local-stats-pixel fb-conv-api

Atklājums - vispirms bija vista, tad ola2

31 1

Kā jau atkal-britu zinātnieki

Britu zinātniekiem izdevies atrisināt mūžseno jautājumu: kas tad bija pirmais - vista vai ola. Šefīldas un Vorikas universitāšu zinātnieki secinājuši, ka vispirms tomēr bija vista, kura savukārt izdēja pirmo olu.




Lai atrisinātu šo jautājumu, zinātnieki ar superdatora "HECToR" palīdzību modelēja olas čaumalas veidošanās procesu. Pētījuma rezultāti parādīja, ka galvenā loma čaumalas veidošanās procesā ir īpašam proteīnam (OC-17), ko izstrādā vistas olnīcas.

Katram putnam ir cits šī proteīna veids, taču pēc savām funkcionālajām īpašībām tie gandrīz ne ar ko neatšķiras, stāstīja viens no pētījuma veicējiem Kolins Frīmens.

Saskaņā ar zinātnieku sniegto informāciju OC-17 ir katalizators, kas veicina olas čaumalas attīstību, liekot kalcija karbonātam pārvērsties kalcīta kristālos. Pateicoties proteīnam, čaumala kļūst vēl cietāka un var kalpot kā aizsargs cālēna attīstības procesā.

Jau agrāk bija zināms gan čaumalas veidošanās process, gan attiecīgā proteīna eksistence, tomēr tikai tagad šīs lietas tika sasaistītas kopā, iegūstot kopainu. Tagad pētnieki domā izmantot šo atklājumu rūpnieciskiem mērķiem, piemēram, lai ražotu jaunus materiālus.

31 1 2 Ziņot!
Ieteikt: 000
Izmantotie avoti:
http://LabiRaksti.lv
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 2

0/2000
MUĻĶĪBAS!!!! Pirmais bija gailis ar olām!
5 0 atbildēt

Labais.Tagad tikai vel vienu ,,pjetijumu,, par to ka nah.ta vista tomer radas,kas to olu izdeja, acimredzot pirms tam iztika bez deshanas...   A varbut gailis vinjai pateica , ej tak tu det ,stulba klukste !    Ieverojat ,atkal briti, acimredzot shiem (zinatniekiem) galigi nav ko darit.

5 3 atbildēt