local-stats-pixel fb-conv-api

Militārās pilsētiņas SKRUNDA-1 apmeklējums3

200 0

Ticu, ka daudziem no Jums kādreiz ir iezagusies galvā ideja aplūkot vaigā Černobiļas aizliegtās zonas, bet ziniet, 23. aprīlī sestdienas rītā ap plkst 10.00 ar diviem, pilniem autobusiem, kurā vienā bijām arī mēs Apceļo Latviju devāmies uz mūsu "vietējo, mazo Černobiļu". Pamesto padomja laika, armijas pilsētiņu, kura izmēros, protams, ir trīsdesmit reizes mazāka par Černobiļu, taču sajūtu, ka tu atrodies vietā kur agrāk kūsāt kūsāja dzīve, bija ļoti viegli noķerama.

Pats brauciens bija aptuveni 2h, ieskaitot apstāšanos Saldū. Ierodoties armijas pilsētiņā, mūs jau sagaidīja vīri kuri bija tērpti padomju laika apģērbā ar īstiem automātiem, gāzmaskām, kas protams visu padarīja vēl spilgtāku, un radīja šo padomju laika sajūtu.

Izkāpjot no autobusa, ilgi nevilcinoties, devāmies izlūkot jau tuvāk katru ēku. Ļoti noderēja līdzi izsniegtā teritorijas karte, kurā bija atzīmēti objekti ar visiem nosaukumiem, kas atviegloja "stalkošanu".

Teritorijā ietilpst sākot no dzīvojamām ēkām ( līdzīgas ir arī Purvciemā, Pļavniekos ), slimnīcas, veikala, cietuma, pirts, kluba, kinoteātra, un pat gāzes patvēruma bunkura, kurš patiesībā bija ļoti ietilpīgs....

Pašā teritorijā ir ap kādām desmit "daudzstāvenēm" kurās mitinājās armijnieki ar savām ģimenēm, TAČU par ko es pārliecinājos, bija tas, ka viņi bija ļoti lieli krustvārdu minētāji. Es nepārspīlejot savu, ka katrā trešajā dzīvoklī bija krustvārdu mīklu žurnāli, kuri bija palikuši pa pusei atminēti, protams, bija pa dzīvoklim kurā bija pa kādai vannai un mistiskām gāzes plītīm, un protams, tapetes bija ar tipiskajiem padomju laika ornamentiem...

Papildus "stalkošanai" dienas beigās, piedalījāmies arī ļoti aizraujošā orientēšanās spēlē, kurā bija jāmeklē paslēpti vārdi no kuriem bija jāizveido teikums. Šajā spēlē ļoti palīdzēja tas, ka dienas laikā bijām ļoti labi iepazinuši teritoriju, kas savukārt atviegloja orientēšanos laikā un telpā.

Nu re. Diena paskrēja ļoti ātri. Bija jau plkst 19.00, kad varējām vērot lielisku saulrietu pār nu jau 16. gadus neapdzīvoto Skrundas armijas pilsētiņu.

Vēlos izteikt ļoti lielu paldies "Apceļo Latviju" vārdā Irenai Cippai-Triskinai un viņas komandai par tik lieliski noorganizētu pasākumu, ticu, ka tas nav viegli, taču tomēr tā ir ļoti laba sajūta, ka vienā vietā sapulcējas dažādu tautu pārstāvji, kuriem tikai viena doma prātā - uzzināt, atgriezties nedaudz pagātnē, un rast jaunas emocijas, un labākais - viss svaigā gaisā!

Liels paldies Sandra Zee par fotogrāfijām!

p.s. paldies autobusa šoferim!

Turpinam apceļot latviju!

« 1  2  3  4  5 »
200 0 3 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 3

0/2000
Nepārspīlē , prostas pamestas vecas dzīvokļu mājas.
1 0 atbildēt

tā arī daŗījām emotion

0 0 atbildēt

 emotion 

0 0 atbildēt