Atcerējos savus skolas laikus...
Kad biju maza, mums pāris gadus skolā bija nemainīga ēdienkarte... Pēc tam ēdināšanu pārņema privātas kompānijas, bet tas ko daļēji sponsorēja pagasts, un pavāres šmorēja uz vietas bija sekojošs:
1.dien - griķi ar balto mērci vai ceptu vistu vai maltās gaļas mērci un marinētu gurķi - vienmēr tas drausmīgi negaršīgais gurķis/ vai makaroni ar tādu pašu komplektāciju. Dzeramais no kaut kāda kompota - tas bija garšīgs. Un vienmēr rupjmaize - mums bija tā sauktā "saulīte". 1x mēnesī zirņu biezputra ar speķi, klāt kefīrs. Žēl, ka tas bija speķis, nevis gaļiņa, jo tā jau zirņu biezputru pavāres vārīja labu.
2 dien un 4dien - zupas - kāpostu (ienīdu), frikadeļu (katram 3 frikadeles :D), biešu (tā tiešām bija pretīga - mājās ēdu, mamma vārīja garšīgu biešu zupu, bet ne manas skolas pavārītes), soļanka, reizi mēnesī pupiņu zupa/ vistas zupa ar makaroniem. Protams - rupjmaizīte. Un saldais - kakao ķīselis ar pienu/ piena ķīselis ar ogu ķīseli (man šķiet, daļa zinās par ko runāju - balta glumīga kļecka - piena ķīselis, ko vismaz mums pasniedza ar citu ogu ķīseli parasti no kādiem kompotiem). Rupjmaizes ķīselis ar putukrējumu - reizi mēnesī. Kautkāds parastais ķīselis ar mannā biezputru/ reizi mēnesī ar putukrējuma/auzu pārslu krēmu. Skolā citi saldie nebija. Tikai tie sasodītie ķīseļi :D
Un tad trešdienās un piektdienās bija vārīti kartupeļi ar stroganovu/ maltās gaļas mērci/ biezpiena mērci + vārītu sardeli/ reizi mēnesī kotleti...Un protams klāt tas pats dzeramais no kompota, un uz galda bija rupjmaizīte.
Kamēr biju sīka, tikmēr jau likās ok, bet bija lietas ko es neēdu - griķu pirmdienās, un dienās kad bija maltās gaļas mērce/ kotlete savienojumā ar jebko - ņēmu pusdienas no mājām. Vienu reizi pirmajā klasē pamatīgi saindējos ar ēdienu - biju slima nedēļu (varbūt pie vainas nebija ēdiens, biju saķērusi gripu, bet fakts ir tāds, ka pāris stundas pēc pusdienām mani teju zaļā krāsā aizveda uz mājām, man palika asociācijas, ka vainīgs ir ēdiens, un kopš tās dienas skolā es vienkārši nevarēju ieēst neko ar griķiem/ malto gaļu.
Un - es nejokoju rakstot, ka šāda ēdienkarte skolā bija pāris gadus. Pagasta vietējā Anniņa, Mildiņa un Līdziņa nebija ieinteresētas izdomāt kaut ko jaunu, un mums ēst gatavoja pēc savas izpratnes par veselīgu/garšīgu ēdienu, bet uj kā tas apnika...
Ā, un ZIemassvētkos klasika - rosols, rupjmaizīte, tas pats dzeramais no kompota, un katram apelsīns un 3 šokolādes konfektes :D Parasti kaut kādas magones vai tam līdzīgas. Nekad marmelādes konfektes vai vētrasputni vai lācīši ķepainīši, bet gan Laimas lētākais gals.