local-stats-pixel fb-conv-api

Līdzīga planēta Zemei2

22 0

Citplanētu jeb eksoplanētu meklēšanas lielais mērķis ir Zemei līdzīgas planētas atrašana. 2013. gada augustā Masačūsetsas Tehnoloģiju institūta zinātnieki identificēja šādu planētu - Kepler 78b. Turpinot pētījumus, ir izdevies noskaidrot, ka planētas izmērs, masa un pat blīvums ir ļoti līdzīgi Zemes parametriem. Zemes līdziniece atrasta? Varētu teikt, ka jā, ja nebūtu tikai dažas niecīgas atšķirības.



Planēta Kepler 78b riņķo ap zvaigzni, kas atrodas aptuveni 400 gaismas gadu attālumā no Zemes. Viens gads uz šīs planētas ilgst tikai 8,5 stundas, kas ir zibenīgi īss orbitālais periods, ja salīdzina ar mūsu Zemes lēnīgo ritējumu ap Sauli 365 dienu garumā. Kā jau varat nojaust, uz šīs planētas ir ļoti karsti.

Keplera teleskopa iegūto datu analīze atklāja, ka planētas diametrs ir aptuveni 1,2 reizes lielāks nekā Zemes diametrs. Turpinot pētījumus, ir izdevies noskaidrot, ka citplanēta ir aptuveni 1,7 reizes masīvāka nekā Zeme. Tās blīvums ir 5,3 g/cm3, kas ir tuvs Zemes blīvumam - 5,5 g/cm3. Tādejādi Kepler 78b ir līdz šim mazākā citplanēta, kurai ir zināma masa un izmēri. Tās parametri liek domāt, ka šī planēta, līdzīgi kā Zeme, sastāv no cietajiem iežiem un dzelzs.



Šie parametri gan ir vienīgā līdzība. Kepler 78b ne tuvu neatrodas zonai, kurā mums pazīstamā dzīvība varētu justies komfortabli.

"Tā ir Zemei līdzīga tādā ziņā, ka masa un izmēri ir tuvi, bet patiesībā tā ļoti atšķiras no Zemes un ir vismaz par 2000 grādiem karstāka," pastāstīja asociētais fizikas profesors un pētījuma dalībnieks Džošs Vins no Masačūsetsas Tehnoloģiju institūta. "Tas ir solis tuvāk patiesi Zemei līdzīgo planētu izpētē."

"Planētas esamība ir neizskaidrojama mīkla," teica astronoms Deivids Letams no Hārvardas-Smitsona Astrofizikas centra. "Mēs nezinām, kā tā ir radusies un kā nonākusi tur, kur tā ir šobrīd. Viens ir skaidrs - planēta nepastāvēs ilgi."

"Kepler 78b astronomiski tuvākajā laikā beigs pastāvēt," piebilda Dimitārs Saselovs, paskaidrojot, ka aprēķini liecina, ka aptuveni 3 miljardu gadu laikā šī planēta tiks sarauta gabalos.

Planētas, kuras riņķo ļoti tuvu zvaigznei, ir bagātīgs informācijas avots. Piemēram, Kepler 78b vienas nedēļas laikā veic aptuveni 20 orbītas ap zvaigzni, sniedzot daudz iespēju novērot planētas un zvaigznes savstarpējo mijiedarbību.

22 0 2 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 2

0/2000

galvenais lai temperatūra un pievilkšanās spēks,un skābeklis.

1 0 atbildēt
Galvenais lai uz tās planētas būtu Vovana dzeltenais...
0 0 atbildēt