local-stats-pixel fb-conv-api

TOP10 Latviešu mākslas filmas.7

88 3

Sveiki spokieši!

Esmu klāt ar ToP10 latviešu mākslas filmām. Filmas ir pavecas un viņas ir topā līdz šim brīdim. Ei tu sazin, moška kāda jauna filma tiks latviešu top10 mākslas filmu sarakstā, bet tas nu lai paliek nākotnei.

Sāksim no beigām uz augšu.

Nr.10

10. vieta. "Kapteinis nulle." Režisors Leonīds Leimanis 1964. gads.

Stāsts par spēcīgu vīru komandu uz zvejas kuģa, kurā kapteinis sākumā nav savējais un sevi kā kapteinis pierāda lielā psiholoģiskā un arī fiziskā cīņā. Viena no retajām nopietnajām filmām šai topā. Izcili aktieri, skarbi, emocionāli dialogi un situācijas risinājumi. Ja atmetam tā laika ideoloģijas iestarpinājumus, viens no labākajiem raksturlomu apvienojumiem vienā kinolentē. Eduards Pāvuls, Einars Cilinskis, Harijs Liepiņš, Kārlis Sebris u.c.aktieri jaunībā.
------------------------------------------------------------------

Nr.9

9.vieta. "Dubultslazds". Režisors Aloizs Brenčs. 1986.gads

Pirmais un varbūt vienīgais latviešu bojeviks, kurā izksatīgs, spēcīgs un atjautīgs milicijas darbinieks iefiltrējas kriminālā grupējumā un neitralizē pornožurnālu, sliktās rietumu ideoloģijas un senlietu kontabandas tīklu Latvijā. Lietuviešu aktiera Aļģa Matuļona tēlotais Gunārs (Dūzis) noteikti bija tāds pats jauniešu (sieviešu?) apbrīnas objekts kā vēlākajos gados Rembo vai Rokijs daudz, daudz trulākās amerikāņu flmās. Latvijā veidotās kriminālfilmas skatījās visā savienībā- ukrainis, krievs, gruzīns un čečens. Aloizs Brenčs droši vien labākais savā žanrā milzīgajā savienībā.
----------------------------------------------------------

Nr.8

8.vieta. "Ilgais ceļš kāpās" Režisors Aloizs Brenčs. 1981.gads

7 sērijas tam laikam nebija bieža parādība kinofilmai. Izcils kino darbs. Par ideoloģiju un vēstures dažādo interpretāciju protams, jāaizmirst vai jāskatās svaigu aci. Kaut filma uzņemta tam laikam pārsteidzoši atklāta ( izsūtīšanas fakti un veids, kādā tika šķiroti savējie un ienaidnieki). Fakti kā tādi varētu būt pat diezgan tuvi tam kā tie notika- redzējums un mērķis ( labie-sliktie) daļai skatītāju droši vien ar laiku mainījies. Filmas titulmūzika- viena no Raimonda Paula ģeniālākajām melodijām.
-----------------------------------------------------

Nr.7

7.vieta "Vella kalpi". Režisors Aleksandrs Leimanis. 1970.gads

Šeit pieskaitāmas arī Vella kalpi velna dzirnavās, arī Melnā vēža spīlēs. Krieviem bija savi muskatieri, mums vella kalpi- daudz jautrāki. Neskaitāmi citāti tautā, leģendāras dziesmas un fantastiski aktieri un gaumīgs ieskats vēsturē- nekas fundamentāli jau izdomāts nav, paticis mums vienmēr pieņemt dažādus iekarotājus kā savējos.
----------------------------------------------------------

Nr.6

6.vieta. "Dāvana vientuļai sievietei" Režisors Ēriks Lācis. 1973.gads

Smieklīga parodija par veidu, kā Padomju laikos bagāti ļaudis mēģināja tikt pie lepnākās tā laika automašīnas "Volga". Visu laiku jocīgākā Vijas Artmanes loma- grūti vecajā sievišķī atpazīt tā laika vietējo skaistuma etalonu. Pāvuls, Krivāns, Maisaks- izcils joku plēsēju trio. Filma būtu jānoskatās arī mūsdienu reklāmas speciālistiem- filmas saturā ik pa brīdim ieliktas nelielas reklāmas atkāpes- atbilstoši filmā izmantotajiem līdzekļiem, bet daudz gaumīgākas un droši vien iedarbīgākas nekā šodien. Ja Pāvuls brauca ar "Rīga 7" mopēdu, tad acīmredzot tas ir to vērts!
---------------------------------------------------------------

Nr.5

5 .vieta "Teātris" Režisors Jānis Streičs. 1978. gads

Filma, ar kuru slavena Padomju Savienībā kļuva Vija Artmane. Artmanes dzīves lielākā kinoloma- droši vien daļēji filma arī par sevi. Interesanti uzbūvēta filma, kurā kā stāstītājs piedalās pats režisors. Raimonda Paula mūzika un vairākas frāzes iegājušas tautā, piemēram- ak tu mana mīļā, labā govs!
--------------------------------------------------

Nr.4

4. vieta. "Ceplis." Režisors Rolands Kalniņš. 1972.gads

Dīvaina Padomju laiku filma tieši satura dēļ. Ja tā laika ideologi atļāva ražot šo filmu, lai parādītu cik slikti bija Latvijas laiki pirms 1940. gada un cik viss bija pērkams un pārdodams, tad tas viņiem tas nu nemaz nav izdevies. Pāvula tēlotajā Cepļa saimniekā 95% skatītāju redzēja pozitīvu un daļēji apbrīnojamu tēlu un tiem, kas atcerējās ulmaiņlaikus, kārtējo reizi radās vēlme atgriezties 40 gadus atpakaļ. Viena no Pāvula dzīves lielākajām un laikam atbilstošākajām lomām.
------------------------------------------------------------------

Nr.3

3.vieta. "Mans draugs nenopietns cilvēks". Režisors Jānis Streičs.

Vēl viena izcila Streiča dramatiska komēdija ar leģendārām Paula dziesmām, kurā caur sadzīves situācijām, jokiem un dziesmām parādīts ļoti daudz patiesības no tā laika dzīve īpatnībām- haltūras darbā, bezjēdzīgu mistisku plānu pildīšana rūpnīcās, puķu tirgoņu un veiklu darboņu dzīves kvalitāte salīdzinot ar godīgu padomju pilsoņu sūro ikdienu, bet visam pāri tomēr sirdsapziņa un veselīga humora izjūta un dzīvesprieks.
-----------------------------------------------------------

Nr.2

2.vieta. "Mirāža" . Režisors Aloizs Brenčs. 1983.gads

3 sēriju detektīvdrāma. Viens no visu laiku lielākajiem Padomju kriminālā kino grāvējiem. Nekas tāds savienībā nebija uzņemts. Džeimsa Hedlija Čeiza romāna "Visa pasaule kabatā" ekranizējums, pielāgots partijas pasūtījumam, lai parādīto slikto amerikāņu dzīvi un pūstošā kapitālisma riebeklības un amerikāņu armijas karavīru sūrās vecumdienas . Stāsts par bruņumašīnas aplaupīšanu Amerikas savienotajās valstīs. Un kam gan citam uzticēt uzņemt detektīvfilmu, ja ne latviešu kinomeistariem, ja ne Aloizam Brenčam un ja ne Latvijā. Jūrmalas šoseja pārtapa par amerikas maģistrāli,droši vien, ka viskija pudelē bija kazeņu kompots, bet lepnais Piontacs, treileris, reklāmas televīzijā un citas tam laikam neredzētas lietas bija īstas. Mārtiņa Vilsona un Mirdzas Martinsones lielākās kinolomas. Sižets, aktierspēle, emocionālā spriedze un atrisinājums atbilst visaugstākajām kinomīļa prasībām. Mūsdienu amerikāņu ( arī krievu) kumēdiņi par laupīšanām blakus Mirāžai izskatās pēc parodijas.
----------------------------------------------------------------------------------

Un godpilnā pirmā vieta!

1.vieta. "Limuzīns Jāņu nakts krāsā" Režisors Jānis Streičs. 1981.gads

Diez vai kādam jāatstāsta filmas sižets. Izcili aktieri un varbūt labākās dzīves lomas- Uldis Dumpis, Romualds Ancāns, Olga Dreģe, Baiba Indriksone un Lilita Bērziņa. Izcilas dziesmas un lērums citātu, kas ceļo un ceļos no mutes mutē. Visu laiku labākā latviešu mākslas filma. It kā komēdija, un tāda tā arī ir, bet pamēģiniet pateikt, ka situācijas izzīstas no pirksta un nekad nieviens latvietis tā nav uzvedies. Parādiet kārtīgam latvietim (protams ne tikai latvietim) mantojumu un būs ne tāds vien Limuzīns jāņu nakts krāsā...
=========================================



Video ir sakārtoti pēc TOP10 augošā secībā



Spoki neatkļāva ievietot vairāk video tāpēc te ir 3., 2. un 1. vietas video linki:

https://www.youtube.com/watch?v=lV3l22THRFQ
https://www.youtube.com/watch?v=l2ZS9_2cWLA
https://www.youtube.com/watch?v=4Z0cX_bRi20















88 3 7 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 7

0/2000
7. Mana mīļākā filma, man nekad neapniks. Vienkārši labāka filma priekš manis ever. emotion
6 0 atbildēt
Vella kalpi 7.vietā? Tas ir neprāts! VELLA KALPI ir tāda filma!!!!! Viena no visleģendārākajām filmām, pārvērtīs visu skatītāja dzīvi. Varēs skatītājs vēl ilgi domāt par vella kalpi em un nekad to neaizmirsīs. Kāpēc pasaules varenākā filma ir 7. vietā? JA TEV DZĪVE GARLAICĪGA, VELLA KALPI PALĪDZĒS!!!!!
3 0 atbildēt

Eh, jā... vecās labās filmas. Jaatzīst, ka to pašu "Ilgais ceļš kāpās" es tā ari pilnīgi neesmu noskatījusies.. tikai tā kur pa kurai sērijai, bet viss nav redzēts. Vēl dažus gadus atpakaļ skatījos, bet krietni veca tā filma bija "Salna pavasari" pēc Blaumaņa lugas, varbūt pat melnbalta vēl.. kaut kā ļoti uzrunāja arī. Bet laikam jau man favorītos paliek Limuzīns.  emotion

2 0 atbildēt
"Dāvana vientuļai sievietei" un "Limuzins Jāņu nakts krāsās", "Nāves ēnā" mani favorīti jau no bērnības. Un protams arī daudzas citas. Mūsdienu Latviešu filmas īsti neaizrauj salīdzinājumā ar senākām.
2 0 atbildēt

Vilsons bija kruts džeks ''Mirāžā'' , bet tagad jareklamē Mele2emotion

2 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt