local-stats-pixel fb-conv-api

Vācu dogs1

Sveiki.

Vacu dogam lidzigi suni ir atteloti uz seno egiptiešu kapenu sienam 4200 gadu tala pagatne. Senajam vacu doga lidziniekam bija isakas kajas un mastifam lidziga kermena uzbuve. Ar tirgotaju starpniecibu šie suni izplatijas uz daudzam citam zemem. Tieši Vacija šo suni selekcioneja pašreizeja izskata. Domajams, ka sakotnejais mastifam lidzigais suns tika krustots ar greihaundu, radot veiklu, slaidu suni, ko šodien sauc par vacu dogu. Sakotneji vinš tika izmantots ka veršu dzinejs un mežacuku medibas. XIX gs. šis bija loti populars suns, kuru galvenokart izmantoja liela izmera dzivnieku medibas. Pirmais škirnes klubs tika nodibinats Lielbritanija 1885. gada un velak ari Amerika 1889. gada. Apraksts Vacu dogi ir milzu izmera suns, kuram ir izteikti muskulota un speciga miesasbuve. Galva ir sturaina un gara. Vinam ir iss, blivs apmatojums. Vinš izstaro celumu un dižciltibu.


Krāsa
Vacu dogi var but dzeltenbruns, melns, zils, pelecigs un melnraibs.


Izmēra kategorija
Milzu


Apmatojuma garums
Iss/Gluds


Paredzamais dzīves ilgums
Videjais dzives ilgums svarstas starp 5 un 10 gadiem. Garakais registretais vacu doga mužs ilga 14 gadu.


Vidējais metiena lielums
Vacu doga metiens parasti ir liels, 8 kuceni ir videjais raditajs, tacu ari lielaki metieni ir visai bieži.


Svara/Augstuma amplitūda
Parsniedzot 18 menešu vecumu, minimalais skausta augstums viriešu dzimtes sunim ir 76 cm un svars – 54 kg. Kucei attiecigi minimalais skausta augstums ir 71 cm un svars – 46 kg.

AUGSTUMS MINIMĀLAIS MAKSIMĀLAIS Kuce 71 76 Suns 76 81 SVARS MINIMĀLAIS MAKSIMĀLAIS Kuce 46 54 Suns 54 62


Saslimšanas
Pastav nedaudzas škirnei raksturigas veselibas problemas, tacu, izveloties kucenu no veseligiem vecakiem, to iespejamiba krietni samazinas. Šis problemas ietver gužas displaziju, vedera uzpušanos un redzes problemas, kuras selekcionari cenšas samazinat. Lielo izmeru del iespejamas ari dažas locitavu un kaulu problemas, tapec ipaši svarigs ir atbilstošs barošanas režims. Vinš ir uznemigs ari pret izgulejumiem, tadel janodrošina ar mikstu gulvietu.


Kopīgās saslimšanas
Kauli (augšanas posma) - Gužas displazija, Veders - Vedera uzpušanas, Acis - Plakstinu ieaugšana, Acis - Glaukoma, Kauli (augšanas posma) - OCD, Baribas vads - Palielinats baribas vads, Sirds asinsvadu (ieguts dzives laika) - kardiomiopatija, Mugura (ieguts dzives laika) - Voblera sindroms,

Selekcionēšana Ši suna barošana var izmaksat samera ieverojamu summu. Vajadzetu izvairities no kalcija un citam piedevam, ja vien to neiesaka selekcionars vai veterinararsts. Parak daudz vai parak maz baribas izraisis augšanas problemas, kas izpaudisies tikai velaka vecuma.


Vidējā kucēna cena
Ls 500-800


Citi izdevumi
Vacu doga kucens maksa no Ls 600 lidz pat Ls 1000.

Raksturs Vacu dogs ir sapratigs un izrada piekeršanos. Vinš spej loti cieši piekerties un but uzticigs gimenei, ka ari tas draugiem, kas bieži viesojas doga majas. Vinš labi saprotas ar citiem suniem, majas miluliem un berniem. Vacu Suni ir ideali piemerots aktivai gimene. Vinš modri reages uz jebkuru svešinieku paradišanos sava teritorija, un tas vinu padara par lielisku sargsuni, lai ari vinš nerej ipaši daudz. Vinš ir jasocialize un jadrese jau no mazotnes.


Saprātīgums
Vacu dogs ir sapratigs suns, kuru pieredzejis saimnieks spej apmacit ka personisko miesassargu. Savas straujas augšanas del dresura jauzsak pec iespejas agrak. Dresurai jabut konsekventai. Kucenam nepieciešama aktiva socializacija un dresura.


Enerģijas līmenis
Videjs


Riešanas tendence
Zema


Nepieciešamība pēc fiziskajām aktivitātēm
40-60 minutes - Vacu dogi neprasa parak lielu fizisko slodzi, uz ko it ka varetu noradit vina iespaidigie izmeri. Vinš izbauda fiziskas aktivitates un bus priecigs pavadit gimeni tas aktivajas nodarbes. Vinam loti patik atrasties iekurta kamina vai jebkuras dzivas uguns tuvuma. Fiziskajai aktivitatei augšanas posma jabut ierobežotai, jo parmeriga slodze izraisis nopietnas kaulu, locitavu un muskulu problemas.


Spējas un gatavība aizsargāt saimnieku
Augstas


Piemērots kā sargsuns
Labi


Piemērotība bērniem
Augsta


Piemērots pārvadāšanai
Vaji


Spēja palikt vienatnē
Videja


Agresijas līmenis
Zems


Saderība ar citiem dzīvniekiem
Videja

Kopšana un izstādes Vacu doga apmatojums ir iss un blivs. To var kopt tikai ar gumijas cimdu, iznemot izkritušos un atmirušos akotmatus.


Kopšanas prasības
Reizi nedela


Apmatojuma izkrišana
Neliela


Izstādes raksturojums
Galva ir speciga, gara un ar lidzenu virsmu starp ausim. Vinam ir specigs, notrulinats purns un specigs žoklis ar nevainojamu škerveida sakodienu. Virsdegune ir plata. Acis ir videja lieluma un tumšas. Ausis ir trissturveida, augstu novietotas un verstas lejup. Kakls ir garš, specigs un izliekts. Kruškurvis ir loti izteikts un muguras linija - taisna. Priekškajas izskatas taisnas un specigas, pakalkajas ir loti labi muskulotas un specigas. Pedas ir kompaktas ar manami izliektiem, cieši piegulošiem nagiem. Astes pamatne ir masiva un astes gals ir noapalots, aste novietota augstu un tiek tureta muguras limeni. Aste nekad nav sagriezta gredzena vai tureta pari mugurai. Apmatojums ir iss un blivs. Kustibas ir brivas un parvietošanas – viegla. Galva tiek tureta augstu. Vispiemerotakas krasas dalibai izstade ir dzeltenbruna, zila, melna, peleciga un melnraiba.


Šķirnes grupas apraksts
Vacu dogs pieder darba grupai. Vinš sakotneji tika izmantots ka kara suns un mežacuku, briežu, vilku un citu lielu medijumu medibam; musdienas vinš ir kompanjons un sargsuns.


Šķirnes grupa
Putnu

15 0 1 Ziņot!
Ieteikt: 000
Izmantotie avoti:
http://purina
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 1

0/2000

👍

0 0 atbildēt