local-stats-pixel fb-conv-api

Apgrieztais Šrēdingera slazds. Kas?22

679 8

Lasot grāmatu "Džordžs un Lielais Sprādziens" (kas gan skaitās bērnu grāmata, kaut arī ir visai sarežģīta), apstājos pie vārdiem apgrieztais Šrēdingera slazds. Grāmatā tas tika attēlots kā istaba, tomēr reālajā pasaulē tāda nevar eksistēt tā vienkāršā iemesla dēļ, ka istabas nespēj tā pēkšņi uzrasties Dienvidpolā vai Zemes centrā, tomēr skaidrs, ka pats slazds kā tāds eksistē. Tad nu man radās jautājums - kas īstenībā ir apgrieztais Šrēdingera slazds? emotion

679 8 22 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 22

0/2000

kad no mammas ir 8 neatbildēti zvani, tad viņai liekas ka esi kā kastē - dzīvs, vai tomēr miris. 

24 0 atbildēt
Eksistē arī vienazeka slazds. Tas ir līdzīgs šitam, tikai ar nelielu atšķirību. Slazdā padodas ēdamais, dzeramais, datorspēles, grāmatas un gumijas lelle. Viss nepieciešamais izdzīvošanai ir, atšķirībā no Šrēdingera slazda, kurā var dzīvot maksimāli divas dienas.
13 0 atbildēt
Es ieliku jau plusu pirms izlasīšana un savu izvēli nenožēloju!
9 0 atbildēt

Pret Einšteina domu eksoerimentu nav nekādu iebildumu- viss skaidrs un racionāls... Nav kur piesieties.

Bet kāpēc mocīt kaķīti?!? emotion

Ar kaķi šajā eksperimentā ir domāts "kvants/elementārdaļiņa kas atrodas nenoteiktības stāvoklī". Ne ir ne nav noteiktajā vietā un laikā. Ar visiem pričendāļiem- kā radiācijas avots, detektors, inde ir domāts kautkāds "detektēšanas mehānisms/iekārta", kas var konstatēt elementārdaļinas(kaķa) esamību/neesamību noteiktajā vietā, mērījuma veikšanas brīdī.

Parastam cilvēkam "KAĶIS" nav tā matērija, kas var ieņemt nenoteiktu kvantu stāvokli telpā un laikā. Kaķis, pie tam ja iepriekš ir ielikts kastē, tur arī būs un paliks dzīvs, līdz brīdim, kad nostrādās radiācijas detektors un palidīs indi... Pie kam indes iedarbība nav momentāla, bet samērā ilgs un sarežģīts process- MŪŽĪBA, ja salīdzina ar kvantu pasaules laika mērvienībām.

Tāpēc KAĶIS vienkārši ČAKARĒ smadzenes un novērš parasta cilvēka uzmanību no eksperimenta būtības izpratnes.

Labāk tad būtu kaķi aizstāt ar monētu vai rotaļu metamo kauliņu, kas rotē ap savu asi un detektora darbības rezultātā nogāžas uz vienu vai otru pusi/skaldni- ieņemot konkrētu vērtību...

...Ja nepatīk lampiņa... emotion

7 0 atbildēt

Ja šo domu izstiepj vispārinājumā tad tā pat nedaudz liekās pieņemamāka 

7 0 atbildēt

Manas smadzenes sāka gruzdēt! emotion

3 0 atbildēt

Man nav nekas pret Šrēdingeru, taču izskaidrojumu savām teorijām viņš patiešām izvēlējās pārāk apstraktu...

Nevar tik vienkārši apstrahēt kompleksu dzīvu būtni ar kvantu pasaules parādībām, kā "kvantu nenoteiktību"... Patiešām vajadzēja izvēlēties kautkādu labāku piemēru...

Bet nu laikam izcils fiziķis ne vienmēr var būt izcils rakstnieks vai dzejnieks... emotion

P.S.: Un man šausmīgi žēl tā pusdzīvā kaķa! Varēja taču tam detektoram vienkāršu lampiņu pieslēgt... Tad lampiņa varētu būt pusizslēgta... Priekškam kaķīti bendēt?!?

3 0 atbildēt

Cilvēki mēdz piemirst, ka tieši šis domu eksperiments arī ir ļoti precīzi saistīts ar kvantu fiziku, tieši pašlaik populārāko Kopenhāgenas interpretāciju. Apgriežot šo eksperimentu, mainās tikai tas, ka par "kastes saturu" uzskata ārējo pasauli - tas ir, kamēr apkārtējā pasaule no jebkura skatapunkta netiek novērota, tā eksistē kā iespējamību kopa. Ja tic kaķa idejai, tad tikpat loģiski sanāk, ka arī katrs mēs esam sava veida Šrēdingera kaķa situācijā.

2 0 atbildēt

Bet durvis taču var arī mazliet pavērt un paskatīties pa šķirbiņu?

1 0 atbildēt

 emotion 

1 0 atbildēt

 emotion 

1 0 atbildēt

Nevajag nekādu grādu, jo sevišķi fizikā, lai saprastu, ka Šrodingera kaķa teorija ir veids kā izsisties gudram totālu lunutiķu, kas domā, ka ir filozofi, priekšā. 

Buļkaku teorija, kurai ar kvantu fizisku praktiski nekāda sakara. 

4 4 atbildēt

 emotion 

0 0 atbildēt

Žēl, ka tu esi anonīms, man gribētos tev personīgi pateikties par komentāru. Šo filmu es nezināju, bet tagad esmu nolēmusi pirmajā brīvdienā noskatīties, paldies  emotion 

0 0 atbildēt

 

Ja vien tu neesi galīgi atpalicis tās grāmatas NAV sarežģītas.

0 4 atbildēt