local-stats-pixel fb-conv-api

Fakti par leģendārajām padomju filmām.44

994 4

Fakti par slavenākajām Padomju laiku filmām.

Pirms vairāk kā piecdesmit gadiem tika radīta filma, kas ātri vien kļuva par ļoti slavenu Padomju Savienībā – ‘’Operācija ‘’ы‘’ (Y) un citi Šurika piedzīvojumi’’ jeb Šurika piedzīvojumi, jeb vienkārši – Šuriks. Filma pirmajā gadā sasniedza 69 miljonus skatījumu visā Padomju Savienībā, kas bija milzīgs pārsteigums režisoram Leonidam Gaidajam.

Seši fakti par šo leģendāro filmu:

1. Vai zināji, ka scenārija autori – Moriss Slobodskojs un Jakobs Kastjuvskijs sākotnēji galveno varoni vēlējās dēvēt nevis par Aleksandru, jeb tā teikt Šuriku, bet gan par Vlaģiku? Tiem, kuri dzīvojuši PSRS, sapratīs, kāpēc tas tā nenotika. Pavisam vienkārši – Vlaģiks ir Vladimirs, un Vladimirs – tas ir Ļeņins – Padomju līderis. Tāpēc arī nācās domāt citu vārdu galvenajam varonim, un tas tika izdarīts. Leonīds Gaidajs to nosauca par Aleksandru, jeb Šuriku. Iespējams, trīs paaudzes neuzaugtu ar Aleksandra Demjaņenko atveidoto Šuriku, bet gan ar Valērija Nosika Šuriku.

2. No simtiem kandidātu, tieši Nosiks bija tik pat kā uzvarējis, bet te pēkšņi, pavisam negaidīti un nejauši, Gaidajs ieraudzīja Aleksandra Demjaņenko fotogrāfiju un saprata – tas ir Šuriks – labākais kandidāts lomai no pirmā skata vien!

3. Filmu filmēja četrās pilsētās: Maskavā, Ļeņingradā (Pēterburgā), Jaltā un Odesā.

4. Galvenais aktieris Aleksandrs Demjaņenko saņēma honorārā 3376 rubļus, režisors Leonīds Gaidajs – 3 875 rubļus.

5. Pirmā epizode filmā, kas norisinājās autobusā tika filmēta uz bulvāra, kur autobusi nekad nav kursējuši.

6. Kā tad Gaidajs tika pie aktrises, kas spēlēja Lidas lomu studentu īsfilmā? Viņa atnāca uz studiju ar mazām cerībām. Gaidajs viņai piedāvāja vieglu veidu kā iegūt lomu – izģērbties kameru priekšā. Cik mēs zinām, tad Padomju laikā ‘’seksa nebija’’. Ne burtiski, bet ne jau uz kinolentēm, tāpēc izģērbšanās līdz bikini jau bija kaut kas. Kad Gaidajs pateica frāzi: ‘’Nu, figūra jums ne visai’’, viņa dusmās izģērbās līdz peldkostīmam. Vēlāk, filmēšanās laikā, viņa izģērbās tik neuzkrītoši, ka cenzūras komisija par to neiebilda nekā.

Kaukāza gūstekne.

Domāju, ka daudzi no mums zina filmu ‘’Kaukāza gūstekne’’. Kārtējā Gaidaja filma, kas viņam atnesa slavas vilni. Atkal Aleksandrs Demjaņenko, atkal Vicins un citi leģendāri aktieri piedalījās filmas tapšanā.

Seši fakti arī par šo filmu:

1. Ideja pa šīs filmas radīšanu Gaidajam radās nejauši – lasot avīzi, kurā bija raksts par to, ka Aizkaukāzā tikusi nolaupīta līgava.

2. Leģendārais aktieris Jurijs Ņikuļins nefilmētos ‘’Kaukāza gūsteknē’’, ja viņu nepielauztu režisors ar vienu nosacījumu – ļaut Ņikuļinam nedaudz uzlabot scenāriju.

3. Viens no pirmajiem filmas skatītājiem bija pats Padomju Savienības Ģenerālsekretārs Leonīds Brežņevs. Viņš augstu novērtēja filmas humoru, un, iespējams, tieši dēļ viņa šī filma tika atļauta, jo pirms tam tā bija aizliegta!

4. Sākotnēji no filmas vēlējās izgriezt frāzi ‘’Kaimiņu rajonā nozaga partijas biedru!’’. Šī frāze cenzētājus diezgan neapmierināja, bet pats Leonīds Brežņevs tikai pasmējās par šo frāzi un nemaz nedomāja to cenzēt.

5. Filmētāju grupa bija visai jautrā prātā, jo zināja, ka par katru joku viņi saņems pa šampanieša pudelei.

6. Epizodē, kurā Šuriks ar guļammaisu krīt iekšā ūdenī, protams, vajadzēja kādu kaskadieri. Tika atrasta kāda meitene – kaskadiere. Viss it kā ritēja gludi līdz brīdim, kad viņa… sāka slīkt. Izrādās, ka meitene tik ļoti vēlējās filmēties kino, ka sameloja, ka prot peldēt.

Briljanta roka.

Nav ko pielikt, nav ko atņemt – perfekta Padomju komēdija. Bez šīs komēdijas viennozīmīgi mana bērnība būtu kaut kāda… citāda. Filma redzēta ap 30 reizēm, bet skatīties vēl un vēl ir liela vēlme.

Septiņi fakti par šo filmu:

1. Līdzīgi kā ‘’Kaukāza gūstekne’’, šī filma tika radīta uz avīzes pamata. Leonīds Gaidajs izlasīja avīzē rakstu par kādu kontrabandistu, kurš ar ģipsi ieveda kontrabandu valstī.

2. Filma tika filmēta gan Baku, gan Sočos.

3. Epizode, kurā Andrejs Mironovs slīkstot kliedza: ‘’Glābiet! Palīdziet! Mamočka!’’ palika atmiņā režisoram ilgi, jo Mironovs esot kliedzis tik ticami, ka pat atbraukuši glābēji.

4. Aktrise Svetlana Svetličnaja (blondīne, kas Gorbunkovu iemānīja pie sevis) apvainojās uz režisoru Leonīdu Gaidaju, jo frāzi: ‘’Не виноватая я, он сам пришел!'' (Es neesmu vainīga, viņš pats atnāca!) ieskaņoja nevis viņa, bet Zoja Tolbuzina.

5. Epizodē, kurā Ņikuļina tēlotajam varonim bija jākrīt uz banāna mizas, filmējās Leonīds Kaņevskijs – aktieris, kurš bija viens no kontrabandistiem (ūsains vīrs, kas stāvēja pie mājas, kur nokrita Ņikuļina un Mironova varoņi). Tas tāpēc, ka Ņikuļinam nekādīgi nesanāca nokrist tā, kā vēlējās režisors. Toties Andrejs Mironovs nokrita ar pirmo reizi.

6. Pēdējā epizodē, kurā Ņikuļins atsita galvu pret enkuru, tas tā notika tiešām. Ņikuļins saņēma smadzeņu satricinājumu. Epizodē, kurā Mironovs ūdenī iegrūž zēnu, filmējās Mironova dēls. Sākotnēji Maksims Mironovs nedaudz ‘raustījās’, tāpēc nekas tā īsti nesanāca. Tad režisors viņam sameloja sakot: ‘’Tagad tavs tēvs tev vienkārši paies garām’’ un tā arī ar vieglu apmānu epizode tika nofilmēta veiksmīgi.

Paldies, ka izlasīji manu rakstu! Raksts sagatavots sadarbībā ar internetu. Tulkojis no krievu valodas: Cars Putins. Daļa faktu ir arī uzskaitīti no personīgās pieredzes jeb tā teikt ‘’no galvas’’. Ja patīk, ieliec plusu, ja nepatīk – ieliec mīnusu. Paldies!

Paldies tam, kurš salaboja rakstu. emotion Bija nedaudz greizi nogājis.

994 4 44 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 44

0/2000
Tad labāk amerikāņi, kas saka priekšā, kad un par ko jāsmejas?
16 1 atbildēt

Jautājums par "Briljantu rokas" 5. faktu - kaut kā nesapratu, kas ir Andrejs Nikuļins??? (hibrīds no Andreja Mironova un Jurija Nikuļina??) šis fakts vispār tāds samudžinājies...

11 0 atbildēt

Forši fakti, žēl tikai, ka nebija pieminēts par to, ka Gaidajam patika likt savās filmās "inside jokes" un "vēstījumus". Piemēram, tajā pašā Kaukāza gūsteknē, beigās par to vai vēlaties apsēsties,auto numurzīmēm ar tā brīža benzīna cenu utt.

6 0 atbildēt
Marek, izaudz reiz. Tev, cik zinu ir 17, man - 16. Vienkārši nospied mīnusu, nevis radi sliktu priekšstatu.
5 0 atbildēt

Ha, ko stāsti

Vlaģiks ir saīsinājums vārdam Vlaģislavs (Vladislav),

Saīsinājums vārdam Vladimirs ir Vova vai Vovka.

5 0 atbildēt
Varbūt neesmu no tās paaudzes (pašlaik 15 gadi) ,bet visas 3 vairākkārt esmu redzējis,pluss no manis ! emotion
4 0 atbildēt

Jā, labas filmas tolaik bija, par katru joku smējāmies, kā kutināti. emotion 

4 0 atbildēt

Nenāktu par ļaunu šo rakstu papildināt ar attēliem, no dotām filmām, vai to komandām. Šie ir spoki, kur garus rakstus ne īpašī mīl lasīt. 

4 0 atbildēt

 emotion 

4 0 atbildēt

Lai gan neesmu dzimis Padomju laikos, varu pateikt to ka daudzas PSRS laiku filmas ir daudz labākas pat par dažām mūsdienu Holivudu filmām. Īpaši tās filmas par Šuriku.

3 0 atbildēt
Epizodē, kurā pie Ņikuļina dzīvoklī ierodas aktīviste kaimiņie ar visu mājas padomi, promejot viņa pasaka zīmīgu frāzi - Ja ņe uģevļusj, jesļi zavtra okažetsja, što vaš muž paseščajet ĻUBOVŅICU! Filmējot tika ierunāts SINAGOGU. Politisku apsvērumu dēļ vēlāk izlaboja, bet no lūpām var nolasīt. Un epizodē, kad milicis ir izsniedzis Ņikuļinam naudu un ieteicis pastaigāt pa veikaliem un patērēties, Semjon Semjoničs ieiet veikalā un norāda uz zirgu ar spārniem, jautājot, vai nav tāds pats, tikai bez spārniem? Šis pats zirgs ir redzams vēl kādā slavenā padomju laika filmā - Dienesta romāns.
3 0 atbildēt

KO VAR PIEPI*TIES VIENAM VĀRDAM? ESI ZUBRIS, KAM PATĪK VISIEM KASĪTIES KLĀT? TAK AIZEJ UZ MASKAVAS IELU, ĀTRI TEV VISU IESTĀSTĪS. Ir vārds tur nepareizi ielikts. NU UN? Ko man darīt? Šauties nost? Kārties? ŠAUSMAS, MAN KĻŪDA IR!

4 1 atbildēt

jā nebija ne vainas filmām, bet sen jau zb.

2 0 atbildēt

Lieliski! emotion

2 0 atbildēt

Nezināju. emotion

2 0 atbildēt

par briljanta roku ir 6 fakti. +++

1 0 atbildēt
@wega, labojot, ātrumā nepamanīju kļūdu.
1 0 atbildēt
Ja šis raksts sakrās 500 plusus, sekos 2. daļa emotion
1 0 atbildēt

Esmu pa vairākām reizēm redzējusi visas trīs. Šurika piedzīvojumus it īpaši bieži skatījos, kad biju sīks punduris.  emotion 

1 0 atbildēt
Paldies par plusiem!
0 0 atbildēt