local-stats-pixel fb-conv-api

Tērvete.12

117 5

Ceru, ka jums būs interesants šis mans orģinālraksts, droši izsakiet savu kritiku. emotion Pats nedzīvoju Tērvetē, bet man šī vieta patīk, domāju, ka jums arī! emotion






A/s "Agrofirma Tērvete" nodarbojas ar zirgkkopību, augkopību, kā arī alusdarīšanu. Uzņēmums ražo četras alus šķirnes – "Tērvetes alus Oriģinālais", "Tērvetes alus Tērvete", "Tērvetes alus Senču" un "Tērvetes alus Zemgale" – un gadā saražo 230 tūkstošus dekalitru alus.

Agrofirmas priekšvēsture meklējama kolhozā "Tērvete", kas dibināts 1947. gadā. Pēc Latvijas neatkarības atgūšanas 1992. gadā kolhozs tiek privatizēts, izveidojot paju sabiedrību. 1998. gadā pārtop par akciju sabiedrību "Agrofirma Tērvete".


Novada izveides vēsture:

1999.gada Dobeles rajona attīstības plānā pirmo reizi iezīmējās Tērvetes, Augstkalnes un Bukaišu pagastu sadarbības un apvienošanās variants. 2000.gadā tika parakstīts šo pagastu sadarbības līgums. 09.12.2002. visu triju pašvaldību deputāti pieņēma lēmumu par Tērvetes novada izveidi ar centru Tērvetes pagasta "Zelmeņi".


Novada īss raksturojums:

Tērvetes novads atrodas Zemgales līdzenuma dienvidu daļā. Novads robežojas ar Lietuvas republiku, Zaļenieku, Krimūnu, Auru, Penkules, Bēnes, Ukru, Vilces pagastiem. Novads ir slavens kā lauksaimniecības teritorija. Attīstīts tūrisms. Lauksaimniecības zemes aizņem ap 70% no teritorijas. Vidējā zemes vērtība ir 244 Ls/ha. Novada teritorija ir 22381,3 ha. Līdzenumus izdaiļo Tērvetes, Svētes, Auces un citu upju ielejas un pauguraines. Novadā dzīvo 4751 iedzīvotājs. Apdzīvotības blīvums ir lielāks par vidējo Latvijā. Lielākās apdzīvotās vietas ir Kroņauce, Augstkalne, Bukaiši, Tērvete, Zelmeņi, Klūnas, Dzeguzēni, Mežmalieši. Tērvetes novadā strādā 40% iedzīvotāju. Reģistrēti 4% bezdarbnieku.

Tērvetes dabas parks un apmeklējuma izmaksas gadījumam ja vēlaties parku apmeklēt.

Tērvetes dabas parks ir labākā un draudzīgākā vieta ģimenei ar bērniem un tiem, kuri pasaulē prot lūkoties ar bērna acīm, priecājoties par dabas un pasakas klātesamību. Šī vieta neatstās vienaldzīgus arī tos, kuri apbrīno seno zemgaļu varenību. Tie mūsdienu paaudzēm māj atmiņas, pakāpušies trīs senajos pilskalnos.

Iecienītākās parka vietas, kuru apskatei nepieciešamas vismaz 3 stundas, ir Pasaku mežs, Rotaļu laukums un Rūķīšu mežs. Ne vienam vien dabas draugam apbrīnu izraisa unikālais priežu sils, kurā majestātiskajiem kokiem mūža ilgums tuvojas 300 gadiem.

Tērvetes dabas parkā var sastapt ne tikai koka skulptūrās atveidotus pasaku un rakstnieces A. Brigaderes lugu varoņus – Sprīdīti un Lutausi, Meža Ķēniņu ar galmu, Anneli ar draudzenēm, plašo rūķu saimi, bet arī „dzīvus” pasaku tēlus. No 1. maija līdz 19. oktobrim Pasaku mežā ērti iekārtojusies laba Sila raganiņa, bet Rūķīšu mežā sastopama Rūķu māmiņa.Gan darbīgajiem rūķiem, gan Sila raganiņai ir īpaša programma kāziniekiem.

Skolēnu grupas, kuras vēlas apvienot veselīgu atpūtu ar dabas izziņas procesu, gaida Meža māte.

Rotaļu laukumā, kur parka viesi atradīs ar soliem, galdiem, nojumēm un šūpolēm labiekārtotu atpūtas vietu, var baudīt līdzpaņemto cienastu.

Aktīvās atpūtas piekritēji pa parku var doties izbraukumā ar velosipēdiem.

Tos, kuri vēlas atpūsties no ikdienas steigas, baudot nesteidzīgu atpūtu, aicina Veco priežu parka daļa. Tajā ir daudz taku klusām pastaigām.

Parkā kursē Pasaku bānītis, kas šobrīd ir vienīgais šāda veida autovilcieniņš Latvijā.

Tērvetes dabas parkā šogad aicinām apmeklēt Lieldienu jampadraci - 12. aprīlī, svecīšu un lāpu gaismiņu pielieto mežu 30. aprīlī Valpurģu naktī , tūrisma sezonas atklāšanas svētkus "Pasakas modināšana" - 9. maijā, Zemgaļu svētkus - 8.augustā, Miķeļdienu - 26. septembrī, savukārt "Pasakas midzināšana" gaidāma 10. oktobrī. Visu gadu skolēnu grupām, iepriekš piesakoties, atvērtas Vides radošās darbnīcas Rūķu mežā.
Tērvetes dabas parks atzīts par Eiropas izcilāko galamērķi Latvijā EDEN projekta ietvaros 2009. gadā.
Apmeklētāju grupas, iepriekš piesakot, teiksmu un pasaku valstībā ievadīs un arī veiksmīgi no meža ārā izvedīs gids.

Tērvetes dabas parka Informācijas centrā atvērta kafejnīca "Lutausis".

Ieejas maksa parkā: pieaugušajiem - Ls 2,00 ; skolēniem, studentiem, pensionāriem - Ls1,20 ; ģimenes biļete (2 pieaugušie + 2 bērni) - Ls 5,20

Bānīša biļete bērniem līdz 10 gadiem - Ls 0,40/ viena pietura, pārējiem - Ls 0,50/ viena pietura

Bānīša izmantošana pasākumiem - Ls 75,00/stunda

117 5 12 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 12

0/2000

Luudzu pasaki  kur Tērvetē ir tvaika vilcieniņš

Turpat dzīvoju un nekad neko tādu neesmu dzirdējis! emotion Ir parasts vilcieniņš kuru velk maza mašina!

4 0 atbildēt

jalaiž uz terveti  diezgan smuks parks ka ari daba  emotion

3 0 atbildēt

atbildot uz Silveris komentāru " palasi tekstu, jautājumu varbūt nebūs. :) "

Tekstu palasiju bet tik un tā neko par tvaika vilcieniņu neatradu :)  

3 0 atbildēt

atbildot uz ruudza6 komentāru " Luudzu pasaki  kur Tērvetē ir tvaika vil... " palasi tekstu, jautājumu varbūt nebūs. :)

2 0 atbildēt

arī esmu no Tērvetes bet par twaika wilcieniņu pirmā dzirdēšana :D

jaa wieta ir no skaistākajām un wienmēr war labi atpūsties :)

2 0 atbildēt

tērvetes senču mmm.

1 0 atbildēt

atbildot uz Verbatim komentāru " tērvetes senču mmm. " Jā es tev piekrītu! ;)

1 0 atbildēt

dzīvoju valmieraa.. man ir 14 gadi.. un tervete esmu pabijis jau kaadas 10 vasaras :D.. jo dobelee radi dzivo :D

2 2 atbildēt

 emotion 

0 0 atbildēt

Forši. emotion

0 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt