local-stats-pixel fb-conv-api

Triklozāns…4

Triklozāns. C12H7Cl3O2

Tā ķīmiskā formula un ir ļoti vienkārša, tomēr triklozāns ir viena no indīgākām vielām pasaulē. Hlorinēta antibakteriālā ķīmiskā viela, ko plaši izmanto zobu pastās, dezodorantos, ziepēs, krēmos, veļas mazgāšanas līdzekļos, pat plastmasas bļodās. Tas konstatēts pat zivīs! Triklozāns uzkrājas audos un ir atrasts mātes pienā. Tas veido savienojumus, kas pieder kancerogēnu ķīmisko vielu grupai, kura, iespējams, izraisa vēzi.

Triklozāna iespaids uz cilvēku nav pilnībā izpētīts. Uzskata, ka triklozāns var radīt bojājumus aknās, nierēs, sirdī un plaušās, nelabvēlīgi iedarboties uz imūnsistēmu un graut hormonālo sistēmu organismā. Pētījumi liecina, ka triklozāns iznīcina vājākos mikrobus, toties dzīvi paliek izturīgākie, kas vēlāk centīgi vairojas.

Zobu pastas un triklozāns. Izrādās, ka daudzas zobu pastas satur šo vielu. Daudzi zobārsti uzskata, ka nav labi izjaukt dabisko bakteriālo līdzsvaru, ko arī izdara šīs vielas antibakteriālā iedarbība. Triklozāns nogalina vājākās baktērijas, bet stiprākās izdzīvu un aktīvi turpina vairoties.

Svarīgi ir tas, ka triklozāns uzkrājas audos un ir atrasts arī mātes pienā. Piemēram, 2002.gada pēdījumi Zviedrijā parādīja, ka 3 no 5 paraugiem no mātes piena saturēja augstu triklozāna līmeni.

Tādēļ jau kopš 2005.gada Norvēģijā grūtniecēm, jaunām māmiņām un bērniem neiesaka lietot zobupastas (arī dezodorantus, ziepes, krēmus u.c. mazgāšanas līdzekļus) ar antibakteriālo vielu triklozānu. (šī viela parasti vienmēr sastopama iepakojumos, kas marķēti ar TOTAL). Runājot tieši par zobu pastu, bērnu norij daudz vairāk zobu pastas nekā pieaugušie. Jāņem vērā, ka dažādas zobu pastas arī domātas dažādiem vecumiem. Piemēram, bērniem svarīgi lietot fluorīdus saturošu zobu pastu zobu mineralizācijas (minerālvielu apmaiņa starp zobiem un siekalām) laikā. Tas stiprinās zobu emalju.

Savukārt ASV diskusijas par triklozāna iedarbību aizsākās jau 2004.gadā. Šobrīd ASV vides aizsardzības aģentūra triklozānu reģistrējusi kā pašu indīgāko pecticīdu, uzskatot, ka tas var ievērojami kaitēt gan cilvēku veselībai, gan videi.

Ko darīt? Lai izvairītos no triklozāna, nevajadzētu izmantot plastikāta virtuves dēlīšus, aromatizētus veļas pulverus, triklozānu saturošas zobu pastas. Šobrīd ir iespējams nopirkt zobu pastas, kas satur dabiskas sastāvdaļas, un veļas mazgāšanas līdzekļus, kuri ir pēc iespējas nekaitīgāki cilvēkam un dabai.

Ir gadījumi, kad tomēr ārsti speciāli izraksta kādu zobu pastu vai citu līdzekli, kādu slimību ārstēšanai. Tā var gadīties, piemēram, slimu smaganu gadījumā. Tomēr tie ir izņēmumi. Un kā jau minēts – arī šajos gadījumos ir jāizvairās no triklozāna norīšanas.

51 2 4 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 4

0/2000

Pēc ši raksta izlasīšanas es laikam vairāk nemazgāšos un pēc pārs dienām izskatīšos kā neandertālietis

8 0 atbildēt

vo paldies, tiesi tas ko meklēju ķīmijas prezentācijai :D

6 0 atbildēt

Paldies šis man vajadzīgs priekš ZPD :))

3 0 atbildēt

 emotion 

2 0 atbildēt