local-stats-pixel fb-conv-api

Alberta koledža rullē0

74 72

Intervija ar Alberta koledžas valdes locekli Annu Saltikovu.

-Studentu skaits Latvijā katru gadu sarūk. Pēdējos desmit gados valsts augstskolās studējošo skaits samazinājies par 25%, privātajās augsskolās – pat par 45%. Uz šī fona gluži vai pārsteidzoši ir Alberta koledžas šī gada uzņemšanas rezultāti.

- Jā, uz bezmaksas vietām, ko esam piešķīruši studētgribētājiem no daudzbērnu ģimenēm un bāreņiem, konkurss bija pieci cilvēki uz vietu. Arī maksas plūsmā uz vairākām programmām nevarējām uzņemt visus, kuri pieteicās. Populārākās studiju programmas bija „Programmēšana,” „Datortīklu adminstrēšana”un „Datorspēļu izstrāde un attīstība.”

- Ļoti mūsdienīgi. Ar to arī izskaidrojama Alberta koledžas pievilcība?

- Varbūt iepriekšējā dzīvē koledža ir bijusi Hogvarta un mums ir laba aura? Bet, ja nopietni, mēs nekad neesam paļāvušies uz sasniegto, un arī studentiem mēs mācām nevis iet laikam līdzi, bet gan būt jaunā laika veidotājiem. Tas ir koledžas stils – radošums, inovatīva domāšana, orientācija uz nākotni. Piemēram, tikai pie mums var apgūt tādas studiju programmas kā „Mārketings un tā inovācijas” vai „Izklaides industrijas vadība un producēšana,” arī šogad ieviesām vairākas jaunas programmas. Varbūt tieši tāpēc Alberta koledža iekļuva „Top-5” Latvijas Darba devēju konfederācijas ieteiktāko augstākās izglītības iestāžu skaitā.

- Rīgas Tehniskās universitātes rektors Verbickis šajās dienās ir nācis klajā ar viedokli, ka augstākā izglītība būtu jāiegūst visiem Latvijas iedzīvotājiem. Ko par to domājat Jūs?

- Leonīda Verbicka teiktajā ir jāieklausās vienmēr, jo viņš ir cilvēks, kurš spēj izvirzīt augstus mērķus un konsekventi iet uz tiem. Viņam ir vēriens. Un es viņam pilnībā piekrītu, viņa argumentācija nav jāpapildina. Gribu tikai piebilst, ka arī mūsu koledža strādā ar tādu domu. Lai gan mūsu studējošo vidējais vecums ir 25 gadi, vecākajam studentam ir gandrīz 60. Atslēgas vārds te ir mūžizglītība, un mēs piedāvājam šeit ļoti plašas iespējas, ieskaitot starptautisko Erasmus programmu.

- Bet cilvēki ikdienā ir aizņemti ar naudas pelnīšanu, ģimenes rūpēm, draugu būšanām, vienkārši nepieciešamību atpūsties. Kur lai ņem laiku vēl studēt?

- Tā, protams, ir katra izvēle – dzīvot, kā līdz šim, gausties vai emigrēt, samierināties vai tomēr mēģināt kaut ko mainīt. Viss ir mūsu pašu rokās. Mēs piedāvājam iespēju – kļūt par labu juristu, grāmatvedi, sabiedrisko attiecību speciālistu, mazā uzņēmuma dibinātāju vai, teiksim, tūrisma organizētāju savā novadā... Varbūt tā vietā, lai sēdētu pie televizora vai spēlētu zolīti, ir vērts padomāt par savas un arī savas ģimenes dzīves kvalitātes paaugstināšanu?

- Vai Jūs runājat par e-studijām? Tālmācība savulaik tika pamatīgi kritizēta.

- Tā pat hobiti šodien nedomā. Mēs esam izstrādājuši elfu cienīgu, unikālu studiju formu - e-studijas klātienē. Mums ir izveidotas virtuālās auditorijas, kur notiek videolekcijas, kur pasniedzējs komunicē ar studentu, kur notiek tematiskie forumi studentiem un pasniedzējiem, arī darbs grupās, diskusijas un vienkārši „tusiņi” savējo starpā. Vieslekcijas, semināri, konsultācijas, prakses, tās atskaites sagatavošana un aizstāvēšana, kvalifikācijas darba izstrāde un aizstāvēšana. Papildu šīm virtuālajām auditorijām mēs piedāvājam arī Moodle sistēmu, kurā izvietots plašs materiālu klāsts katram studiju priekšmetam – studiju plāns, studiju materiāli, lekciju konspekti, mājasdarbi, testi, eksāmenu jautājumi u.tt.

- Izklausās ļoti rosinoši. Un gribētāju ir daudz?

- Daudz. Bet elektroniskajā vidē mums ierobežojumi nepastāv, jo pasniedzēji ir pietiekami fleksibli un komunikabli. Un ziniet, mums ir pieteikusies viena ļoti interesanta grupa – vectētiņš, vecmāmiņa un trīs viņu mazbērni!

- Līdz kuram es vēl varu pieteikties? Man gan jau ir augstākā izglītība, bet šad tad man šķiet, ka es kaut ko laižu garām.

- Līdz 25. septembrim. Jūs nenožēlosiet.

- Paldies par sarunu. Alberta koledža rulle! Es rullēšu līdzi.

74 72 0 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv