local-stats-pixel fb-conv-api

Fakti par leģendārajām PSRS laika filmām. Otrā daļa.8

333 4

Čau, spoki! Šodien laižu klajā otro raksta daļu par leģendārajām PSRS laiku filmām. Šoreiz runa ies par nedaudz nopietnākām filmām. ‘Likteņa ironija jeb vieglu garu’, ‘Afoņa’ un ‘Fortūnas džentlmeņi’.

Sāksim ar to, ar ko beidzam veco, un iesākam jauno gadu. ‘’Likteņa ironija jeb vieglu garu’’. Luga, kas tika iestudēta 1969. gadā, tā arī tika ekranizēta pēc vairākiem gadiem.

Katrs no mums svētkus svin citādi, bet domāju ir lieta, ko, katrs no mums jauno gadu pavada vienlīdz līdzīgi ar citiem cilvēkiem – skatās ‘’Likteņa ironiju’’. Jaunajā gadā mēs varam pieēst pilnu vēderu, varam piedzerties līdz ručkai un murmuļot pa miegam, bet ar vienu aci mēs vienalga redzēsim leģendāro filmu ‘’Likteņa ironija jeb vieglu garu’’. Nedaudz nedzirdētu faktu par šo klasisko filmu.

Atkārtot!

Kad 1975. gada 31. decembrī šo filmu noskatījās 100 miljonu skatītāju, tā attiecīgi sasniedza savas slavas augstumus. Tā paša gada 7. februārī filmu atkārtoja pēc miljonu lūguma.

Mironovs – Žeņa Lukašins.

Andrejs Mironovs (daudziem zināmais PSRS aktieris) ļoti vēlējās nospēlēt galveno lomu – Žeņu Lukašinu jeb vīrieti, kurš kļūdas pēc izmainīja savu jauno gadu. Taču režisors, līdzīgi kā daudzi citi, paskatījās uz to reāli un saprata, ka Mironovs nebūt nav piemērots šai te lomai. Es jau iztēlojos Mironovu sakām: ‘’Kaķi rāpo’’. Kārtējo reizi nostrādāja režisora meistarība, kas filmu padarīja par tādu, kāda tā tagad ir. Starp citu, Mironovu neuzskatīja par tukšu bildi šai filmai. Viņam tika piedāvāta Ipolita loma. Viņš, acīmredzot, atteicās. Kāpēc? Pats Mironovs to arī zina.

Ipolits – un ne tas Ipolits.

Sākotnēji Ipolitu vajadzēja spēlēt ne jau Jurijam Jakovļevam, bet gan Oļegam Basilašviļi. Filmā Žeņa pa logu izmet Ipolita fotogrāfiju. Naģa paceļ no sniega tieši Oļega, nevis Jurija fotogrāfiju. Lieta tāda, ka Oļega Basilašvili tēvs nomira, un no filmēšanās viņš atteicās, bet dažas epizodes jau bija gatavas. Pārfilmēt šo un to bija iespējams, bet ne to epizodi, kurā Naģa paceļ Ipolita bildi no sniega, jo, kad tā padarīšana tika pārfilmēta, bija jau pavasaris…

Ne scenārijā.

Frāzes: ‘’Kāds sūds tā jūsu galerta zivs’’ (atvainojos par tulkojumu, kārtīgi nesapratu, ko nozīmē ''заливная'') un ‘’O! Silts aizgāja’’ (ūdens dušā) bija Jurija Jakovļeva improvizācija. Zivs tik tiešām bijusi sūdīga. Toties frāze par ūdeni tika izdomāta, jo silts ūdens ‘’Mosfiļm’’ kino studijā bija retums.

Iedzērāju propoganda jeb PSRS cenzūra.

Padomju cenzūra negribēja ļaut šai filmai tikt tālāk, jo tā esot bijusi ‘’pilna ar dzerstiņiem’’ un tā bija ‘’dzeršanas propoganda’’, taču Sergejs Lapins, kas bija tā teikt ‘’svarīgs cilvēks’’ paprasīja cenzētājiem: ‘’Jūs ko? Paši uz pirti neejiet? Paši tur nedzeriet?’’.

Ja dzer, tad pa īstam!

Pirms pirts epizodes filmēšanas aktieri, kas spēlēja draugus un arī pats Žeņa, paspēja pa īsto piedzerties. Viņi atzīmēja Aleksandra Beļjavska (viena no aktieru) dzimšanas dienu. Gāja vaļā kārtīgs skandāls un galu galā epizodi filmēja tikai tad, kad aktieri izgulēja dzērumu.

Afonasijs Baršovs. Santehniķis. Iedzērājs un uzdzīvotājs. Septiņdesmit piektā gada kino lente ar Leonīdu Kuraļovu galvenajās lomās. Varbūt arī filma nav tik slavena, cik slavenas ir kino lentes kā: ‘’Briljanta roka’’, ‘’Sargies auto!’’ ‘’Operācija i un citi Šurika piedzīvojumi’’, ‘’Kaukāza gūstekne’’ un citas PSRS filmas, šī filma tomēr nav tik vienkārši aizmirstama, ja to noskaties no sākuma līdz galam.

Nepatika no sieviešu puses

Filmai iznākot, uz kino kompāniju ‘’Mosfiļm’’ ātri vien pieplūda vēstuļu plūdi. Lielāko daļu rakstīja sievietes, kurām nepatika, ka filmā pārliekus daudz rāda dzeršanas epizodes. Reiz kādā vēstulē režisoram sieviete jautājusi: ‘’Jūs esat gulējis ar piedzērušos santehniķi?’’. Protams, režisors atbildēja: ‘’Ne ar dzērušu, un ne ar skaidru’’.

Krūšu palielināšana

Filmā bija kāda epizode, kurā Afonasijs izklaidējās klubā meklēdams sev kādu sievieti. Te nu arī parādās ‘čiekurs’ ar lielām krūtīm. Aktrisei Tatjanai Rasputinai nācās atveidot šo lomu. Viņas krūtis tika palielinātas ar mannā graudiem.

Tu man rubli parādā!

Domāju, tiem, kas redzējuši šo filmu, būs zināms aktieris Borislavs Brondukovs – vīrs cepurē, kurš mūžīgi vazājās apkārt ar dūšīgu vīru blakus un Afonasijam no pagalma kliedz: ‘’Tu man rubli parādā!’’. Savu dzērāja lomu viņš nospēlēja tik labi, ka vēlākajos gados viņu nereti par tādu arī uzskatīja, un reiz pat neielaida restorānā!

Cits scenārijs

Sākotnēji stāsts par Afoņu skanēja tā ‘’Stāsts par Boršovu. Atslēdzinieku, santehniķi ‘’ЖЕКа No 2’’. Pēc idejas scenārijs arī beidzās diezgan bēdīgi, un filma nebija visai jautra.

Un tomēr…

Un tomēr šī filma PSRS kinematografā ieņem 15. vietu, kas ir liels skaitlis.

Fortūnas džentlmeņi. Filma, kas pa pirmo Baltijas kanālu redzēta entās reizes. Filma, kuru tomēr aizmirst ir grūti. Filma par bērnudārza audzinātāja likteni un bandītiem.

Sākums

Sākotnēji scenārijs saucās ‘’Recidīvists’’. Sastāvēja galvenā plāna lomas no: viltotāja, alfonsa, kabatzagļa un žuļika jeb krāpnieka. Bija arī viņiem pretinieks – milicis. Rolans Bikovs – viltotājs, kura iesauka bija Milimetrs; Jurijs Ņikuļins – alfonss, kura iesauka bija ‘mnogožeņecs’ jeb daudzu sievu vīrs; Andrejs Mironovs – žuļiks, kura iesauka bija Pižons. Saveļijs Kramarovs – mazs kabatzaglēns, kuru bija iesaukuši par šķībo jeb ‘kasoju’. Galu galā, liela daļa no ieceres nesanāca. Katram bija savs iemesls. Mironovam bija filmēšanās citur, Ņikuļins vairs negribēja filmēties komēdijā, bet Bikovam bija vēl svarīgākas darīšanas. Tā nu palika tikai Kramarovs jeb ‘kasojs’. Un atkal nācās vākt visu kopā no jauna…

Valodas propoganda

Kad scenārijs tika gatavots, tā autoram bija svarīgi zināt arī miliču domas, kā nekā vajadzēja pārliecināties par to, cik reāla var sanākt šī filma. Galu galā iznāca tā, ka pēc kāda miliča vēstules, kurā teikts, ka scenārijs varētu likties kā blatnās valodas propoganda, scenārija autoram nācās nedaudz pārveidot ‘lamuvārdus’ uz tādām frāzēm kā: ‘’cīsiņš’’, ‘’sardelīte’’ u.c.

Cietuma pieredze

Cietuma pieredze filmas gatavošanā ir ļoti svarīga. Netaisīs taču nesēdējis režisors filmu par cietumu. Jā, režisors Saņa Pelēkais (Aleksandrs Serijs) ir sēdējis cietumā.

Brežņevs neiebilst.

Leonīds Brežņevs (PSRS ģenerālsekretārs) noskatījies šo filmu, atļāva tai iziet uz ekrāniem piebilstot, ka šo žargonu zina katrs pagalma puika.

Rekordrāvēji

Filmas rekords ir zvaigznes uz ekrāna. To filmā bija tā teikt – pa pilno. Arī epizodēs nefilmējās nekādi vis jaunie aktieri, bet gan pieredzējuši, leģendāri un vienkārši populāri PSRS aktieri.

Paldies, ka lasīji rakstu. Ja nepatīk - liec mīnusu, ja patīk - plusu.

Grādīgo iemeslu dēļ, raksts bija kļūdains, taču tika izlabots.

333 4 8 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 8

0/2000

Labs, bet dublētos tekstus gan iztīri, labi?

9 0 atbildēt

Ja vēl papildinātu ar bildītēm, būtu vēl labāk

9 0 atbildēt

Kāpēc nefiltrēts teksts jāliek? Pats izlasīji, pirms publicēji?

Te 100.pants nerullē - cenzūra pašam jātaisa!

8 0 atbildēt

Muļķis neesi? Neapvainojies. Bet to, ko lieku, es filtrēju. Tajā laikā man nets kojās nebija ievilkts, līdz ar to no trubas skatījos informāciju, ko rakstīju uz kompja, precīzāk - Microsoft Word. Nekas netika tulkots, jo krievu valodā man atzīme parasti ir bijusi pāri pa 7, 8.

4 0 atbildēt

 emotion  emotion Tiešām labs, daudz ko jaunu uzzināju. Varbū būs turpinājums?

1 0 atbildēt

Tās filmas visas redzētas ne vienu reizi vien. Neviens par sevi neprot tik veselīgi pasmieties paši par sev kā krievi.  Klasika.

0 0 atbildēt

 emotion 

0 0 atbildēt