local-stats-pixel fb-conv-api

Mutes ermoņiku vēsture un noderīga informācija57

665 10

Vēsture un spēlēšanas pamācības

Mutes ermoņikas ir samērā lēts mūzikas instruments kuru var iemācīties spēlēt īsā laika periodā un to spēlēšanas pamatu apguvei nav nepieciešamas plašas muzikālās zināšanas, taču tas nenozīmē, ka mutes ermoņikas būtu tikai spēļu mantiņa. Mutes ermoņikas var būt arī noderīgs instruments profesionāliem mūziķiem, jo tas dod neierobežotas iespējas spēlēt sākot no viss vienkāršākajiem gabaliem līdz pat prātam neaptveramiem klasiskajiem gabaliem, kurus jūs iepriekš nekad nebūtu iedomājies , ka tos vispār ir iespējams izpildīt ar parastajām - diatoniskajām1 mutes ermoņikām.

Piemēram, HarpRoli: La Traviata Brindisihttp://www.youtube.com/watch?v=ybbUiN6ztQQ un Buddy Greenhttp://www.youtube.com/watch?v=rfLhnkme2mE

1) Parasti mutes ermoņiku spēles diapazons ir 3 oktāvas. Tām ir 10 spēles caurumi un 20 mēlītes. Tādējādi, spēlējot ar vienkāršu ieelpu / izelpu, iespējams iegūt 19 dažāda augstuma skaņas, jo 2. cauruma ieelpas un 3. cauruma izelpas skaņas augstumi ir identiski (tā sauktais Rihtera skaņojums). Tomēr izmantojot speciālus spēles paņēmienus, šajā pašā 3 oktāvu diapazonā var izspēlēt pat 35 dažāda augstuma skaņas (speciālās tehnikas: overblow -pārpūtiens, bendi u.c). Diatoniskā skala atbilst klavieru baltajiem taustiņiem, hromoātiskā - melnajiem klavieru taustiņiem.

2) Ermoņikas = Harmonikas

Mutes ermoņikas ir brīvo mēlīšu aerofona tipa mūzikas instruments. Skaņa šajā instrumentā rodas iesvārstot dažāda garuma metāla mēlītes. Tās instrumenta korpusā parasti ir izvietotas divās rindās tā, ka viena rinda skan veicot ieelpu, bet otra - izelpu.

Pēc skaņojuma mutes ermoņikas var iedalīt divās grupās: diatoniskās un hromatiskās mutes ermoņikas. Diatoniskās var būt mažora, minora, harmoniskā minora vai mažora u.c. skaņkārtās. Tas nozīmē, ka lai spēlētu diatoniskās mutes ermoņikas dažādās tonalitātēs, parasti būs vajadzīgi vairāki instrumenti - katrs ar citu tonālo centru. Tādēļ kvalitatīvas diatoniskās mutes harmonikas tiek ražotas visās tonalitātes, lai neierobežotu izpildītāju iespējas.

Ar hromatiskajām mutes ermoņikām iespējams spēlēt jebkurā skaņkārtā, jo to skaņojums ir hromatisks. Tomēr populārās mūzikas un it īpaši blūza izpildītāju vidū, visiecienītākās ir mažora diatoniskās mutes ermoņikas.

Mutes ermoņikas var iegādāties sākot no 2 latiem, diemžēl lētās ermoņikas parasti ir ļoti sliktas kvalitātes un ļoti grūti spēlējamas, ir arī vairāki ermoņiku modeļi, kas maksā vairākus simtus latu, taču tādus pārsvarā iegādājas tikai mutes ermoņiku lietpratēji un entuziasti.

Kvalitatīvas mutes ermoņikas var iegādāties sākot no 10 līdz 30 latiem. Populārākas mutes ermoņiku firmas ir - Hohner, Seydel, Suzuki, Lee Oskar un Bushman.

Pat nemuzikāli cilvēki var apgūt spēlēt mutes ermoņikas un uzlabot savu muzikalitāti neatkarīgi no vecuma, tomēr tam būs nepieciešams krietni ilgāks laiks.

« 1  2  3  4  5 »
665 10 57 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 57

0/2000

teorētiski šitam rakstam vajadzeja tūksotš plusiņus pelnīt nevis kkādiem jebn paštaisītajiem komiksiem

39 0 atbildēt

ar beatbox skan superlabi

14 0 atbildēt

nu gan te referāts..

9 0 atbildēt

Man vienmēr licies, ka ermoņiku spēlēšana tāda pūšānās vien ir. Pēc šī raksta mainīju savas domas +

7 0 atbildēt

Protams +, raksts ļoti interesants, cik ilgi to gatavoji?

7 0 atbildēt

Pirms vairākiem gadiem biju nopircis vienu lee oscar brīnumu-ātri vien nospēra man viņas un mana mūziķa karjera beidzās, tgd atkal gribētos nopirkt jaunas un krist uz nerviem visiem kojās.

7 0 atbildēt
Paldies. Raksts ir gana interesants lai plusu ieliktu bez liekam domām
6 0 atbildēt

 

┏━━━━┓╋╋╋╋┏┓╋╋╋╋╋╋

┃┏┓┏┓┃╋╋╋╋┃┃╋╋╋╋╋╋╋

┗┛┃┃┣┻━┳━━┫┗━┳━━┓━━┫

╋╋┃┃┃┃━┫┏━┫┏┓┫┏┓┫┏┓┃

╋╋┃┃┃┃━┫┗━┫┃┃┃┃┃┃┗┛┃

╋╋┗┛┗━━┻━━┻┛┗┻┛┗┻━━┛

5 0 atbildēt

Viss! jāpērk beidzot, jau no bērnības esmu viņas gribējisemotion

5 0 atbildēt

pamatīgs taksts, lika paņent sencīša ermoņikas un pamēģināt kko nospēlētemotion

5 0 atbildēt

Ļoti pacenties MILZĪGS pluss !

4 0 atbildēt

lūk šo var saukt par īstu rakstu. Malacis emotion

4 0 atbildēt

Ļoti pacenties Liels pluss +++

3 0 atbildēt

Pats spēlēju ģitāru, nevaru saņemties nopirkt mutes harmonikas un statīviņu. Tad varēšu superīgu blūziņu spēlēt - pavadījumu ar ģitāru, melodiju ar mutes harmonikām.

3 0 atbildēt

paldies par rakstu.  vienmēr esmu zinājis k spēlēt iemācīties ir viegli, bet kkā nevaru pieķerties nopirkt un iemācīties, bet ja parādās šāds raksts,  kkur info noglabāšu šo info un sākšu mācīties kkad.  nepārdod kādas no savām ermoņikām? :D ++++

3 0 atbildēt

RESPECT, Tik daudz sarakstīt, Ja pats rakstij emotion

2 0 atbildēt

Raksts super!! (: Neesmu nekāda ermoņiku fane, bet nesen nopirku mini ermoņikas (iekaramas kaklā), ar 4 (tām vietiņām) , kur var iepūstt..  ;D Vispāt jau patīk.. Vēlreiz, super raksts!!! emotion

2 0 atbildēt
epg avatarsepg

ja kāds šito visu izlasīs, tad es apņemos iemācīties spēlēt mutes ermoņikas :D

2 1 atbildēt

Apsveicu to kas izlasīja visu!!!

Tiešām laba lasāmviela!

1 0 atbildēt

Ah un tu esi pelnijis 10X vairāk plusu. Dievs dod maniem rakstiem tik daudz info :D emotion Entuziasma tevī ir pār pārēm :D

1 0 atbildēt