local-stats-pixel fb-conv-api

Fotogrāfēšana, mazliet par optikas filtriem14

371 2

Sveiki!

Nedaudz pastāstīšu par optiskajiem filtriem ko izmanto fotogrāfēšanā un mazliet par to, kā tos izmantot un kam tie domāti.

Sāksim ar to, ka vēlama būtu kāda nedaudz profesionālāka kamera par lētā gala kompaktkamerām vai telefonu. Protams, šis tas var arī sanākt no jebkuras kameras. Tomēr, kamerām, kurām ir iespēja uzlikt manuālo kontroli, un vēl labāk, ja tās objektīvam var piestiprināt kādu filtru, būtu pat ļoti ieteicamas. Un šeit es nerunāju tikai par tūkstošiem eiro dārgām kamerām. Sākot ar kādi 300 eiro var dabūt jau ļoti labu kameru.

Ja nu tomēr tavai kamerai nav kur piestiprināt tos filtrus, tad nu tie būs jātur pašam, vai jāizdomā, ka tos pielikt.

371 2 14 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 14

0/2000

Iesaku pirms pamācību rakstīšanas iepazīties ar pareiziem terminiem un specifikācijām.

Nedaudz palabošu. UV filtri lieliski noder kalnos un labiem filtriem nav aberācija (bilde nepaliek mīksta).

Neitrālais filtrs netika radīts galvenokārt tāpēc, ka kādam vajadzēja fočēt ūdeni.

Graduālos filtrus nevar salīdzināt ar HDR foto un nevar teikt, ka ar graduālo filtru var iegūt labākus efektus. Šīs ir divas dažādas lietas. Dažādas fotografēšanas tehnikas.

Par cirkulāro polarizāciju viss ok. Un tad te vēl ir jāliek tādi termini kā fokusa attālums gaismasspēja, redzes leņķis...jo foto leksikā nav tāds "cik lielu laukumu uztver kamera ar objektīvu".

Un konversācijas, un tele lēcas nav filtri.

+ Digitālajām kamerām iebūvēti ir digitālie efekti, kas imitē filtrus, bet dzīvē filtri ir pavisam kas cits. Piemēram, ja lietosi sarkano filtu melnbaltajā foto, tad efekts būs daudz labāks utt.

Bet prieks, ka tu pats centies kaut ko iemācīties. Nākotnē noteiki nopērc kādi grāmatu. Pirmā, ko iesaku ir Sjūzenas Zontāgas grāmata ""Par fotogrāfiju".

10 1 atbildēt

Tā kā labi māku apieties ar PS lightroom, tad jāsaka, ka vienīgais, kas mūsdienu digitālajai fotogrāfijai noder visvairāk, ir ND filtrs. Pats to arī izmantoju ikdienā, lai veiktu panoramēšanu (panning), un zvērīgi saulainās un kontrastainās dienās uzlabotu dinamisko diapazonu (dynamic range). Pārējie filtri, lai arī cik viņi labi izskatītos, ir pilnībā emulējami lightroomā (ar ieteicamu nosacījumu, ka bilde ir RAW vai TIFF fails).  Jāsaka, ka CPL filtrs priekš manis bija jaunums.

Paldies par rakstu! emotion

4 0 atbildēt

O! Man pilnīgi visi minēto filtru tipi ir... ND un GND pat visai lielā klāstā (patīk paeksperimentēt ar ļoti lieliem exposure time) emotion Vēl boonusā no tiem lētajiem - šad tad pielieku zvaigžņu filtru (ebay pa kkādiem 2$ ar piegādi), man ir 8* - visām gaismām pieliek 8 starus - var dabūt tādas bildes, kā ziemassvētku kartiņas bez nekādas pēcapstrādes emotion

2 0 atbildēt

Ūdens sapludinātība ir atkarīga no aizvara ātruma.

2 0 atbildēt

Tas neveiklais moments, kad raksta autoram nav lielas saprašanas par raksta subjektu... emotion

0 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt