local-stats-pixel fb-conv-api

50 Rakstos apkart pasaulei.4

20 2

Nu ta saksu ar to ka man ir velesanas 50 rakstos apceljot pasauli bilzu veida.

Vot iesavas tada traka doma galva. domaju ka varetu sakt ar Afriku, un varat pat nemeiginat saskatik jebkadu vietas izveles logiku, jo tas vnk nav.

Nu tad saksu ar nelielu ieskatu geografija, lai butu tomer zinams ko mes "apcelojam".

Āfrika ir otrs lielākais kontinents pasaulē aiz Eirāzijas gan pēc platības, gan pēc iedzīvotāju skaita. Nereti pie Āfrikas pieskaita arī tās tuvumā esošās salas, un kopā ar tām Āfrikas platība ir 30 221 532 km² (20,3% no visas sauszemes platības pasaulē). 2009. gadā Āfrikā dzīvoja mazliet vairāk pa vienu miljardu iedzīvotāju[1] (14,7% no visiem pasaules iedzīvotājiem). Āfrikas ziemeļus apskalo Vidusjūra, ziemeļaustrumos Āfriku no Āzijas atdala Suecas kanāls un Sarkanā jūra. Dienvidaustrumos Āfrikas krastus apskalo Indijas okeāns, bet rietumos - Atlantijas okeāns. Āfrikā ir 53 valstis, kuras ir sagrupētas pa pieciem Āfrikas reģioniem. Šie reģioni ir Ziemeļāfrika, Rietumāfrika, Centrālā Āfrika, Austrumāfrika un Dienvidu Āfrika. 32 Āfrikas valstis ir 50 nabadzīgāko valstu sarakstā.

Āfrika, īpaši centrālā Austrumāfrika, tiek uzskatīta par hominīdu, tai skaitā, arī cilvēku izcelsmes vietu. Āfrikas ziemeļu daļā atrodas, iespējams, pasaulē garākā upe - Nīla. Vēl lielas un nozīmīgas Āfrikas upes ir Nigēra un Kongo. Sahāras tuksnesis, kas aizņem aptuveni vienu ceturto daļu no kontinenta kopējās platības, ir pasaulē lielākais tuksnesis. Pasaulē otrais lielākais saldūdens ezers ir Viktorijas ezers.

Pāri Āfrikai ir novilkts ekvators, kas to sadala gandrīz divās vienādās daļās. Līdz ar to lielākā daļa no kontinenta atrodas starp Ziemeļu un Dienvidu tropu loku, tādēļ kontinentam ir raksturīgs silts tropu klimats.

« 1  2  3  4  5 »
20 2 4 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 4

0/2000

O! Tas būs interesanti...

Gaidu jau nākamo!

+

0 0 atbildēt

SUPER !!! vēlu veiksmi. ++

0 0 atbildēt

PERFECTI! GAIDU NĀKAMO DAĻU!emotion +++++++++++++++++++++++++++++

0 0 atbildēt