local-stats-pixel fb-conv-api

Avotu ielas arhitektūras fragmenti7

188 0

Avotu ielā ir atrodamas vienas no visskaistākajām 19. un 20. gadsimta arhitektūras ēkām, kuras ir saglabājušās arī mūsdienās, tādēļ šonedēļ mēs izvēlējāmies apciemot šo ielu, kas atrodas Rīgā - Avotu ielu.

Avotu iela ir 1030 metru gara un par šīs ielas pirmsākumiem uzskata 1810. gadu, kad tā pirmo reizi tika pieminēta ielu reģistros.

Šīs ielas vēstures faktos ir atrodama informācija, ka senos laikos namu pirmajos stāvos ir atradušās visdažādākās tirdzniecības vietas. Šeit darbojās arī daudzas konfekšu un makaronu fabrikas, maiznīcas, restorāni, dažādas biedrības un pat muzejs.

19. gadsimta otrajā pusē Avotu ielā sāka parādīties zema koka apbūves, taču mūra ēkas šeit sāka parādīties tikai gadsimta nogalē.

Zemie koka nami pārsvarā tika būvēti strādniekiem, kuri Rīgas industrializācijai sākoties, lielā skaitā sāka ieplūst galvaspilsētā, taču Avotu ielas apkaimē var atrast arī namus, kas izceļas ar dažādiem, izsmalcinātiem ornamentiem un barokāliem torņiem, virs ēku jumtiem.

Līdz mūsdienām ir saglabājušās Avotu ielas ēkas, kas celtas 19. un 20. gadsimta beigās un 20. gadsimta sākumā.

Avotu ielas izskatam raksturīga ir vēlīnā jūgendstila arhitektūra, mūru mājas un daudzviet saglabājušās arī senā koka apbūves, kas gan pārsvarā ir ļoti briesmīgā stāvoklī.

Mūsdienās Avotu ielas apkaime var lepoties ar lielu arhitektūras pieminekļu skaitu.

Avotu iela kreisajā pusē pieder UNESCO aizsardzībā esošajam Rīgas vēsturiskajam centram, bet apkaimes pārējā daļa ir pakļauta apbūves ierobežojumiem.

Foto: Henriete Dolgova

« 1  2  3  4  5 »
188 0 7 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 7

0/2000
melnbaltā izskatās labāk, nekā krāsaini.
1 0 atbildēt

Liels ++++ emotion 

0 0 atbildēt

SKAISTI!

0 0 atbildēt

 emotion 

0 0 atbildēt
Mēsls Ira sūds bet šitas gan ir kruta.
0 0 atbildēt

 emotion 

0 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt