local-stats-pixel fb-conv-api

Ekoloģiskie mājokļi7

57 0

Vairs nav ilgi jāgaida līdz pienāks tā dēvētā Zemes diena, kad visiem elektroizmantotājiem būtu jāvienojas, lai uz mirkli izslēgtu savas elektroierīces. Tomēr reti kurš aizdomājas, kādu ietekmi uz kopējo elektroapgādaes tīklu atstātu kaut vai viens mašīnas akumulators, kurš būtu pareizi pievienots elektrotīklam. Speciālisti aicina nākotnē mājas aprīkot ar papildus elektrouzglabāšanas iespējām vai akumulatoriem, kuri ļautu izvairīties no tā dēvētajām elektropatēriņa virsotnēm, kuras nereti patēriņa ziņā trīsreiz pārsniedz normālo elektrības apjoma izmantošanu. Šādi mājas akumulatroi ļautu tos uzlādēt naktīs, kad elektropatēriņš ir vismazākais un izmantot rīta stundās, kad liela daļa iedzīvotāju vienlaicīg sāk savas rīta gaitas, lai uzvārītu sev kafiju vai tēju, izmantojot elektriskās tējkannas. Tiek lēsts, ka patreiz lielāko elektrotīklu noslogojumu rada tieši ierīces, kuras izmanto elektroapgādi ūdens sildīšanai. Ja liela daļa patstāvīgā elektroresursa nepieciešamība tiek nodrošināta, izmantojot atjaunojamos resursus - hidroelektrospēkstacijas, vēja ģeneratorus vai saules paneļus, tad elektroapgādes kāpinājuma virsotņu nosegšanai tiek izmantots fosilais kurināmais - gāzes elektroģeneratori vai maltu akmeņogļu elektroģeneratori kā arī naftas elektroģeneratori, kuri spēj sarāžot elektrīgu pietiekami īsā laika periodā, lai patērētājs neizjustu elektropiegādes pārrāvumus. Vēl pastāv iespēja aprīkot atsevišķas elektroiekārtas ar akumulatoriem, tomēr šāds risinājums nav pats efektīvākais, jo agrāk vai vēlāk ierīce nonāks atkritumu konteinerī un tad tā būs pārstrādājama.

Kā padarīt elektroapgādi videi draudzīgāku:
+ aprīkot elektriskās tējkannas, elektriskās plītis un tosterus ar papildus akumulatoru
+ esošos mājokļus aprīkot ar akumulatoriem, kuri tiek uzlādēti naktīs un tiek izmantoti rīta stundās
+ turpmākajos mitekļu projektos iekļaut akumulatoru iebūvi, kuri varētu sinhronizēt kopējo elektroapgādes patēriņu

Protams akumulatoru izmantošana saistas ar zināmām izmaksām un pārstrādes grūtībām, tomēr ja aplūko kādos apjomos akumulatori tiek izmantoti autoindustrijā un kāds apjoms izmantojamu vai atjaunojamu auto akumulatoru nonāk izgāztuvēs, tad izdarot paviršus aprēķinus, katra Eiropas mājsaimniecība varētu tikt aprīkota ar desmit auto akumulatoriem, kas ļautu izbalansēt elektropatēriņu starp naktīm un dienām, kad elektropatēriņš un elektroenerģijas cena varētu būt uz pusi mazāka. Tomēr šāda projekta īstenošanai ir nepieciešamas informatīvās kampaņas, kā arī risinājuma izstrāde, kuru varētu piedāvāt kā preci.

lasi, vērtē, komentē emotion

57 0 7 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 7

0/2000
Laba ideja par akumulēšanu!
2 0 atbildēt

Ideja pieņemama, jo mūsu Daugava rāžo strāvu neatkarīgi no diennakts stundas, bet tas aiziet nebūtībā, ja to nav kur likt. Vienīgi viss zaļums pazūd, kad sākam domāt, cik daudz akumulatoru vajadzēs saražot un kā utilizēs nolietotos.

2 0 atbildēt

emotion

1 0 atbildēt

aklumatori ari jalade kas patere stravu emotion 

0 0 atbildēt