local-stats-pixel fb-conv-api

Interneta vēsture un internets nākotnē3

41 0

Mums visiem internets vairs nav nekas jauns, bet ne visi zina kā un kāpēc tas radies, kā internets ienācis Latvijā un kas tiek pareģots nākotnei. Par šo visu arī būs raksts.

Par interneta dzimšanas precīzo gadu mēdz būt šaubas, bet aptuvenais mūsdienās saprotamais interneta rašanās laiks ir ap 80-to gadu beigām un 90-to gadu sākumu, kad internets tika „izlaists” no universitātēm un zinātniskajām laboratorijām. Tomēr mums visiem zināmais vispasaules tīmeklis WWW (world-wide-web) un pirmās interneta pārlūkprogrammas ar vizuālu interfeisu (piem. Microsoft Internet Explorer) parādījās tikai 90to gadu vidū. Kopš tā brīža interneta attīstība ir uzņēmusi lielus tempus attīstības virzienā.

Pēc Brūsa Sterlinga grāmatā „Īsa interneta vēsture”(1993) interneta ideja pirmo reizi parādījās 60.gados Aukstā kara apstākļos Amerikā. Visu šī ģeniālā un visuresošā rīka rašanos noteica tas, ka pēc atomkara ASV meklēja veidu kā nodrošināt nepārraujamu saziņu starp ASV varas orgāniem. Galu galā no šī visa izveidojās internets, kas šobrīd ir definējams kā publiski pieejama vispasaules savstarpēji saslēgtu datortīklu sistēma, kas pārsūta datus ar pakešu komutācijas palīdzību, izmantojot standartizētu Intertīkla Protokolu (IP) un daudzus citus protokolus. Tas ir veidots no tūkstošiem mazāku komerciālu, akadēmisku un valdību tīklu. Tas ietver dažādu informāciju un servisus, tādus, kā elektroniskais pasts, tiešsaistes tērzēšana un cieši saistītās tīmekļa lappuses un citus Globālā tīmekļa dokumentus. Internets ir daudzu tīklu tīkls.

Internets Latvijā ienāca caur Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūtu 1990.gada augustā. Jau ļoti īsā laikā internets izgāja no universitātes robežām arī Latvijā. 1994. gada janvārī internets kļūst pieejams katram interesentam arī Latvijā: līdzās dažām firmām, kas piedāvā komerciālus pakalpojumus, tiek izveidota klientu apkalpošanas nodaļa tīklā LATNET. Kāds internets Latvijā ir mūsdienās, to jau zina ikkatrs, kas to lieto – internetā var pirkt, pārdot, mainīt, dzīvot, izklaidēties vai garlaikoties – globālais tirgus placis, kur iespējams it viss.

Ja jau internets attīstās tik ātri un jau šobrīd šķiet, ka internetā ir viss, tad rodas jautājums – Kas sagaidāms no interneta nākotnē?

Interneta nākotnes mainīgumu garantē tehnoloģiju attīstība. Šobrīd ir iespējams strādāt pie tā, lai ne mazākais zemes stūrītis nepaliktu bez pieejas internetam un, lai datu apraides ātrums kļūtu aizvien lielāks un lielāks. IT nozare šobrīd ir kļuvusi par vienu no perspektīvākajām ekonomikas attīstības nozarēm. Internets visā pasaulē attīstās pēc noteiktiem nosacījumiem – arī Latvijā. Interneta attīstību ietekmē telekomunikāciju attīstības līmenis, to pakalpojumu klāsts nosaka tehnoloģisko attīstību un, protams, pakalpojumu piekļuves izplatību. Attīstoties jauniem telekomunikāciju pakalpojumiem, rodas iespēja lietot kvalitatīvāku internetu, kas šajā nozarē nozīmē ātrāku datu pārraidi. Mēs jau praktiski varam aizmirst veco iezvanpieejas internetu, kas bija dārgs un izmaksāja tieši tik daudz, cik cilvēks to patērēja katru dienu un vēl mazliet. Apzinoties tirgus vajadzības, telekomunikāciju uzņēmumi attīsta pakalpojumus, kas padara interneta lietošanu ērtāku, ātrāku un lētāku, lietošanas ātrums nes līdzi arī finansiālo izdevīgumu – jo īsāks laiks nepieciešams katra atsevišķa darba paveikšanai, jo vairāk darbu noteiktā laika posmā ir paveicams, jo produktīvāks ir darbinieks šo laiku izmantojot. Arī kabeļinternets pamazām virzās pagātnē, jo jaunākā nākotnes tehnoloģija – optiskais internets – strauji iekaro savu vietu arī Latvijā. Šobrīd lielākais un uzticamākais optiskā interneta piegādātājs ir uzņēmums Lattelecom.

Lattelecom savu vērienīgo optiskā tīkla infrastruktūras izbūvi sāka 2009. gadā, un šobrīd optiskais internets pieejams lielākajās Latvijas pilsētās, bet izbūve vēl aizvien tiek aktīvi turpināta. Optiskā interneta pieejamību savā dzīvesvietā varat pārbaudīt mājas lapā optika.lattelecom.lv. Ja optikas tīkls Jūsu apdzīvotajā vietā vēl nav pieejams, par to iespējams nobalsot, lai to tur ievelk pēc iespējas ātrāk.

Optiskajam internetam šobrīd nav konkurences, jo tā pat nav tagadnes tehnoloģija – optiskais internets ir daļa no nākotnes. Optiskais internets nenoliedzami ir labākā izvēle, jo tas nodrošina ātru un nevainojamu datu apraidi, ko nevar ietekmēt ne sniegi, ne vētras. Tik nozīmīgas mūsu dzīves sastāvdaļas, kā interneta piegādātāju vienmēr ir vērts izvēlēties ar rūpību, jo piedāvājumu ir daudz, bet konkrētajam lietotājam īstais un labais būs tikai viens.

41 0 3 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 3

0/2000

izveidosu vel pa interneta temam rakstus.

2 0 atbildēt

aaaaaaaaaaaaaaaaaaa

0 0 atbildēt

kKkakkaa bleg

0 0 atbildēt