local-stats-pixel fb-conv-api

Padomju slepenais bunkurs Līgatnē2

125 0

Līgatnes bunkurs atrodas deviņus metrus dziļā pazemē. Kodolkara gadījumam šeit bija iekārtots patvērums vietējai Latvijas komunistu varas elitei. No šejienes pēc apokalipses viņi mēģinātu vadīt dzīvi sagrautajā, radioaktīvajā virszemē.
Šī ir unikāla vieta, jo reti kur bijušajā PSRS un arī pasaulē ir tik labi saglabājusies kodolkara patvertne, turklāt ar autentiskiem laikmeta eksponātiem. Bunkurs ierīkots Rehabilitācijas centra "Līgatne" teritorijā un aizņem 2000 m2.

Vēsture:

Veselus 30 gadus daudzi rehabilitācijas centra darbinieki un vēl jo mazāk sirdzēji neko nezināja par to, kas atrodas zem viņu kājām - tik liels bija šī objekta slepenības plīvurs. Tie, kas zināja, bija parakstījušies par valsts noslēpuma neizpaušanu.

Tas bija aukstā kara laiks, kad PSRS nemitīgi bija gatava Rietumu uzbrukumam un īpaši ASV kodoltriecienam. Grūti gan iztēloties, kā, ienaidnieka raķetēm tuvojoties, Padomju Latvijas vadība dažās minūtēs pārvarētu 75 kilometrus no Rīgas līdz patvertnei Līgatnē. Tas vedina domāt, ka bunkurs varēja kalpot arī gadījumam, ja PSRS nospiestu pogu pirmā.

Iedzīve:

Te bija viss nepieciešamais, lai pēc kodolkara izdzīvotu dažus mēnešus – gaisa attīrīšanas iekārtas, skābekļa rezerves, ūdensapgādes un kanalizācijas sistēma, tiešie sakari ar Kremli, tipiska padomjlaika ēdnīca un guļamtelpas. Ievērības cienīgi ir pie sienas izliktie prognožu plāni un kartes – kas notiktu, ja sagrautu Latvijas hidroelektrostaciju dambjus.

Uz ekskursiju ģērbies silti, jo bunkurs atrodas pazemē un telpas ir aukstas.

Paldies Sandra Zee par skaistajām bildēm! emotion

Turpinam Apceļot Latviju. emotion

125 0 2 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 2

0/2000

  Nu par  emotion "skaipošanu" bija padomāts emotion     ++

1 0 atbildēt

 emotion 

0 0 atbildēt