local-stats-pixel fb-conv-api

Irbenes lokatoru rekonstrukcija!8

342 0

Biju tepat augustā Irbenes radiolokatoros , atceroties ka citi jau ir taisījuši par Irbenes Lokatoru rakstus. Es atceroties gida stāstīto mēģināšu gandrīz visu pastāstīt dažās lietās īsumos , bet par vienu lietu īpaši ,par Irbenes lokatoru rekonstrukciju. Jā tos rekonstrukcijā nodos , negribu maldināt ,bet ittkā teica nodos 2015.gada pavasarī.

Kādreiz bija 3 lokatori ,bet 12m diametrā lielo lokatoru aizejot krievu armijai aiznesa līdzi. Pat bija gatavi arī 16m un 32m diametrā lielos lokatorus jaukt nost ,bet neizdarīja , neviens īsti nezina kāpēc .Bet par to nav jau stāsts , šis nebūs par to vēsturi vai apkārti. Raksts būs par lokatoru rekonstrukciju.

Abi lokatori jau sen nav pilnā spožumā. Ar ES un Latvijas valdības palīdzību mainīs lokatoru saucamo galviņu.( Mums gids pat atļāva uzskāpt pašā augšā). Tikai tāpēc , ka vairs netiks veikti izpētes darbi.

Par 16m lokatoru . Tas pēc rekonstrukcijas tiks izmantots lai ar satelītu palīdzību varētu izpētīt pašu Zemi un sazināties ar citām valstīm. Tajā tagad atrodas neliela kastīte kas kontrolē visu lokatoru. Vecās ir gandrīz kā divvietīgās gultas lielumā , bet tagad knapi kofera lielumā. Arī paši pētnieki sarūpējuši saviem spēkiem sporta zāli ,boksa maisu , kā pats gids/pētnieks teca "Viņiem arī jāizlādējas , ja neveicas".Pēc tam tā vietā būs moderna lokatora vadīšanas istaba ,kā pats teica : "Būs kā filmās rāda ,kur sarunājas ar kosmauntiem!" Varēs izpildīt un pilnvētrīgi strādāt ar visu lokatoru. Atceries tās bumbiņas kas ir starp atvilknēm , iedomājies tās futbola bumbas lielumā ,uz kurām atrodas visa lokatora galviņa ( lai varētu apgriezties 360 grādus) ,tās arī mainīs un cik es sapratu arī abiem radiolokatoriem visus motorus aizstās ar jaudīgākiem.

Par 32m lokatoru. Tas pēc rekonstrukcijas būs vēl jaudīgāks un modernāks ,lai pētītu kosmosa viss tālākos punktus. Šie lokatori ir radio lokatori nevis observatorija. Tos saņemot nav skaidrs attēls ,kā dažam varētu šķist. To saņem kodētu šifrā un tikai ar programmas palīdzību tiek izveidots nepārāk ( vismaz man , nezinu par pētniekiem) skaidrs attēls. Pēc rekonstrukcijas un programmu , tehniku uzlabošanas ir iespēja vēl labākus attēlus saņemt no attālākām vietām . Iedomājies ,ka pēc uzlabošanas , mūsu pētnieki atklāss planētu uz kuras ir dzīvība , varbūt varētu būt pat attīstīkāki par mums.

Vēsture par mazo radiolokatoru.Tas bija 12m diametrā liels radiolokators. Armija to tajā laikā izmantoja lai pārvaldītu Latvijas saziņas starp iekšieni un ārieni. Tas vienīgais bija uzstādīts uz daudzstāvu ēkas. Viņu aizveda aizejot prom armija. Nekas īpaši vairāk par šo radiolokatoru man nav zināms

Man liekas , ka šis jautājums nodarbina arī jūsu prātus . Kas to darīs? Protams būs pieredzējuši ārvalstu eksperti šajā jomā , bet viņi būs maza daļa.Mūsu paši bālēliņi restaurēs ,lai zināšanas paliek tepat. Pats neuzināju cik tas izmaksās , bet nu paši izdomājiet! :D

Īsā definīcijā par šo :

Radioteleskops ir teleskops kosmisko objektu radiostarojuma uztveršanai un reģistrēšanai.Radioteleskops sastāv no antenas un starojuma uztvērēja.

Radiolokators ir aparatūura gaisa, ūdens , virszemes objektu atklāšanai , izmantojot radiosignālus ,kas raidīti noteiktā virzienā un uztverti pēc atstarošanas no šiem objektiem.

Pāris bildes , kuras uzņēmu ar Nikon D610 ,kad biju tur.

342 0 8 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 8

0/2000

Ventspils starptautiskais radioastronomujas centrs - tā šī vieta laikam saucas oficiāli. Pastāsti kāpēc starptautiskais un kopš kura laika? 

6 0 atbildēt

Vakar ieliku rakstu ar video, kur es to tuneli izstaigāju.

5 1 atbildēt

Bet tautā to sauc tā. kaut vai apskaties Diena izdevumus. Tur tāpat rakstīts ,ka lokators.

1 0 atbildēt

viss no 16 mtepiga 

0 0 atbildēt

Viss ir pareizi .ARI TELESKOPS UN RADIOTELESKOPS nav gluzhi viens un tas pats

0 0 atbildēt

👌

0 0 atbildēt