local-stats-pixel fb-conv-api

Marss ir pārāk izžuvis, lai uz tā pastāvētu dzīvība3

36 1

PASTĀVĒTU DZĪVĪBA

Uz Marsa nevarētu pastāvēt dzīvība, jo planēta piedzīvojusi 600 miljonus gadu ilgu «supersausuma» periodu, pavēstījuši zinātnieki.



Sarkanās planētas augsnes analīzē noskaidrots, ka tās virsma tik ilgi bijusi sausa, ka vienīgā dzīvība uz planētas varētu slēpties tikai dziļi pazemē.

Pētnieki secinājuši, ka ir bijis aptuveni piecus tūkstošus gadu ilgs periods, kad ūdens uz planētas bijis, taču tas ir pārāk neilgs laiks, lai uz planētas virsmas varētu nostiprināties dzīvība.

Analīzei izmantotā augsne iegūta NASA zondes «Phoenix» misijā 2008.gadā. Trīs gadus zinātnieki pētījuši augsnes daļiņas, lai noteiktu, vai Marss ir apdzīvojams.



Londonas Impērijas koledžas pētnieku veiktā analīze parādījusi, ka Marsa augsne veidojusies sausumā līdzīgi kā Mēness augsne.

Augsnes paraugs iegūts Marsa ziemeļu reģionā, taču iepriekšējos pētījumos secināts, ka visu planētu klāj viens augsnes veids.

«Mēs atklājām, ka, neskatoties uz to, ka Marsu bagātīgi klāj ledus, tas ir piedzīvojis supersausumu, kas varētu būt ildzis vairākus simtus miljonus gadu,» atklāja pētījuma vadītājs Toms Paiks.

«Mēs domājam, ka Marss, kādu to pazīstam tagad, spilgti kontrastē ar tā agrāko vēsturi, kurā bija siltāki un mitrāki periodi un kad tas bija vairāk piemērots dzīvībai.»

«Nākotnē plānotajām NASA un ESA (Eiropas Kosmosa aģentūras) misijām būs jārok dziļāk, meklējot pierādījumus dzīvībai, kas varētu būt paslēpusies zem zemes,» viņš teicis.

36 1 3 Ziņot!
Ieteikt: 000
Izmantotie avoti:
http://LabiRaksti.lv
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 3

0/2000
Bet mes jau nezinam ka dzivo citplanetiesi!Zemes radibam ir nepieciesams ūdens,bet varbut,ka viniem tas nav nepieciesams lai izdzivotu!Varbut vini izdzivo no citiem resursiem.Es runaju vispar par citplanētiesiem nevis tikai par marsu.
3 1 atbildēt

Tagad vel par Marsu neko daudz nevar zinat,kamer cilveks tur nenokljus.

2 0 atbildēt
Kura gada informācija šī ir? Spriežot pēc rakstītā, 2011?!
2 1 atbildēt