local-stats-pixel fb-conv-api

Kā izvairīties no "virtuves narkotikas"26

224 2

Daudzi te spokos ir rakstījuši, kas ir nātrija glutamāts jeb e621, tāpēc neiedziļināšos, ko šī viela var nodarīt cilvēka organismam, kas jau ir ticis izstāstīts, to nav vērts stāstīt atkal un atkal. Bieži to sauc arī par "virtuves narkotiku", jo tas rada pieradumu un pēc ilgstošas šīs vielas patērēšanas cilvēkam pārtika bez garšas pastiprinātājiem šķet pliekana un neēdama. Ko tad darīt, lai nekļūtu par sava veida narkomāniem pret pašu gribu?

Netaisos te tagad visus mudināt uz veselīgu uzturu un vēl nez kādām izvirtībām. Tomēr pastāv dažas vienkāršas lietas, ko var darīt ikviens no mums.

Pirmais solis ir pavisam vienkāršs - pēc iespējas vairāk gatavot ēdienu mājās. Kādam tas var šķist šausmīgi sarežģīti, bet, laikam ejot, daudzi saprot, ka nekā grūta tur nav un arī laika pietiek. Bet arī mājās gatavojot, ir jāpievērš uzmanība dažām vienkāršām lietām. Nekādas vegetas un tamlīdzīgi maisījumi, jo tie lielākoties sastāv tieši no e621, kam skatam piemaisīti daži kaltētu dārzeņu gabaliņi. Arī buljona kubiņi pēc savas būtības sen vairs nav buljona koncentrāts, bet gan klucītis no augu taukiem, dažām garšvielu kripatiņām un, protams, krietnas devas e621, tā ka par tiem arī aizmirstam. Labāk tad piespiest sevi un uzvārīt labu buljonu, kuru, ja ir vēlme uzglabāt ilgāk, var reducēt (notvaicēt šķidrumu), saliet pa trauciņiem un iesaldēt, tā ietaupot laiku, kad būs vajadzīgs buljons tulīt un tagad, nevis pēc pāris stundām. Tāpat arī ir jālasa garšvielu sastāvs. Bieži vien garšvielu maisījumi, kas domāti kādam konkrētam ēdienam, sastāv gandrīz tikai no slavenā e621, tāpēc labāk izvēlēties tīras garšvielas un mācīties tās kombinēt.

Otrais solis - censties atrast tādu ražotāju produkciju, kura nesatur šo "virtuves narkotiku". Interesanti, ka daži gaļas ražotāji sāk no tās atteikties. Laikam jau pieprasījums rada piedāvājumu.

Trešais solis - spoku iecienītāko ēdienu roltonu ēst tikai avārijas situācijās, nevis kā pamatēdienu vienmēr un visur. Mazs triks - ja roltonpakas makaronus aplej ar īstu buljonu, sanāk daudz gardāka zupele.

Nu ko, nekā sarežģīta, bet tiešām šie soļu padarīs ikviena cilvēka dzīvi daudz interesantāku un garšām bagātāku. Protams, ne vienmēr ir iespējams pilnībā atteikties no šī e, tādi nu tagad ir laiki, bet kāpēc gan nedaudz nepadarīt savu dzīvi labāku?

224 2 26 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 26

0/2000

es vai nu vispār nelietoju tos produktus vai ļoti reti, kur ir ''e621 jeb mononātrija glutamāts jeb garšas pastiprinātājs, un arī nitrītsāls''  kā arī pret to var cīnīties ja iepriekš uzņem B vitamīnus, it īpaši B12, tad tā sliktā iedarbība ir minimāla. parasti tie ir gaļas produkti un uzkodas (čipsi, grauzdiņi) kā arī nereti maizes produkti, un visādi salāti. 

p.s. der zināt ka daļa E-vielu ir pat labvēlīgas.

11 0 atbildēt

neko nesapratu!!

5 0 atbildēt

Ļoti labs raksts!

3 0 atbildēt

... jo tas rada pieradumu un pēc ilgstošas šīs vielas patērēšanas cilvēkam pārtika bez garšas pastiprinātājiem šķet pliekana un neēdama.

Ja ēdiens ir pliekans un bezgaršīgs, tad tāds tas arī ir.   emotion  

3 0 atbildēt

vāks, bet man patīk tos buljona kubiņus vienus pašu ēst - kā konfektīti...

3 0 atbildēt

Nu pēc manas pieredzes e621 asociējas ar ko citu... Diezgan interesantus saitus  var atrast internetā.

2 0 atbildēt
Interesants raksts emotion
2 0 atbildēt

Ak Nē ROLTOOON 

2 0 atbildēt

Lasu atkārtoti šo rakstu un atkal piekrītu katram raksta autores vārdam. 

1 0 atbildēt

stipri apšaubu,ka buljona ir  ,,maza kripatiņa'' garšvielu.

1 0 atbildēt

Santa Maria daudzas garšvielas ir bez nārtija glutamāta.

Buljonu zupām jau no psrs laikiem pats vāru, arī citiem varu ieteikt pamēģināt:

iemet gaļas kluci (vienalga, cūka, vista, llops), burkānus, seleriju, puravus, sīpolus, ķiplokus, puķukāposta mazu daļiņu (dod baigi labo aromātu), tomātus, un visu karsē apmēram 80 grādos - putas kā sugas nav nekad bijušas, vitamīni daudzi paliek, liekais ūdens notvaiko, un kad ir pabieza konsistence (apmēram pēc 3 stundām), ar rokas blenderi visu samočī viendabīgā masā. Ja gaļas gabali ir lieli, tos izzvejo, sagriež mazākos, atpakaļ un arī sablenderē. Var arī bez gaļas, tad būs dārzeņu buljons. Sāli, piparus, laurlapu labāk likt vāra zupu nevis buljonu.

Ideāls materiāls jebkurām zupām.  

1 0 atbildēt

 emotion 

1 0 atbildēt

 emotion 

1 0 atbildēt
1.Alternatīva organiskai vielai glutamātam ir nātrija hlorīds. Hlors/ hlorīds ir īsta inde, zināma no 1.pas kara laikiem kā masu izmīcināšanas ierocis. Apvienojumā ar nātriju zināms kā sāls-cita inde. 2.Ja ir iekšās ēst pelējuma pelēkus cīsiņus, tad var iztikt bez nitrītsāls.
1 0 atbildēt

Es vienm­ēr skatos, lai produkta sastāvā nebūtu nātrija glutamāta (MSG). Kallo ra­žo labus dārzeņu buljona kubiņus bez MSG.

Darbā vienreiz iedeva pagaršot tīru MSG, šī piedeva pati par sevi labi garšo un tik tiešām rada vēlmi ēst to vēl un vēl...

0 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt

Īstenībā MSG nav ne tuvu tik kaitīgs, kā daudziem liekas.  Vairākos ēdienos tas ir sastopams pilnīgi dabīgā ceļā, un nav zinātniskas literatūras, kas būtu atradusi savienojumu starp MSG un jebkādām sistemātiskām problēmām. Eksistē vairāki mīti par to, piem. galvas sāpju izraisīšana, taču tā gluži vienkārši nav. Pieradumu tas nerada lielāku par parasto sāli vai pipariem un mainīt uztura paradumus lai no tā izvairītos nav īsti jēgas.

0 0 atbildēt