Ja negribas alu pirkt veikalā. bet uz Jāņiem alu dzert gribas te būs dažas receptes alus brūvēšanai mājas apstākļos, kas zina varbūt sanāks vēl labāk kā veikalā...
Alus recepte1
Mājas Alus
sastāvs: apiņi, tirs udens, iesala sīrups,raugs vai ieraugs
Ņemam litru iesala ekstrakta, kilogramu cukura, 10 gramu sausā rauga, žāvētus apiņus un 20 litru ūdens. Iesala ekstraktu iejauc ūdenī, pievieno raugu, cukuru un apiņu novārījumu. Ja vēlas tumšāku alu, daļu cukura sagrauzdē. Jo stiprāk cukuru sagrauzdē, jo alus būs tumšāks. Apiņu novārījumu gatavo šādi – 100 gramu apiņu aplej ar ūdeni, uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai un atstāj stundu ievilkties, nokāš un iegūto šķidrumu izmanto alus brūvēšanai. Kad visas sastāvdaļas sajauktas un iepildītas traukā, to noslēdz un iekārto gāzes novadīšanas caurulīti, līdzīgi kā raudzējot vīnu. Pēc nedēļas alus norūdzis. To nokāš un pilda traukos, kurus var labi aizkorķēt. Uz katru litru pievieno vēl piecus gramus cukura. Tas ir gāzēts un dzirkstošs, gana stiprs.
Tumšais mājas alus Beļģu stilā (stiprs, sarkankoka krāsas alus)
Sastāvdaļas:
1. Coopers Dark Ale apiņotais iesala ekstrakts 1.7kg
2. Coopers Liquid Amber Malt iesala ekstrakts 1.5kg
3. 500g Sausais gaišais iesala ekstrakts (Light Dry Malt Extract – DME)
4. 500g Brewing sugar - var aizvietot ar brūno cukuru vai medu tikai nekādā gadījumā ar balto, parasto cukuru.
Sajaukts uz 22l. Ieteicamā rūgšanas temperatūra – 20-21C, ilgums – 3 nedēļas. Pildot alu pudelēs, cukura daudzums ir apmēram 2-3g uz 0.5l, ieteicams vismaz divas nedēļas nogatavināt pudelēs pirms dzeršanas. Alkohola daudzums 7-7.2%. Šis mājas alus ļoti labi iet kopā ar… siera kūkām, viegli puvušiem sieriem un šokolādes kūkām – kārtīgi salds deserta padzēriens. Ieteicamā dzešanas temperatūra – 11-14C.
Kviešu alus ar koriandru un apelsīniem.
Sastāvdaļas:
1. Coopers Wheat beer apinotais alus iesala ekstraksts 1.7Kg
2. Coopers Wheat malt – iesala ekstrakts
3. 40g svaigu apelsīnu mizas, iegūstam ar dārza rīvi un berzšanas palīdzību (vāram 15min)
4. 3-5g koriandra pulveris (ja ir svaigs koriandrs – piestā saberžam – vāram 15min)
5. 20g aromātiskie apiņi (vāram 20min)
Pagatavošana – diez vai ir jēga stāstīt kā ar rīvi mizot apelsīnus Ideja vienkārša – sākam kā parasti – uzliekam vārīties 2-3l ūdens, kuru izmantosim iesalu ekstraktu karstajai šķaidīšanai, kad tas uzvārās, uzņemam laiku un pieliekam pirmos apiņus. Praktiski sanāk tā – uzvārās, piesperam pirmo apiņu porciju – 20g, paiet 5 minūtes, piesperam visu pārējo – koriandru un apelsīnus – novāram vēl 15min, slēdzam laukā un caur sietu lejam klāt iesala ekstraktam, kārtīgi samaisam, pievienojam aukstu ūdeni līdz 22l atzīmei uz fermentācijas trauka, pārbaudam temperatūru, ja ir zem 27C, pievienojam raugu un atiet jūrā! Raudzējam 22C. Alkohola daudzums sanāca ap 4.5% no tilpuma.
Rezultāts – ļoti labs, alus garšo labāk par daudziem viekalā nopērkamajiem kviešiniekiem.