local-stats-pixel fb-conv-api

Mana pieredze - depresija (2)6

132 0

Pirms pāris mēnešiem es ievietoju rakstu ar savu pieredzi par depresiju un nervu izraisītām slimībām, kas ieguva lielu cilvēku interesi un atsaucību. Šāda līdzīga tipa rakstus es jau biju ievietojusi savā personīgajā blogā, bet tas, lai paliek tiem, kuri mani pazīst labāk. Pēc drauga ieteikuma, esmu nolēmusi rakstīt vēl kādu rakstu šeit spokos, apskatot savu viedokli un pieredzi, ņemot vērā, cik daudziem tas ir noderējis.

http://spoki.tvnet.lv/liktenis/Mana-pieredze-Depresija-un-nervu/751443">http://spoki.tvnet.lv/liktenis/Mana-pieredze-Depresija-un-nervu/751443

Reiz es baidījos būt nevis fiziski vājai, bet gan garīgi. Nekas, manuprāt, neliek justies tik bezspēcīgam, kā netikšana galā pašam ar sevi. Vismaz tādas sajūtas mani pārņēma, kad pirmo reizi saskāros ar depresijas pazīmēm. Ar dīvainām sajūtām atminos laiku, kā centos to slēpt un, cik ļoti tas mani grauza no iekšpuses. Kā mājās varēju sēdēt, skatīties smieklīgus video, sirsnīgi smieties līdzi un tad pēkšņi raudāt. Raudāt stundām ilgi un no sirds, līdz man liekas, ka ir palicis labāk. Nekad es nezināju kāpēc vai par ko raudu, es raudāju līdz jutos iztukšota, raudāju līdz aizmigu.

Man bija 13, kad matemātikā, priekšmetā, kas man padevās kādreiz ļoti viegli, pieļāvu neuzmanības kļūdu. Es jutos tik muļķīgi, kad sāku par to raudāt, apzinoties, ka tas būtiski neietekmēs manas atzīmes. Nezinu, kāpēc tā kādreiz bija, jo būtībā biju tas cilvēks, kurš varbūt kādreiz bija ļoti kautrīgs, bet ne bailīgs. Es nebaidījos iestāties par sevi, aizstāvēt sevi un lielākoties citus. Skolā vienmēr nebaidījos aizstāvēt tos cilvēkus, kurus nepelnīti apcēla, nebaidoties pat tad, ja pati pēc tam tiku „nomētāta ar akmeņiem”. Tad, kāpēc tāds pēkšņs vājums?

Iespējams, likteņa sakritība, ka viss uzgrūdās uz vārgajiem pleciem vienlaikus. Es vienmēr esmu bijusi emocionāla un daudz ko uztveru krietni asāk, kā vajadzētu, taču arī par spīti tam neredzu īstu iemeslu, lai man rastos depresija. Tāpēc es sevi patstāvīgi vainoju vājumā. Nekad nespēju saprast, kāpēc esmu kļuvusi par tukšu čaulu, kura eksistē, bet ne dzīvo. Tikai ar laiku es sāku saprast svarīgākās lietas.

No depresijas, visbiežāk, ciešs inteliģenti cilvēki. Lai ar to „saslimtu” ne vienmēr ir vajadzīgs traumatizējošs apstāklis. Gudrs cilvēks ir radis daudz domāt, reizēm pārāk daudz. Un kad cilvēks domā pārāk daudz, tas sāk izdomāt nevajadzīgas problēmas. Depresīva cilvēka kļūda ir uzburt problēmas pašam, domāt intensīvi par lietām, kam nevajadzētu daudz veltīt laika.

Pārāk liela prātošana reizēm noved pie nejēdzīgām atziņām un secinājumiem. Ticu, ka kāds vēlēsies teikt – „ne vienmēr ir tā!”

Tad iztēlojies sevi situācijā, kad Tevi bez paskaidrojuma pamet cilvēks, kuru tu mīli. Tev sāp sirds un tu pārdzīvo par šķiršanos. Nebeidzamas stundas tu prāto par to, kāpēc tā notika, kas būtu ja tu būtu darījis savādāk, kas būtu, ja tajā brīdī nebūtu laidis vaļā. Tu vēl aizvien ceri, ka tev uzrakstīs un domā vai uzrakstīt pašam. Tas klusums, kurā tu nesagaidi atbildi tevi iekšēji grauž, līdz tu domā tik daudz, ka pats radi savas problēmas un jūties vainīgs notikušajā. Lai gan tavas vainas nav, īsā un vienkāršā atbilde bija tev rokās jau no sākta gala – „Tam vienkārši nebija lemts notikt.” Taču kamēr līdz tam neesi nonācis, tikmēr Tu vienmēr moki sevi ar jautājumiem un pārmetumiem.

Lūk tā es vistuvāk spēju aprakstīt depresiju, nemaz nerunājot par bezspēku un mūžīgo miega badu vai citām likstām. Dīvainā kārtā jāatzīst, ka šīs sajūtas man sāk šķist ar vien svešākas, atbildot uz to cilvēku viedokli, kuri iepriekšējā rakstā komentēja, ka pēc savas centības izkļūt no depresijas pašai, iespējams, saskaršos ar to atkal un smagāk. Es ticu, ka esmu no tās tikusi vaļā un spēju uz to raudzīties savādāk, tāpēc arī tik brīvi par to tagad runāju.

Es ceru, ka šis viss jums šķiet noderīgi, jo plānoju turpināt par to rakstīt. Es ceru, ka cilvēki vairāk izpratīs depresiju un tiem, kas no tās ciešs, šķitīs noderīgi un motivējoši.
Esmu lasījusi daudzus rakstus par to, kā cilvēki nespēj no tās izkļūt laukā, tāpēc ceru, ka mans viedoklis un pieredze, ar to ir iemācoties sadzīvot un pat izkulties laukā, šķitīs iedvesmojošs cīnīties!

132 0 6 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 6

0/2000

 emotion  interesanta tēma...

Iespējams ka Tevi tā depresija var atkal apciemot  tāpat kā astma vai kas cits... Bet tu jau zini kas ir darāms... emotion 

3 0 atbildēt

Mani no depresijas izrautu liels laimests lotterijā, teiksim 50 000eur  emotion 

3 0 atbildēt

Dzīvē visiem vajag naudu!

2 0 atbildēt

Tas, ko es sapratu par depresiju, ir tas, ka no tās viegli var izārstēties, atklājot to kas apakšā sēž un jūt. Depresija rodas tad ja cilvēks nošķir sevi no pasaules, kā citplanētietis. Depresija rodas no ilūzijas par to ka pastāv pieredze un pieredzētājs, ka pastāv jūtas un tas kurš tās jūt, ka pastāv doma un domātājs. Bet vai visi šie patiesībā pastāv? Depresija ir plaisa starp to kas tu esi, un starp to, kas tu domā ka tu esi. Depresija ir uzmanība veltīta šai plaisai. Kā saka - vajag abus galus savilkt kopā. emotion

1 0 atbildēt

Depresija ir viena no vispopulārākajām slimībām pasaulē šodien. No tās nav pasargāts gandrīz neviens. Lai gan ir interesanti pētīt, cik iespējas ļauj, cēloņus un sakarības pasaules notikumos, kas izraisa depresijas uzplauksnījumu. Depresija savā ziņā ir lipīga, jo tās galvenais saknenis meklējams mentalitātē. Depresija ir mentāla slimība. Tās cēloņi ir nevis intelekta trūkums, bet emocionālās inteliģences trūkums. Domas rada emocijas un emocijas rada domas. Tas ir apburtais loks.  

0 0 atbildēt

Nav viegli izkāpt bet ir tikai 2 soļi:

1.Mēģināt un piedāvāt ko jaunu citiem visu laiku, izrādīt iniciatīvu. 2.Nevainot sevi un nemēģināt domāt, ka tā ir tava vaina, ka esi crazy, nepilnvērtīgs/nepilnvērtīga, nemīlama utt.  Ir simts un vienu iemeslu, kāpēc cilvēkiem kaut kas konkrētajā brīdi negribās, daži nobīstas, daži meklē attaisnojumus. Arī es bieži meklēju attaisnojumus un baidos kaut ko mēģināt, tāpēc ka pārāk uztrauc ko domās par mani citi. Bet a kāda starpība ko domās citi? Viņi būs tavi draugi? Varbūt, ja pamēģināsi un izteiksi savas vēlmes. Bet ja arī nebūs- kāda tev starpība, ko viņi domā? Esi tiešām tu pati, necenties izpatikt cilvēkiem tikai tāpēc lai kādam ko parādīt, pierādīt. Ej uz mērķi un svarīgas ir balvas, teiksim, aizgāji paskriet, tad noskrēji vairāk, tad piedalījies kādā īsā skrējienā- tu jau esi viena no TIKAI 5000 dalībniekiem no visas Latvijas, kas piecēlušies no dīvāna un nonākuši līdz līmenim kad var noskriet distanci! Tu teiksim, sāc iet uz fitnesu, tu jau esi varbūt no 5% Latvijas(varbūt pat mazāk), kas iet uz fitnesu un ir labākā formā. Tu sāki ko gatavot garšīgu, tu jau esi no 1% kas māk gatavot garšīgi! Un ir daudz, kas tiešām saka tā- ka nav jau jēgas darīt to un to, jo tas tāpat neko nedod. Bet ir jēga, jo tu jau esi no tā mazā procentu skaita, kas ir pamēģinājuši to darīt! Galvenais ko darīt, lai saglabātos motivācija- domā ar ko sasaistīt prasmes, kā to attīstīt, kas vēl vajadzīgs. Beigās jau pratīsi vairāk kā lielākais procents cilvēku! Tā tikai liekas, ka vot baigi daudz % kaut ko dara, bet patiesībā jau tā nav. Es kad skrienu, satieku max 3-4 skrējējus. Tātad- pārējie vienkārši neskrien, tātad es ESMU LABĀKS par tiem, kas neskrien. Nav jākautrējas arī atzīt, ka esmu labāks. Tas ir pilnīgi pretēji kā domāt ka esmu sliktāks par kādu. Protams, visas bailes uzreiz nepazudīs. Ir tāds paņēmiens ka darīt pakāpeniski lietas, no kurām bail, sākt ar mazāk bailīgo, tad iet uz bailīgāko, bailīgāko un beigās jau pārvarēt vislielākās bailes.  Man(godīgi) tādas bailes ir joprojām no komunikācijas un it sevišķi par pretējo dzimumu, teiksim, uzaicināt kādu meiteni kaut kur- bāc, es izdomāšu 1000 un vienu iemeslu lai to nedarīt, jo bail ja nu viņa pateiks nē. Kamēr to sev neatzinu- meklēju visādus variantus lai tikai par to nerunāt. Un jā- ir problēmas joprojām ar komunikāciju un bailes no noraidījuma.  Tas nav tā, ka uzreiz viss pagaist acumirklī. Bet tad, kad pārvaru bailes, sajūta tiešām ir laba. emotion Cīnos un mēģinu sevi pārveidot, pakāpeniski ar to trepju principu par bailēm. Ar dažām bailēm jau ir sanācis, ar citām vēl jātiek galā.

0 0 atbildēt