispār ir. Ir apgūta lieliska studiju programma, kas gandrīz par visiem 100 % atbilst manām vēlmēm un prasībām, satiktas un iepazītas daudz visnotaļ iedvesmojošas un radošas personības, kas noteikti neatstāj vienaldzīgu un liks vēl par sevi manīt, iegūti ļoti tuvi draugi netikai no Lielbritānijas, bet arī citām pasaules malām, ar kuriem kontakts cerams laika gaitā nepazudīs, apgūta liela dzīves skola un noteikti pieredze uz mūžu, kā arī valoda, ko nu jau varētu saukt par savu otru dzimto valodu. Redzēsim, kā nu būs tālāk, bet viens no maniem mērķiem laikam ir kādreiz teikt, ka es esmu pieredzējusi pasauli.

Vai Tev ir kādi ieteikumi jauniešiem, kuri vēl tikai uzsāks studijas Lielbritānijā?

Laikam pats svarīgākais ir saņemt drosmi un reizēm iziet uz visiem 100 %, lai īstenotu izvirzīto mērķi. Kā zināms, lielos mērķos vieglāk trāpīt. Noteikti iesaku darīt to, kas patīk, jo tad arī noteikti sanāks, acis spīdēs un pašam būs gandarījums par gala rezultātu. Nelaist garām iespējas, noķert to īsto un varbūt reizēm vienkārši būt īstajā vietā un laikā. Viss sākas galvā un gandrīz vienmēr ir iespējams. Sapņot, uzdrīkstēties un īstenot.

Renārs Ronka, Jönköping University

Vai esi apmierināts ar studijām Zviedrijā?

Vai ir kādas būtiskas atšķirības no studijām Latvijā?

Studijas Jonkopingas universitātē man ļoti patīk. Studiju programma (MSc IT, Management and Innovation) ir interesanta un arī pieeja mācībām ir samērā neierasta. Biju pārsteigts, cik ļoti viss balstās uz grupu darbiem un individuālu darbu. Nezinu, vai tās ir izglītības sistēmas atšķirības, vai atšķirība starp bakalauru un maģistru studijām. Iespējams, ka nedaudz no abiem. Katrā ziņā universitāte nodrošina pamatlietas, kas nepieciešamas mācību procesam - telpas grupu sanāksmēm un datorklases. Mācību literatūra gan bieži vien ir jāpērk vai jāmeklē internetā. Mācību procesā lielāks uzsvars tiek likts uz izpratni nevis mehānisku atkārtošanu. Ir aizraujoši strādāt kopā ar studentiem no dažādām pasaules malām. Dažreiz gan ir grūti dažādo atšķirību dēļ, bet visu ir iespējams atrisināt.

Varbūt Tu vari nedaudz detalizētāk pastāstīt par savu studiju programmu?

Konkrēti mana studiju programma sastāv gan no tehniskās, gan biznesa skolas kursiem. Mācības nav grūtas, bet drīzāk laikietilpīgas. Tomēr jāpiezīmē, ka studentiem, kas nav ar tehnisku pieredzi vai izglītību, mācībās jāiegulda vairāk pūļu. Priekšmeti atbilstoši programmas nosaukumam pārsvarā ir par IT pārvaldību un attīstību dažādās industrijās. Jau pieminētajos grupu darbos pārvarā ir jāizstrādā projekti, kuru ietvaros ir jāpēta teorētisko zināšanu sakarība ar praktiskiem priemēriem. Šīs programmas ietvaros lekciju skaits nedēļā ir aptuveni 2 vai 3, no kurām katra ilgst 2 līdz 4 stundas. Varētu šķist, ka tas tikpat kā nekas nav, tomēr grupu un individuālais darbs to atsver.

Kā ir ar mājvietas atrašanu un dzīvošanu Zviedrijā?

Kas attiecas uz sadzīviskām lietām - mājvieta jeb kojas visiem ārzemju studentiem ir garantēta. Turklāt ierodoties Jonkopingā, mani sagaidīja pick-up serviss, kas nogādāja mani uz universitāti. No turienes, saņēmis istabiņas atslēgas un vispārīgu informāciju par turpmākajām aktivitātēm, es tiku aizvests uz kojām. Biju ļoti patīkami pārsteigts par to, kādas šeit ir kojas. Katrā istabā ir viens vai divi studenti. Dažās no istabām ir arī izlietne. Konkrēti mājā, kur es dzīvoju, ir kopēja virtuve kā arī labi iekārtotas atpūtas telpas. Vēl ir pieejama arī pirts, kas gan ir neierasta parādība arī Zviedrijas kojās. Par veļas mazgāšanu konkrēti manās kojās jāmaksā nekas nav, bet ir tādas, kur par vienu veļas mazgāšanu jāmaksā ~5 kronas. Koju īres maksā ir iekļauts praktiski viss - elektrība, ūdens, apkure, internets.

Vai dzīve Zviedrijā ir dārga?

Dzīvošanas izmaksas ir ļoti augstas salīdzinājumā ar Latviju. Piemēram, parasta maize maksā ~2ls. Mēnešbiļete maksā 300-400 kronas atkarībā no dzīvesvietas. Dažas kojas ir tik tuvu universitātei, ka sabiedriskais transports nav nepieciešams, bet to attiecīgi atsver īres maksa. Vai vari nedaudz pastāstīt par pilsētiņu, kurā dzīvo un studē – Jonkopingu? Vide šeit Jonkopingā, drošvien kā visā Zviedrijā, ir sakārtota un skaista. Ņemot vērā, ka Jonkopinga ir salīdzinoši maza pilsēta (aptuveni 110'000 iedzīvotāju), ir radies iespaids, ka vietējie dzīvi uztver ļoti mierīgi un nesteidzīgi. Turklāt zviedri ir lieli dabas mīļotāji, tāpēc ir ļoti daudz parku un pastaigu vietu mežos.

Vai zviedru kultūra krasi atšķiras no latviešu? Kādi Tev šķiet paši zviedri?

Cilvēki šeit ir ļoti izpalīdzīgi un pretimnākoši. Ja nepieciešams atrast kādu vietu vai objektu, zviedri bez kavēšanās palīdzēs. Turklāt bieži vien, ne tikai izskaidros, kā tur nokļūt, bet pat pavadīs / aizvedīs uz attiecīgo galamērķi. Zviedriem kopumā ir labas angļu valodas zināšanas. Vismaz pamatos, tomēr, ja nepieciešams kaut kas specifisks, piemēram, ārsta apmeklējums, ar angļu valodu var izrādīties par maz. Šeit vēl jāpiebilst, ka obligāti uz Zviedriju ir jāņem līdzi ES apdrošināšanas karte, kas ļauj iegūt medicīnisko palīdzību, ja nepieciešams.

Vai esi apmierināts ar savu izvēli - studēt Zviedrijā?

Kopumā esmu priecīgs, ka izvēlējos studēt Zviedrijā, jo esmu ieguvis pieredzi, jaunus draugus un paplašinājis savu redzesloku.
Kā Dream Foundation Tev palīdzēja pieteikuma procesā? Ar DF atbalstu, tas viss sanāca gluži viegli, jo bija tikai jāiesniedz dokumenti Dream Foundation un jāgaida apstiprinājumus. Turklāt, lieti noderēja pieredze, ko caur DF bija iespējams iegūt no iepriekšējiem studentiem.

Jānis Spurdziņš,
Business Academy Aarhus

1. Kāpēc tu nolēmi studēt ārzemēs?

Studijās ārzemēs es saskatīju iespēju vairāk ceļot, iepazīt jaunas kultūras un cilvēkus, apgūt svešvalodas un iegūt kvalitatīvu izglītību bez maksas. Tie bija galvenie noteicošie faktori, kas man lika izvēlēties pamest Latviju.

2. Pēc kādiem kritērijiem tu izvēlējies mācību iestādi un studiju programmu? (Kur tieši tu tagad mācies?)

Tagad studēju Aarhus Universitātes Biznesa un Tehnoloģiju Institūtā (AU-IBT), Dānijā, Herningā. Šo universitāti izvēlējos galvenokārt dēļ piedāvātās mācību programmas ICM, kas ir samērā specifiska, salīdzinot ar citur piedāvātajām. Meklējot universitātes, skatījos kuras ir bezmaksas, no tām arī izvēlējos sev interesējošo programmu. Daudz palīdzēja arī tas, ka draugs jau gadu mācījās to pašu. Viņš mani arī iepazīstināja ar sīkākām niansēm, kas man tīri labi patika.

3. Vai tev rodas kādas grūtības studējot svešvalodā? Ja jā, tad kādas?

Grūtības, protams, ka rodas, jo tā taču nav dzimtā valoda. Bet katrā gadījumā tās nav tādas, lai nebūtu iespējams pārvarēt. Nedaudz pacenšoties, pastrādājot ar vārdnīcu un ieguldot papildus darbu, lai sagatavotos mācībām, visas grūtības tika pārverētas.
4. Vai pasniedzēju attieksme pret ārzemju studentiem ir objektīva?

Pasniedzēju attieksme pret ārzemju studentiem ir objektīva. Mācos internacionālā programmā, kur visi ir vienādi.

5. Vai tev bija viegli uzsākt komunikāciju ar apkārtējiem? (kursabiedriem, kaimiņiem utt.)

Komunikāciju ir uzsākt viegli. Galvenais ir pašam iet un iesaistīties aktivitātēs- būt starp cilvēkiem. Pats, piemēram, esmu brīvprātīgais bārmenis studentu bārā. Tas ir ļoti palīdzējis satikt jaunus cilvēkus. Daži no labākajiem draugiem šeit ir iegūti, veicot bārmeņa pienākumus.

6. Vai tev tika nodrošināta dzīves vieta? Ja jā, tad maksas vai bezmaksas? Ja nē, tad kā tu meklēji dzīves vietu?

Dzīvesvieta man nodrošināta netika. Bet skolai ir sadarbība ar studentu dzīvokļu kompāniju, kas piedāvā dzīvokļos. Tādejādi, laicīgi piesakoties, tiku pie dzīvokļa tur pat 2 min attālumā no universitātes. Ne visi, kas piesakās, dabū dzīvokli, jo to skaits ir ierobežots. Un par dzīvokli, protams, ir jāmaksā.

7. Vai tu saņem stipendiju? Ja jā, tad vai tev pietiek dzīvošanai vai arī nākas piestrādāt?

Stipediju nesaņemu. Esmu sameklējis labu darbu, un ar to man pietiek, lai iztiktu.

8. Kā tu uzskati, vai studentiem ir viegli atrast darbu pilsētā kurā tu mācies?

Nē, godīgi runājot. Tas, protams, ir atkarīgs arī no veiksmes. Bet uzskatu, ka ieguldot laiku, spēku un izdomu bez darba šeit neviens nepaliks.

9. Vai tava universitāte nodrošina studentu ar prakses iespējām? Vai prakse ir apmaksāta?

Mana prakse tikai vēl tuvojas, tāpēc vēl neesmu lietas kursā par visām opcijām. Bet skola piedāvā iespēju doties uz citām valstīm apmaiņas semestrī, lai studētu citā universitātē. Prakse gan jāmeklē pašam, un var doties uz jebkuru pasaules valsti. Samaksa ir pēc vienošanās ar prakses kompāniju. Lai atrastu praksi, var arī doties uz skolai blakus esošu ēku, kur bāzējās galvenokārt dāņu, bet arī citu valstu kompāniju pārstāvji.

10. Vai tu uzskati, ka izglītības līmenis ārzemēs ir augstāks un ar ārzemju diplomu varēsi atrast labāk apmaksātu darbu?

Mācību līmenis šeit ir labs. Negribu salīdzināt un teikt, ka ir labāks vai sliktāks nekā Latvijā. Bet labi apmaksātu darbu palīdzēs atrast šeit iegūtā pieredze, dzīvojot patstāvīgi pašam risinot problēmas, un iegūtie draugi no dažādām pasaules valstīm.

Vairāk : http://dream-foundation-latvia.blogspot.com/p/studentu-viedokli.html

57 1 12 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 12

0/2000

pietiek ar studijām  spokos

13 0 atbildēt

Latvijā profesori un lektori ir veci sagrabējuši dīkdieņi, kuri māca no padomju laiku grāmatām un maļ vienu un to pašu... nerunāju par visām augstskolām, bet dažās Rīgā tā notiek. Pats gribētu iet studēt, bet nav tik lielas naudas un sajūta būs, ka to diplomu es būšu vnk nopircis...  emotion

5 0 atbildēt

Nē neplānoju, pēc vidusskolas pabeigšanas meklēju darbu un šobrīd stradāju. Nauda pietiek un nav nepieciešama ūberkrutā izglītība lai kļūtu par kādu tur miljonāru.

 

4 0 atbildēt

Es gribu Latvijā.

3 0 atbildēt

Mācos ārzemēs jau 4 gadus. Daudz vieglāk plus augstskolu tehniskā bāze ir stipri labāka nekā lv. Protams ka jāzin tās valsts valoda kurā mācies. Ir arī skolas kur viss angliski. Attieksme patīkamāka un slodze mazāka. Plus papīrs arī tiek vērtēts labāk nekā no lv. Izmaksas neicīgas. Precīzāk man maksā par to ka studēju un pietiekami pieklājīgi. Nav nekādi kredīti jāņem un nav parādos jālien. 

3 0 atbildēt

Nezinu vai spētu iejusties sabiedrība tomēr  liela atsķirība    tomēr vaig ļoti labi labas angļu valodas jo atradīsies tādi vārdi  nezināsi   tas sarezģīs visu procesu ... emotion

3 1 atbildēt

Vispār interesanti palasīt dažādas pieredzes no studentiem ārzemēs. Par studijām UK gribētu tikai piebilst- pa vasaru esmu šeit ceļojumā, ja tā var teikt, un cilvēki saka, ka ir ļoti viegli dabūt studiju kredītus, kuri ir jāsāk atmaksāt tikai tad, kad pelni virs 400 mārciņām nedēļā. Ja nekad nesāc pelnīt tik daudz, tad neatmaksā ;D Neko nepropogandēju, bet tas tā, ja nu kādam ir radusies vēlme studēt UK, bet uztraucās par naudas lietām :)

2 0 atbildēt