local-stats-pixel fb-conv-api

Kas ir pulsāri?6

53 0

Sveiki! ;) Šoreiz pastāstīšu par kosmiskajiem objektiem-pulsāriem. Pastāstīšu, kas tie ir un kā tie rodas. Jauku lasīšanu! ;)

Pulsāri-kas tie ir?

Pulsāri ir rotējošas neitronu zvaigznes. Zvaigznes rotācija rada ap zvaigzni intensīvu magnētisko lauku. Pulsāri izstaro ļoti spēčigu radiāciju un spīd gluži kā bāka. Tie izstaro starojuma kūļus no karstiem punktiem, kas atrodas un zvaigznes virsas vai virs tās.

Kā tie rodas?

Ja pārnovas sprādziena atlikusī zvaigznes masa ir aptuveni 1,4 līdz 2-3 Saules masām, gravitācijas kolapsa rezultātā, izveidojas neitronu zvaigzne. Tā ir ļoti maza,taču tā sevī ietver neticami daudz. Tai piemīt neticami liels blīvums. Pulsāru diametrs ir 20-30 cm, taču vidējais blīvums ir 10, 17. pakāpē kg kubikmetrā.

Kāda ir to uzbūve?

Centrālā daļa sastāv no neitroniem un tai piemīt šķidruma īpašības. Ārpusi veido dzelzs atomu kodolvielas, kurām piemīt cietvielas īpašības. Īsāk sakot, pulsārs ir šķidrs kodols un cieta garoza.

Vēsture:

Kādreiz, kad pulsāri nebija pētīti, cilvēki uzskatīja, ka ritmiskie starojumi, ko tie izstaro ir ārpuszemes civilizāciju raidīti signāli. Pulsāri tika atklāti nejauši, gatavojot radioteleskopu citiem novērojumiem. Radioteleskopi uztvēra pulsāru starojumus.

Jēdzienu skaidrojumi:

Kolapsa gravitācija-ar tā palīdzību tiek ietekmēta zvaigznes dzīves beigu pēdējā stadija. Vai tā kļūs par balto punduri, melno caurumu vai šajā gadījumā neitronu zvaigzni (pulsāru).

Ja tev raksts patika, lūdzu, ieliec + ;)

53 0 6 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 6

0/2000

Pulsāra diametrs ir 15-25 km..

4 0 atbildēt

Labs raksts, tikai nākamreiz ieliec kādu bildi emotion

2 0 atbildēt
Šito zinu no A.Azimova graāmatām. P.s. Iesaku palasīt.
2 0 atbildēt

Pilnībā piekrītu Banana00, lai interesantāk lasīt un "izpīpēt" rakstu, būtu nepieciešami attēli.

Bet kopumā "+" no manis. Gaidu nākamos rakstus par visumu! emotion

0 0 atbildēt

Ciešams raksts.

tikai vajag kādu bildīti piemest, starojums parasti ir gamma starojums, kurš ir redzams arī vairāku miljardu gaismas gadu attālumā, pulsāriem diametrs ir ne lielāks kā 100km, un lai vienkārši mirstīgie saprastu, tad blīvums pulsāriem ir tik liels, ka viena tējkarote, kas būtu pasmelta no pulsāra, svērtu apmēram 1000 tonnas.

Pastāv teorija, ka sabrūkot zvaignei, kas atrodas līdz 4000 gaismas gadu attālumā, gamma starojums iznīcinās ozona slāni, un mazliet attīrīs zemi no piemēslotājiem, kā tas notikās pirms 600mio gadiem, kad pēkšņi pazuda 95% dzīvības formas uz zemes. 

0 0 atbildēt