local-stats-pixel fb-conv-api

Elektroenerģijas ražošanas iespējas Liepājā un tās apkārtnē3

Mūsdienu cilvēka dzīve nav iedomājama bez elektroenerģijas. Tā tiek izmantota ļoti daudzās, cilvēkam nozīmīgās nozarēs. Elektriskās enerģijas viens no lielākajiem plusiem ir tas, ka šo enerģiju ir iespējams iegūt no ļoti daudzveidīgiem resursiem, tāpēc ātrā laikā ir iespējams saražot daudz enerģijas. Tā kā mūsdienās pieprasījums pēc elektroenerģijas arvien aug, rodas vajadzība izmantot visas iespējamās ražotspējīgās vietas.
Dažādu pētījumu rezultātā secināts, ka Latvijas teritorijā ir daudz potenciālu vietu elektroenerģijas ražošanai, taču tās netiek izmantotas. Tā rezultātā, pašlaik, Latvija nespēj saražot sev nepieciešamo elektroenerģijas daudzumu, par to liecina 2015. gada janvāra dati, kad tika iepirkts ap 382,82 tūkst. MWh elektroenerģijas no citām valstīm.
Liepājas Valsts 1.ģimnāzijas skolnieces Laura un Viktorija izpētīja tēmas aktualitāti un, analizējot dažādas iespējas iepirktā elektroenerģijas apjoma samazināšanai, izstrādāja zinātniski pētniecisko darbu. Darba autores saredz potenciālu elektroenerģijas ražošanā tieši Liepājā un tās apkārtnē, tāpēc savā darbā apkopoja teritorijā esošās un nākotnes elektroenerģijas ražošanas iespējas, kā arī pētījuma analīzes rezultātā izstrādāja dažādus priekšlikumus par to, kā attīstīties un paplašināties.
Lai gan pasaulē elektroenerģiju ir iespējams saražot no dažādiem resursiem, Liepājā un tās tuvumā elektroenerģijas ražošanai pagaidām tiek izmantoti tikai četri. Tā ir biogāze, biomasa, vējš un ūdens. Liepājas un tās apkārtne biogāzes elektrostacijas saražo 13 % no kopējā Latvijas biogāzes elektrostaciju saražotā elektroenerģijas apjoma un konkurētspējīgākie uzņēmumi šajā jomā ir SIA "Priekules Bioenerģija" un SIA "Piejūra Energy". Neskatoties uz to, ka teritorijā ir tikai viens uzņēmums, kurš nodarbojas ar biomasas enerģiju, tas ir pietiekami efektīvs un moderns, lai saražotu 4% no kopējā Latvijas biomasas elektrostaciju saražotā elektroenerģijas apjoma. Tāpat arī hidroenerģija Liepājas apkārtnē nav pārāk izplatīta, tāpēc ka teritorijā neatrodas spēcīgas upes vai straumes uz kurām būtu efektīvi un izdevīgi celt stacijas. Tomēr, neskatoties uz to, ir uzņēmumi (piem. SIA "Vanka"), kas attīsta šo enerģiju un Liepājas apkārtnē šobrīd tiek saražoti 2% no kopējā Latvijas hidroelektrostaciju saražotā elektroenerģijas apjoma. Tomēr kā salīdzināmu faktu autores aprēķinājušas, ka viena biomasas elektrostacija Liepājā ir aptuveni piecas reizes efektīvāka par septiņām hidroelektrostacijām.
Iedzīvotājiem vajadzētu lepoties arī ar vēja enerģiju, kas Liepājas apkārtnē ir tik attīsta, lai saražotu 46% no kopējā Latvijas vēja elektrostaciju saražotā elektroenerģijas apjoma. Kopā ir 32 uzņēmumi, kuri nodarbojas ar vēja enerģiju un līderis starp tiem ir SIA "BK enerģija". Apkopojot datus, secināts, ka vēja un biogāzes elektrostacijas ir vadošais elektroenerģijas ražošanas veids šajā rajonā.
Sazinoties ar dažādiem speciālistiem un apkopojot informāciju, tika konstatēts, ka Liepājā un tās tuvumā ir iespējams attīstīt ģeotermālās enerģijas, viļņu enerģijas un atomelektrostacijas, kā arī turpināt iesākto saules un vēja parku attīstību. Dažādi uzņēmumi ir centušies izstrādāt precīzus projektus, kas atbilstu visiem noteikumiem, tomēr pagaidām šie projekti ir atcelti vai nav realizēti. Uzņēmumi pārsvarā saskārušies ar to, ka ir grūtības ar sabiedrības atsauksmi, dažādām drošības prasībām, dabas liegumiem un ,protams, grūti ir dabūt līdzfinansējumu. Liepājas apkārtnē ir pietiekami daudz teritorijas, kuras nav vēl lietderīgi izmantotas un apbūvētas. Tās vajadzētu izmantot elektroenerģijas ražošanai, jo tādā veidā tiktu iegūta papildus elektrības jauda, kas ļautu izvairīties no sprieguma svārstībām, kā arī būtu regulāri ieņēmumi pilsētas budžetā no zemes nomas maksas.
Pēc autoru ģimeņu elektroenerģijas patēriņa tika aprēķināts un pieņemts, ka iedzīvotājs vidēji patērē 1 260 kWh gadā. Balstoties uz iegūto informāciju un izvēlētās teritorijas iedzīvotāju skaitu, autores secināja, ka Liepājas un tās tuvumā esošo novadu elektroenerģijas patēriņš ir 107 713 092 kWh gadā, neieskaitot uzņēmumu un valsts iestāžu u.c. elektroenerģijas patēriņu. Ņemot vērā esošo elektroenerģijas ražotņu saražoto elektrības daudzumu gadā, tika secināts, ka nepieciešams saražot vēl 39 564 528 kWh gadā, lai tiktu ražots viss teritorijai nepieciešamais elektroenerģijas daudzums.
Tālāk balstoties uz interneta resursiem un Latvenergo sniegtās informācijas, tika izstrādāti priekšlikumi. Viens no veidiem kā Liepāja un tās apkārtne varētu sevi pilnībā nodrošināt ar elektroenerģiju ir vēl 28 vēja ģeneratoru uzbūve, kur katrs vidēji saražotu 1 392 574 kWh gadā. Tad teritorijā būtu 60 vēja ģeneratori, un to blīvums būtu viens vēja ģenerators uz katriem 66 km2, ņemot vērā zemes kopējo platību un neņemot vērā dabas liegumus, privātīpašumus, dzīvojamās vietas u.c. Kā otrs priekšlikums, neņemot vērā sabiedrības iebildumus un neuzticību tās drošībai, ir uzcelt atomelektrostaciju, kura būtu identiska Flamanville AES (Francija). Šī stacija gada laikā spēj saražot elektroenerģijas apjomu, kurš būtu pietiekams, lai nodrošinātu izvēlēto rajonu 14,6 gadus ar elektroenerģiju. Teritoriju ar elektroenerģiju būtu iespējams nodrošināt arī tad, ja tiktu uzstādītas 38 864 augstākās efektivitātes saules baterijas ar SolarEdge tehnoloģiju. Tomēr tās ir ļoti lielas izmaksas un aizņem diezgan plašu teritoriju. Tātad autores secina, ka visproduktīvākais no apskatītajiem elektroenerģijas ražošanas priekšlikumiem ir atomelektrostacija. Arī ģeotermālā elektrostacija ir pietiekami izdevīga, tomēr šeit tā nav iespējama tikpat produktīva elektrības ražošana kā Francijā, tāpēc saražotās elektroenerģijas daudzums, būtu daudz mazāks.
Darbā secināts, ja mērķis ir gūt ienākumus, tad elektroenerģijas ražošana Liepājā un tās apkārtnē ar alternatīvajiem elektroenerģijas ražošanas veidiem nav finansiāli izdevīga. Tomēr, ja mērķis ir ražot un atbalstīt zaļo enerģiju, tad šeit ir pietiekami daudz iespēju šajā jomā.

80 0 3 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 3

0/2000

Tad vajag darit, valdiba jau gadiem runa par so temu un nespej izlemt.

0 0 atbildēt

Nedomāju, ka vēja enerģija šī brīža vēja ģenerātoru izpildījumā ir tas pareizākais ceļš. Nav jau vēl līdz galam izpētīts, kādu postu nodara zemfrekvences trokšņi no šīm turbīnām. Bet skaidrs ir viens - tie ietekmē gan mūs, gan citas dzīvās radības. Varbūt tieši šo trokšņu rezultātā vaļi metas krastā vai bites neatgriežas stropos...

0 0 atbildēt