local-stats-pixel fb-conv-api

Lietuvas latvieši (94)1

137 0

emotion

http://spoki.tvnet.lv/liktenis/Lietuvas-latviesi-93/782880

Lai lielo padomijas tālsakaru monstru, kurā kā sastāvdaļa iegāja arī Latvijas tālsakari, saturētu kopā un vadītu, gadu gaitā bija izstrādāta labi pārdomāta operatīvās vadības sistēma. Nebija toreiz vēl ne mobilo telefonu, ne datoru - tātad ar pierakstiem uz papīra un parastiem telefonsakariem kā saziņas līdzekļiem.

Nebūs šajā rakstā nekādu padomju laiku slepeno ziņu.

Visa PSRS tika sadalīta ģeografiskās teritorijās. Tās sanumurēja 01,02,03, 04... Sākumā to bija 16, pedējos gados 24. Katrai teritorijai izveidoja teritorijas vadības centru TCU (teritoriaļnij centr upravļenija), kam savukārt bija pakārtoti vadības mezglu punkti UPU (uzlovoi punkt upravļenija) , bet tiem savukārt informācijas punkti IP. Informācijas punkta statusu piešķīra visiem tīkla mezglu punktiem, apkalpojamiem pastiprināšanas punktiem, kas ekspluatēja un kontrolēja operatīvās vadības sistēmā iekļautos objektus. Visiem sakaru tīkla punktiem piešķīra 5 ciparu apzīmējumus, kur pirmie divi cipari bija tīkla teritorijas numurs, trešais - tīkla stacijas nozīmes apzīmējums, ceturtais un piektais - tīkla stacijas kārtas numurs teritorijā. Sākumgados numerācija mainījās , bet no 1979. gada jau bija iestrādāts galīgais variants, kāds domāju, ka Krievijā ir spēkā vēl šodien. Rīga ieguva nosaukumu 03939. Sākotnēji Latvijas teritorijā bija 3 operatīvās vadības mezgli UPU - Rīga 03939, Ergļi 03008 (pazemes bunkurs), Rēzekne 03001 (pazemes bunkurs). Pēdējo drīz likvidēja, tas palika kā IP. Vēl vēlāk stratēģisku iemeslu dēļ 03939 UPU funkcijas nodeva pazemes objektam Siguldā 03335. Rīgai palika tikai informācijas punkta statuss. Faktiski jau Rīga pildīja noteicošās funkcijas, jo Sigulda 03335 administratīvi bija Tālsakaru centra sastāvdaļa.

Galvenais darbs sākumā bija visas sakaru sistēmas inventarizācija. Kodētā veidā sastādīja visas sakaru organizācijas shēmas. Pazuda vietu nosaukumi, to vietā parādījās tikai cipari. Par pamatu visai kontroles sistēmai kļuva kontrolējamais objekts KO. Tā statusu piešķīta visām pārraides sistēmām, līniju traktiem, grupu traktiem un arī visiem tīkla punktiem. Visiem KO piešķīra numurus. Katrai teritorijai 00001- 99999 diapozonā bija jāpiešķir KO numuri. TCU - savā teritorijā katram UPU piešķīra savu ciparu lauku. UPU 03939 (Rīga) saviem kontrolējamiem objektiem piešķīra numurus 11001 - 24000.

Kontrolējamiem objektiem kontrolēja to tehnisko stāvokli. Faktiski pēc tehniskām iespējāam skatoties, IP kontrolēja uztveršanas traktu savā piegulošajā iecirknī. Tehniskā stāvokļa noteikšanai bija izstrādāti noteikti kritēriji un tehniskā stāvokļa indeksi ciparu formā. Piem. 1 - avārija, 2 -bojājums, 3 - brīdinājums, 4 - norma, 4-0 - darbs ar pazeminātu kvalitāti, 01 - ievest rezervēšanas grafiku, 02 - atcelt rezervēšanas grafiku u. c.

Rīgai sakaru kanāli bija ar visattālākām PSRS vietām, piem. Novosibirska 08843, Taškenta 10975. To maršruti bija sarežģīti, kā gan mēs uzzinātu par kādu avāriju tālā vietā, ja nebūtu šīs sistēmas.

Vienkāršā piemērā pastāstīšu kā operatīvās vadības sistēma funkcionēja. Piem. Rīga savā kontroles iecirknī konstatē avāriju K1920 K11V-1 līniju traktam. Rīgas operators 2 minūšu laikā nodod ļoti īsu informāciju sava ter. centra TCU-03 operatoram: 03939 - 01 - 03 11011- Slapiņa.

Visiem saprotamā valodā šada ciparu informācija nozīmētu. no Rīgas- avārija- K1920 līnijas traktam K11V -1 iecirknī Rīga- Ērgļi, ziņo Slapiņa.

TCU-03 operators savā kartotēkā sameklē tehnoloģisko karti ar numuru 03 11011. Tehnoloģiskajā kartē ir

1. KO atšifrējums ,

2. citu ieinteresēto TCU uzskaitījums, kam saņemtā informācija nododama tālāk, tikai ar savu uzvārdu

3. pašu teritorijas ieinteresēto UPU uzskaitījums, kam saņemtā informācija nododama, tikai ar savu uzvārdu.

4. No sevis izsūtāmo komandu uzskaitījums un adresāti par avārijas likvidēšanas darbiem, rezervēšanas grafiku nr. u.c.

5. Cita nepieciešama informācija.

Nākošais saņem atkal to pašu īso informāciju. Darbības aprakstu un atšifrējumu katrs meklē savā tehnoloģiskajā kartē, ko atrod atkal pēc numura 03 11011. Vienam un tam pašam kartes numuram, protams, katrā tīkla punktā tehnoloģiskajai kartei ir atšķirīgs saturs. Šāda informācija aizies arī līdz TCU-08> 08843 (Taškenta) un Tašķentā paņemot tehn.karti 03 11011 ieraudzīs savu ieinteresētību - tel. kanālu ar Rīgu. Varēs mierīgi gaidīt, līdz saņēms jaunu informāciju ar indeksu 4-norma .

Lai sistēma funkcionētu, nepārtraukti strādāja speciāla dokumentācijas grupa, kas gatavoja tehnoloģiskās kārtes, veica dokumentu apmaiņu, izstrādāja, saskaņoja rezervācijas grafikus. Rīgā ar dokumentāciju vienmēr vienlaicīgi strādāja ne mazāk kā divi cilvēki.

Laika normas operatīvi tehnisko ziņojumu nodošanai bija tādas ka laiks , kādā informācijai starp visattālākajiem PSRS punktiem bija jānokļūst , nedrīkstēja būt lielāks par 15 minūtēm.

Lai to nodrošinātu, šim dienestam bija organizēts vairākkārtīgi rezervēts dienesta sakaru tīkls.

Tā bijām pie ciparu valodas pieraduši, ka varējām kā sinhronienie tulki visu to uzreiz rakstīt arī saprotamā valodā.

Mūsu teritoriālais vadības centrs bija pazemē Ļeņingradas tuvumā. Tā šifrētais numurs 03033.

Pēc atmiņas dažu pazīstamu vietu šifrētie nosaukumi. Odesa 02915, Minska 04934, Tallina 03940, Viļņa 04 938, Jelgava 03226. Ar Latvijas informācijas punktiem nekad šifrētā veidā nestrādājām, no viņiem saņemto informācīju nosūtīšanai tīklā, šifrēja Rīga vai Sigulda, atkarībā no tā, kurš pildīja UPU funkcijas.

Ar vienkāršu metodi un stingru disciplīnu šī vadības sistēma strādāja nevainojami.

137 0 1 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 1

0/2000

Senāk ar ļoti daudzko tika operatīvi galā bez augstas elektronikas. Amerikā daudzas sadzīves tehnikas, kuras grūti iedomāties bez elektronikas, bija plašā lietošanā un bija tīri mehāniskas. Bija pat auto navigācijas sistēma bez nekādiem datoriem un gps signāliem.

0 0 atbildēt