local-stats-pixel fb-conv-api

Lielceļa lokomotīves 25

185 0

Savā iepriekšējā rakstā Lielceļa lokomotīves esmu pieļāvis kļūdu, apgalvojot, ka tvaika dzinēju lielie gabarīti un sarežģītā ekspluatācija bija par šķērsli, lai tos izmantotu vieglajā pasažieru transportā. Šī problēma bija aktuāla Lielbritanijā, kur tvaika mašīnās izmantoja pamatā ogles, bet, piemēram, ASV 19.gs beigās un 20.gs sākumā jau aktīvi ieguva un izmantoja savus naftas resursus un tvaika auto dzinējos parasti izmantoja naftas pārstrādes produktus - petroleju vai mazutu, kā arī dabasgāzi. Šķidrā vai gāzveida kurināmā izmantošana tvaika dzinējos būtiski atviegloja tvaika automašīnu ekspluatāciju un samazināja dzinēju gabarītus, līdz ar ko ASV tvaika automašīnas, kā vieglais pasažieru transports mūsdienu izpratnē, bija daudz izplatītakas nekā citur. 20.gs sākumā tvaika automašīnām tika ieviesti tādi būtiski jauninājumi, kā elektrikā aizdedze un tvaika kondensācijas sistēmas. Rezultātā automašīnas varēja startēt, neizkapjot no salona, un nebija nepieciešamības regulāri papildināt ūdens krājumus. Tvaika automašīnas patērēja 1-2 galonus (1galons - 3,785 litri) ūdens uz vienu jūdzi, bet ar kondensācijas sistēmu lielākā daļa tvaika kondensējās atpakaļ par ūdeni un ar vienu galonu varēja nobraukt līdz 10 jūdzēm (pēdējiem modernākajiem modeļiem šis attālums pieauga līdz pat 40-50 jūdzēm).

ASV līdz mūsdienām ir saglabājies ievērojams daudzums vairāk nekā pirms gadsimta ražoto tvaika automašīnu, jo šīs valsts teritoriju praktiski neskāra neviens no pasaules kariem ar tiem sekojošo iznīcību. daudzas no šīm automašīnām ir atrestaurētas, ir labā tehniskā stāvoklī un tiek arī diezgan aktīvi pirktas un pārdotas. Ilustrācijai dažām zemāk attēlos redzamajām automašīnām esmu pievienojis cenas, pa kādām tās tiek pārdotas.

http://spoki.tvnet.lv/automoto/Lielcela-lokomotives/834528

185 0 5 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 5

0/2000

Interesanti. emotion

2 0 atbildēt

Man, lūdzu, vienu Doble E  emotion 

2 0 atbildēt

 3.man atgādina tos mūsdienu sīkdivritenīšus,(nezinu ,kā sauc)uz kuriem tikai stāv kājās!Tikai šitas ir pirmais prototips emotion  emotion  emotion 

0 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt