local-stats-pixel fb-conv-api

Baikāls!4

39 1

‘’Baikal’’ ir viens no pasaulē unikālākajiem ezeriem, atrodas Krievijā un tas ir iespaidīgs. Tas ir dziļākais un tīrākais ezers uz Zemes. ir viens no pasaulē unikālākajiem ezeriem, atrodas Krievijā. Pasaules dziļākais un vecākais ezers, septītais lielākais ezers pasaulē, pēc tilpuma lielākais saldūdens ezers pasaulē.

Tas ir aptuveni 600km garumā. Tā ledus biezums sasniedz 1,5-2 metrus.Lledus var izturēt transportlīdzekli,kas sasniedz 15 tonnas.Ledus ir dažāds un tas sasalsts pa slāņiem. Daudz var novērot iesalušas zivis.’’Baikāla’’ ledus ir viscaurredzamākais pasaulē! Un tā ir taisnība. Jūs varat redzēt visu līdz pašai apakšai. Ezera ūdens ir tik skaidrs, ka jūs varat redzēt dažādus objektus līdz 40 metru dziļumam.Satur vairāk nekā 20% no pasaules virszemes šķidrā saldūdens krājumiem un vairāk nekā 90% no Krievijas šķidrā virszemes saldūdens krājumiem. Otrs lielākais ezers Krievijas teritorijā. Baikāls atrodas Sibīrijas dienvidos starp Irkutskas apgabalu un Burjatiju. Iekļauts UNESCO Pasaules Mantojuma sarakstā. Ezerā atrodas pasaulē trešā lielākā ezera sala Oļhona, kas ir 72 km gara, platība 730 km².

Baikal ir arī dziļākais ezers. Baikal ir lielākais saldūdens rezervuārs uz Zemes, un tā dziļums ir 1642 metri. Neatkarīgi no Baikāla, ir tikai divi ezeri, kas ir dziļāk nekā 1000 metrus: ezers Tanganyika (1470 m) un Kaspijas jūra (1025 m).

Dažviet ledus ir slidens kā spogulis. Jūs varat uzņemt ideālu atspulgu. Daudz ceļotāju kā transportu izmanto slidas, velosipēdu vai kamanas. Dažas ir staigājuši vairākus simtus kilometru un guļ teltīs uz ledus.

Ledus plaisā visu laiku,jo sals ir ļoti liels.. Šo plaisu garums ir 10-30 km, un platums ir 2-3 m. Plaisāšana notiek katru gadu, aptuveni tajās pašās vietās ezerā. Pateicoties plaisām, zivis ezerā nevar mirst no skābekļa trūkuma.

Ledus saglabājas līdz maijam. Bet aprīlī neviens ar auto turp virsū nebrauc. Ledus burbuļi veidojas no gāzes metāna, kas tiek iegūts ar aļģēm. Vienīgā upe pasaulē, kas plūst no ezera ir Angara.. Visas pārējās upes ietek ezeros.

Baikālā ietek 336 upes un strauti. Vasarā ezera ūdens temperatūra sasniedz 8—9 °C, dažos līčos ūdens sasilst līdz 15 °C. Baikāla dziļumā ūdens sasilst līdz 4 °C. Baikāls parasti aizsalst ap 20. janvāri. Ziemas beigās ledus biezums sasniedz 1 m, līčos — 1,5-2 m.

Visapkārt ezeram atrodas kalni. Baikāla grēda ziemeļos no ezera un ap ezeru esošie taigas masīvi kopā ar pašu ezeru un tā 22 salām veido nacionālo parku. Par spīti valsts institūciju daļēji slāpētiem protestiem, ezera dienvidu piekrastē uzcelts celulozes pārstrādes kombināts (1966), kas izmanto hlora balināšanas procesu un ezerā iepludina neattīrītus notekūdeņus.

39 1 4 Ziņot!
Ieteikt: 000
Izmantotie avoti:
http://www.wikipedia.com
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 4

0/2000

Krievu gids stāsta amerikāņu tūristiem:

- Baikāls ir tik liels ezers - ja tajā nogremdētu visus amerikāņus, tad līmenis paceltos tikai par milimetru.

2 0 atbildēt

ja jau virsrakstā uzrakstīji pareizi,tad kāpēc pirmais teikums bija jāsāk tā?

0 0 atbildēt