local-stats-pixel fb-conv-api

5 lietas, kas jāņem vērā, iegādājoties lietotu mobilo telefonu1

33 1

Laikā, kad elektroierīces morāli noveco jau dažu mēnešu laikā, daudzi labprāt izvēlas ietaupīt un iegādāties mazlietotus mobilos telefonus. Iespēja iegūt kāroto par zemāku cenu noteikti ir, bet visbiežāk šāda telefonu iegāde notiek ar sludinājumu starpniecību, ko labprāt izmanto arī negodprātīgas personas. Telekomunikāciju servisa centra jeb TSC speciālistu pieredze liecina, ka nezinātāji, pērkot telefonu no rokas, riskē saskarties ar dažāda rakstura slēptajiem defektiem vai pat krāpniecību.

“Telefona iegāde no rokas un lombardos - tas, protams, ir kaķis maisā,” stāsta Jānis Ducmanis, autorizētā servisa TSC pārstāvis: “Riski ir dažādi, jo ierīces var būt zagtas, atrastas, pārkodētas, vai tām veiktas citas manipulācijas. Nav arī nekādu garantiju pret slēptiem defektiem. Jāuzmanās arī no viltojumiem, kuru izplatība Latvijā pēdējā laikā pieaug. Tāpēc lietotu ierīci ieteicams iegādāties tikai pēc rūpīgas pārbaudes vai arī izvērtēt mazlietotu ierīču pieejamību pie oficiāliem tirgotājiem, piemēram, mūsu servisā pārbaudītos telefonus var iegādāties pie mobilo sakaru operatora Amigo. Viņu novērojumi liecina, ka vislielākais pieprasījums ir tieši pēc ekskluzīvākiem mazlietotu telefonu modeļiem, jo pircēji vadās pēc aprēķina, ka tādējādi ietaupījums ir vislielākais.”

Lai pārliecinātos par lietota telefona tehnisko stāvokli pirms tas atgriežas veikala plauktā, TSC speciālisti lietotas ierīces pakļauj rūpīgai pamatfunkciju pārbaudei. Tiek testēti balss zvani, datu pārraide un fotokameras darbība, kā arī tīkla pārklājuma uztveršana. Saprotams, ka katrs individuāli nevar veikt visas šīs pārbaudes, bet, ja esat nolēmuši iegādāties mobilo telefonu no rokas, tad vēlams spert vismaz dažus elementārus soļus, lai pārliecinātos par pirkuma kvalitāti.

5 lietas, ko ieteicams pārbaudīt, ja pērc telefonu no rokas:

• Pārbaudi IMEI kodu. Tas ir katra telefona unikālais identifikācijas numurs, kas ļauj uzzināt tā vēsturi un to, vai telefons ir paredzēts Eiropas tirgum, kā arī vai tas nav bloķēts. Numurs atrodams gan uz telefona korpusa, gan telefona sistēmā un to var pārbaudīt, zvanīšanas izvēlnē ievadot kombināciju *#06#. Abiem IMEI jāsakrīt. Ja ir iespēja, ieteicams pārbaudīt IMEI interneta vietnē www.numuri.lv vai pie oficiālā izplatītāja.

Pieprasi pārdevējam pirkuma dokumentus. Tas var dot pārliecību par telefona izcelsmi. Turklāt, ja telefons patiešām ir mazlietots, tam vēl vajadzētu būt garantijas termiņam un to apliecinošiem dokumentiem. Tāpat arī pastāv iespēja iegādāties mazlietotu telefonu pie mobilo sakaru operatoriem, kas piedāvā citu klientu atgrieztas un pārbaudītas iekārtas ar atlaidi.
Ievieto savu SIM karti un veic zvanu. Tā pārbaudīsi, vai telefons pilda savas funkcijas un nav bloķēts darbībai tikai kāda konkrētā operatora tīklā. Ja pārkodēšana veikta oficiāli, tad problēmām nevajadzētu rasties. Bet, ja tas paveikts pašrocīgi, var gadīties, ka atbloķēšana ir īslaicīga vai tās rezultātā pilnvērtīgi nestrādā kādas telefona funkcijas. Piemēram, pēc programmnodrošinājuma atjauninājumu uzstādīšanas telefons var atkal tikt nobloķēts.

Uzmanies no viltojumiem. Ieteicams noskaidrot, vai noskatītajam telefona modelim mēdz būt viltojumi un kā tos atpazīt. Telefonu viltojumi kļūst arvien izplatītāki un mēdz būt grūti atšķirami no oriģināla – gan vizuāli (pat iepakojums), gan arī telefona ekrānā redzamais saturs tiek rūpīgi pielāgots, lai simulētu oriģinālu. Tomēr patiesībā tajos tiek izmantotas zemas kvalitātes sastāvdaļas - viltojumiem ir lēnāki procesori, zemas kvalitātes ekrāni un fotokameras, mazāks atmiņas apjoms un vājāki akumulatori. Dažkārt viltojumu var atpazīt pēc izskata, bet visdrošāk ir pārbaudīt aizdomīgā telefona IMEI kodu.

Rūpīgi novērtē ierīces vizuālo stāvokli. Pirkuma brīdī nevajag steigties, tā vietā kritiski jānovērtē tās izskats – vai uz tās nav kāda smagāka kritiena pēdas. Tāpat arī jānovērtē, vai telefons nav ticis izjaukts, – redzams, ka skrūvītes ir noskrāpētas vai plastikāta detaļas salaiduma vietās nepieguļ perfekti u.tml.. Piemēram, salīdzinoši jauns telefons var būt pabijis mitrumā un steigā vērts vaļā, lai izžāvētu. Pēc izmirkšanas telefons kādu laiku var darboties labi, tomēr neatgriezeniski korozijas procesi telefona iekšienē jau sākušies, un drīz telefons var pārstāt darboties pavisam.

33 1 1 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 1

0/2000

Visi mūsdienu plastmasas Sū** ir dizainēti tikai 2. gadu ilgam mūšam  emotion 

1 0 atbildēt