local-stats-pixel fb-conv-api

Samazina valsts pārbaudījumu skaitu15

34 0

 

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) rosina samazināt valsts pārbaudījumu skaitu devītklasniekiem, atsakoties no obligātajiem pārbaudījumiem sportā un dabaszinībās, valdībā pieņemtajā noteikumu projektā.

Valsts pārbaudījumi gan saglabāsies latviešu valodā, matemātikā, Latvijas un pasaules vēsturē un svešvalodā, kurā no ieskaites pārbaudījums tiks pārveidots par eksāmenu. Mazākumtautību izglītības programmās skolēniem joprojām būs jākārto centralizētais eksāmens latviešu valodā, kā arī eksāmens mazākumtautības valodā.
Valdībā pieņemtajos grozījumos noteikts, ka turpmāk, beidzot sesto klasi, pamatskolas audzēkņiem būs jākārto ieskaite arī dabaszinībās, tādēļ sestās klases audzēkņiem turpmāk būs jākārto pieci pārbaudījumi līdzšinējo četru vietā. Pārbaudījums dabaszinībās gan nebūs jākārto 2009./2010. mācību gadā, bet tas būs obligāts turpmākajos gados.

Tāpat samazināts tiks obligāto pārbaudījumu skaits, kas jākārto, beidzot vidusskolu, atsakoties no eksāmena izglītības iestādes noteiktajā izglītības programmu virzienam atbilstīgajā obligātajā mācību priekšmetā. Vidusskolēniem centralizēto eksāmenu sertifikātos turpmāk tiks norādīts ne tikai procentuālais vērtējums katrai eksāmena daļai, bet arī procentuālais vērtējums kopumā.

Tāpat ar 2010. gada 1. septembri visi mācību priekšmeti tiks vērtēti 10 ballu skalā jau no ceturtās, nevis piektās klases, kā tas ir pašlaik. Tāpat paredzēti arī grozījumi pārbaudījumu norisē.

 

Pašlaik 4. klasē ar atzīmi tiek vērtēti tikai daži priekšmeti: matemātika, dabaszinības, latviešu valoda un mazākumtautību valoda mazākumtautības skolā. Tagad nolemts ar 10 ballēm vērtēt visus ceturtās klases mācību priekšmetus.

Noteikumos precizēta arī gala vērtējumu izlikšanas kārtība, nosakot, ka visās klasēs, izņemot trešo un sesto klasi, tie tiek izlikti, ņemot vērā pirmā un otrā semestra vērtējumu, kā arī mācību gada nobeiguma pārbaudes darba vērtējumu un pēcpārbaudījuma vērtējumu, bet abās izņēmuma klasēs vērtējums tiek noteikts, papildus ņemot vērā valsts pārbaudījuma vērtējumu.
Precizēti arī vakara (maiņu), neklātienes un speciālo pamatizglītības programmu veidošanas principi, norādot mācību priekšmetus, kurus attiecīgajās programmās var neiekļaut.

Valdība šonedēļ apstiprināja arī 2009./2010. mācību gada valsts pārbaudes darbu grafiku – valsts pārbaudes darbu sesija šajā mācību gadā sāksies 11. maijā, kad 3. klases skolēni kārtos ieskaiti ar kombinētu mācību saturu.

Pirmais centralizētais eksāmens notiks 26. maijā 9. klasei latviešu valodā mazākumtautību izglītības iestādēs, bet pirmais centralizētais eksāmens vidusskolēniem notiks 26. maijā latviešu valodā un literatūrā.

 

 

Raksts ņemts no Apollo

34 0 15 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 15

0/2000

atbildot uz Mafia komentāru " Man šie pārkārtojumi galīgi nepatīk. Nafig ... "

Ja nezini, tad nerunā. 12. klasē jo vairāk ekši, jo labāk? Tev smadzenes ir? Augstskolās prasa labi ja divus, tad kāpēc jāliek 5, vai vairāk? Ja tu esi stulbs, tad ir vienalga liec vienu, vai desmit.  

5 0 atbildēt

Tgd cilvēki staigās vēl glupāki nekā jau ir. :/

4 0 atbildēt

Īstenībā reāli sucks, ka nebūs dabaszinības.

3 0 atbildēt

īsti nesapratu... tad sanāk, ka beidzot vidusskolu būs jākārto mazāk eksāmenu?

2 0 atbildēt

Jā būs jākārto tikai 4

1 0 atbildēt
dea avatarsdea

vidusskolā es tā sapratu, ka mazāk būs tajās skolās, kur ir kāds īpašs novirziens, nu piem. mūzika utt.. ?

1 0 atbildēt

atbildot uz Mafia komentāru " Man šie pārkārtojumi galīgi nepatīk. Nafig ... " es taapat laidu luni biologijaa un kiimijaa :) viss atkariigs no skolotaaja vai tu maacies tajaa priekshmetaa, vai nee

1 0 atbildēt

atbildot uz cilveeks2 komentāru " atbildot uz Mafia komentāru " Man šie pārkārt... "

Necepies. :D nekad nevar zināt kur dzīvē kāds no tiem eksāmeniem noderēs.Par skādi tie nenāk.

Tā pat, kad cerams paies krīze, nebūs jāsamazina budžets, tad arī izglītībā visu uzliks atpakaļ kā bija. :)  

1 0 atbildēt
2010. gads bija pirms 7 gadiem!
1 0 atbildēt

man noweicas ka tik maz valsts ieskaites!!! emotion

0 0 atbildēt

atbildot uz sassy komentāru " Tgd cilvēki staigās vēl glupāki nekā jau ir. :/ "

Tie, kuri ir stulbi tādi arī paliks, neskatoties uz to cik eksāmeni būs jāliek.  

0 0 atbildēt

 emotion 

0 0 atbildēt

good for me :D

0 1 atbildēt

Man šie pārkārtojumi galīgi nepatīk.

Nafig 9.klases dabaszinību exis pārcelts uz 6.klasi, ja tad vēl ķīmiju un fiziku nemāca.

Tad jau sanāk,ka 9. atļausies dabaszinību priekšmetos laist luni,jo redz eksāmena nebūs.

Goš, kā es priecājos, ka 9.klasi pabeidzu šogad maijā - pēdejais normālais gads. :p Un 6.klasē, cik atceros bija tikai 2 eksāmeni - matemātikā un latv.val.Tagad - 5 ? O_o Galīgā šreijā tā izglītības sistēmā.

 

Un vidusskolā, uzskatu, ka jo vairak eksēmeni jākarto jo labāk, jo tie tomēr noder turpmākajai dzīvei un izglītībai.

 

1 3 atbildēt