local-stats-pixel fb-conv-api

Mobilie telefoni kļūst par lielāko 21. gadsimta atkarību49

274 3

Spāņu pusaudze Emma no Madrides būtu pavisam citāda,ja viņai nebūtu mobilo telefonu. Viņai to ir deviņi. Meitenei rodas izteikta trauksme, ja viņa atrodas telpā, kur nav pārklājuma. Viņai vairs nav draugu, toties ir nepazīstami čata partneri, kuriem viņa naktī mēdz nosūtīt vairāk nekā 200 ziņojumu. Emmas māte atzīst, ka jau trīs gadus viņas meita pietiekoši neizgu¬as, lec kājās, izdzirdot telefona zvanu, kļūst ātri aizkaitināma un viņai ir tieksme uz melošanu. Psihiatri stāsta, ka atkarība no mobilajiem telefoniem ir nepārvarama mānija, un liekas, tā kļūst par vienu no lielākajām ne–narkotiku (non–drug) atkarībām 21.gadsimtā.
Mobilie telefoni savus upurus spēj pilnīgi izolēt no apkārtnes un apkārtējiem, izputina tos finansiāli un pat pārvērš par noziedzniekiem.
Spānijā ir 41 miljons iedzīvotāju, tiem pieder 35 miljoni mobilo telefonu, to lietotāji mazsvarīgiem zvaniem gadā tērē vairāk nekā 500 miljonus eiro (590 miljonus dolāru). Atkarīgajiem telefonu rēķini mēnesī var sasniegt 800 eiro jeb 950 dolārus, un, lai tos samaksātu, daži pat pievēršas noziedzībai.
Lielākā daļa atkarīgo ir pusaudži, kuru kautrīgums un zemais pašvērtējums pakļauj viņus agresīvajai mārketinga publicitātei. «Man patika čatot mobilajā telefonā, jo čata draugi teica man jaukus vārdus, kurus neesmu dzirdējusi savā reālajā dzīvē, jo es esmu mazliet tukla,» stāsta kāda sieviete, bijusī atkarīgā.
«Mobilie telefoni ir prestiža lieta gados jaunu cilvēku vidū,» skaidro Barselonas psihologs Andress Gonzaless. «Persona, kas saņemt visvairāk īsziņu, tiek uzskatīta par visvērtīgāko.»
Spāņu pusaudžu lielākā daļa savus mobilos telefonus iegūst 13 gadu vecumā. Gados jaunie atkarīgie pavada tik ļoti daudz laika zvanot, saņemot īsziņas un ielogojoties internetā, ka skolā kļūst nesekmīgi un tiek no tās izslēgti.
Kāda Spānijas psihologu asociācija ir saņēmusi simtiem jautājumu par šo atkarība veidu. A. Gonzaless secinājis, ka vairāk nekā 15% spāņu pusaudžu naktīs guļ ar mobilajiem telefoniem rokās, lai varētu atbildēt uz īsziņām.
Atkarība no mobilajiem telefoniem neatšķiras no citiem atkarību veidiem, – sākot no narkomānijas līdz pat nepārvaramai tieksmei iepirkties.
Modernais atkarības veids no mobilajiem telefoniem un interneta ir paradoksāls: šie upuri lieto komunikāciju tehnoloģijas, lai kļūtu izolēti. Psihologs Jaume Almenara izteicies: «Sabiedrībā, kur zaudētas ģimeniskās saites un valda pilsētvientulība, cilvēki k¬ūst atkarīgi no tālās distances sakariem, jo viņi ilgstoši nespēj atrast cilvēciskas attiecības tradicionālajā izpratnē.» Bet A. Gonzaless par šīs atkarības cēloni izsakās: «Pusaudžiem ir pieejamas tehnoloģijas, bet nav pieejams padoms, kā tās lietot.»
Spāņu speciālisti uzsākuši ārstēt atkarību no mobilajiem telefoniem, pielietojot īpaši izstrādātu trīs mēnešu terapiju.
 

274 3 49 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 49

0/2000

es laikam esmu vecmodīga, bet man nepatīk ne sarakstīties ar sms , ne čatot internetā.. parunāties dzīvē taču ir daudz jaukāk, redzēt sarunubiedru, viņa sejas izteiksmi, kā viņš smaida..  par ko vispār var runāt ar pilnīgi svešu cilvēku pietam tik bezpersoniskā vidē?

6 0 atbildēt

3 telefons augseejaa rindaa man sobriid ir un man 19gadi un man nav nekas pretii taadam telefonam jo vinam ir daudz plusu jo izcelos ar to ka  man  ir labs lukturis iebuuveets kas biezi noder tusos turklaat taadu dzerstoties nav zeel paaseet.  nav jau taa ka daudz dzeru vienkārši man ie tieksme pazaudēt telefonus. pēdējo trīs gadu liakā pasēju un man nozaga kopā 5 telefonus par vidējo summu 500 ls tāpēc tagad es izmantoju so ērto melnbalto nokiju

3 0 atbildēt

paldies dievam es nelietoju mobilo :D

3 0 atbildēt

man ir atkariiba no maajas telefona, liidz ko dzirdu taa signaalu saaku visiem bljaut virsuu lai laizh mani klaat, bet vinji mani tur aiz rokaam... ko juus vispaar saprotat emotion emotion

5 2 atbildēt

Atkarība, šmatkarība..

Neko nezinu..

2 0 atbildēt

Pilnīgi pareizi, ciest nevaru mobilos telefonus(tiesa gan ģimenē katram tāds ir). Draugi, pēdējā laikā, visu vakaru to vien dara kā sarakstās ar cilvēkiem 300km attālumā(kāda nafig jēga?). Daudzi pārvākušies uz virtuālo vidi, nevar dzīvē pat čau pateikt... Protams, šis viedoklis ir šaurs un blablabla, bet manā skatījumā tas ir stulbi, bezjēdzīgi un truli.

2 0 atbildēt

njaa

2 0 atbildēt

Man bija tas no kreisās puses piektais......atmiņas.....Pašlaiki arī nau jau krutais telefons, galvenais piezvanīt, , un ja viņi kaukur ir tuvumā viņi man piezvana un mēs norunājam kur satikties

1 0 atbildēt

slimmiii :D 

1 0 atbildēt

heh es ar dzivoju bez telefonu un viss ir okey :)

 

p.s Labs raksts :)) emotion

1 0 atbildēt

Slimie :D

1 0 atbildēt

šito jau kkur biju lasiijis :D nenormaali stulba atkariba :D 

1 0 atbildēt

Otrajā rindā 3. - ka tik nav leģendārais 1 ls siemensiņšemotion

1 0 atbildēt

Man jau 3 mēnešus nav mobilā, un viss ir čikiniekā =D Īsts miers un non problem :)

1 0 atbildēt

sick...

1 0 atbildēt

Omg līga.. klausies.. man shito lasiit ir totaals ljenjs, bet es pienjemu ka ljoti labs raksts.. emotion

man liekas, ka tev bija telefoons kaa  tajaa bilee apaksheejajaa rindaa no  kreisaas 6tais.. vai ne? :D

1 0 atbildēt

Tpc ir labi ja ir ZZ bezmaksas sms...

0 0 atbildēt

Lietoju telefonu, bet nav problēmu. Un nesaprotu tos cilvēkus, kas raksta tās s*da SMS. Vieglāk pazvanīt un viss.

0 0 atbildēt

man ir bijis wiens no tiem. :D uun es laikam neesmu atkariiga no telefona,bet nu es katru dienu kaadas 100 sms uzraxtu. :d bet nu man nav tā,ka bez tel. newaru. :] ja man naw krediita,tad es vinju vsp nespaidu gandriiz. :d bet nu jāā,vsp bez telefona es lkm nevarētu. ^^

0 0 atbildēt

vini naw pārkalpojuši savu mūžu ??

0 0 atbildēt