local-stats-pixel fb-conv-api

Kašalots6

30 0

Kašalots (Physeter macrocephalus) ir lielākais zobvalis, kā arī lielākais pašlaik dzīvojošais ar zobiem apveltītais dzīvnieks. Tā garums var sasniegt pat 18 metrus. Dažreiz kašalotus sauc arī par spermas vaļiem. Šāds nosaukums ir radies tāpēc, ka kļūdaini par spermu tiek uzskatīta kašalota smadzenēs esošā piena baltā viela - spermacets. Kašalotam ir nesamērīgi liela galva salīdzinot ar pārējo ķermeni, tādēļ arī ir radušās dažādas leģendas par jūrā dzīvojošajiem monstriem, piem., Hermana Melvila stāsts "Moby Dick". Pateicoties tieši Melvila stāstam, kašaloti tiek kļūdaini uzskatīti par jūras nezvēriem.Kašalots ir vienīgais kašalotu ģints (Physeter) pārstāvis. Vārds kašalots ir cēlies no portugāļu valodas vārda cachola, kas latviski nozīmē galva. Vēl pavisam nesen kašalotus intensīvi medīja pie Portugālei piederošājām Atlantijas okeāna salām - Azoru salām. Kašalots vēl ir arī Konektikutas štata simboliskais dzīvnieks.

Kašalotam ir nesamērīgi liela galva, galvenokārt tēviņiem, kura ir gandrīz vienas trešdaļas garumā no visa ķermeņa garuma. Arī kašalota sugas latīniskais nosaukums macrocephalus latviski nozīmē lielā galva. Salīdzinot ar citiem vaļiem, kuriem ir gluda āda, kašalota melnā āda ir raupja un tiek salīdzināta ar žāvētām plūmēm. Kašalotiem ir viendabīgi pelēkas acis, kuras Saules gaismā izskatās brūnas. Kašalotiem ir ārī lielākās un smagākās smadzenes gan no pašlaik dzīvojošajiem dzīvniekiem, gan arī no visiem jebkad dzīvojošajiem dzīvniekiem (pieauguša kašalota smadzeņu svars sasniedz pat 9 kg), bet tās nav lielākās pasaulē proporcionāli salīdzinot ar pārējā ķermeņa izmēriem.

Kašalots ir viens no zināmajiem zīdītājiem, kurš nirst lielā dziļumā - tas var ienirt kilometra dziļumā, aizturot elpu vairāk nekā uz stundu. Kašalota milzīgie zobi ir 25 cm gari. Apakšžoklī ir gandrīz 60 zobu. Kašalots barojas ar kalmāriem, astoņkājiem un zivīm, kas dzīvo tuvu jūras dibenam. Agrāk kašalotus medīja, lai iegūtu trānu (vaļa taukus), gaļu un galvā esošo spermacetu saturošo tauku spilvenu. Tāpēc mūsdienās šo lielo dzīvnieku ir maz.



30 0 6 Ziņot!
Ieteikt: 000
Izmantotie avoti:
http://wikipedia
youtube
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 6

0/2000

atbildot uz algg komentāru " Labs raksts, bet varēji noņemt hiperlinkus ! ... " Tieši tā!

13 0 atbildēt

Labs raksts, bet varēji noņemt hiperlinkus ! + :)

1 0 atbildēt

Interesanti ^.^ 4. bildīt forša

1 0 atbildēt

Baigi mazie zvēreļi :D

1 0 atbildēt

spermas valis

1 0 atbildēt

atbildot uz edss komentāru " spermas valis " Nu jā, viņus arī tā sauc. Angliski būtu Sperm whale.

0 0 atbildēt