local-stats-pixel fb-conv-api

Iemācies strīdēties pareizi!5

46 4

Strīdēšanās noteikumi
Kā strīdēties gudri un efektīvi? Ievēro šos noteikumus!
1. Nevelc gumiju

Jo ilgāk tu dusmojies un visu sakrājušos niknumu paturi sevī, jo lielāks šis burbulis pūšas. Iedomājies – tu staigā nikns jau trešo dienu, bet, tā kā neko neizrādi, apkārtējie nemaz nenojauš, ka tu jau vāries no dusmām. Tātad nenovelc līdz pēdējam, kad vairs nespēj izturēt, jo burbuļu sprādzieni nav nepieciešami. Un citiem tavs emociju sprādziens būs kā auksta duša – nekas taču neliecināja, ka tev kaut kas nepatīk...
2. Notikuma vieta
Strīds ir tikai tava un otras iesaistītās puses darīšana, pārējiem tajā nav jābūt iesaistītiem, nav pat jābūt aculieciniekiem. Tāpēc izvēlies strīdam piemērotu vietu. Tramvajs, autobusa pietura, skolas tualete, garderobe vai kafejnīca tiešām nav atbilstošākās vietas, kur “izmest vilnu”.
3. Nepiesauc vēsturi
Nepiesauc strīda laikā visu, kas sakrājies uz sirds gada, divu vai pat ilgākā laika posmā. Definē problēmu, nevis uzskaiti vecos grēkus; runā par to, kas ir aktuāls tagad, citādi uz priekšu netiksiet.
4. Divas puses
Strīdā ir iesaistītas vismaz divas puses, tāpēc nebūtu godīgi izteikties tikai pašam, otru nemaz nelaižot pie teikšanas. Tev jāļauj situāciju komentēt arī otrai pusei un tā jāuzklausa, jo, iespējams, arī tu esi kaut ko palaidis garām. Tāpēc iemācies klausīties.
5. Ievēro robežas
Bieži vien strīda karstumā cilvēki mēdz aizsvilties un pateikt to, ko nemaz nedomā vai nav gribējuši teikt, un pēc tam to rūgti nožēlo. Lai neapsaukātos, neizteiktu ko rupju vai aizvainojošu, turi sevi rāmjos un nezaudē kontroli pār sevi.
6. Pieliec punktu
Ja viss ir izrunāts un atrisināts, nepagrieziet viens otram muguru, bet vienojieties par kādu jauku un interesantu kopīgu pasākumu. Aizmirstiet to, kas bijis, un mācieties no pieļautajām kļūdām.

Iemācies strīdēties ar...

...otro pusīti
Strīds.
Tava otrā pusīte nedēļas nogalēs regulāri lauž savus solījumus palikt ar tevi divatā un tā vietā dodas uz pasākumiem un ballītēm kopā ar draugiem/draudzenēm? Tu esi paudusi/-is savu viedokli, bet, tiklīdz pienāk kārtējā sestdiena, tu saņem SMS, ka viņam/-ai atkal jādodas pie draugiem/draudzenēm.... Ņerrrrrrrrr!
Kā? Strīdēšanās ar otro pusīti nav pārāk patīkama, vai ne? Bailes viņu pazaudēt, bailes aizvainot, bailes, ka viņš/-a uzgriezīs muguru vai kaut ko pārpratīs... Tomēr problēmu ignorēšana neko neatrisinās – šādas situācijas atkārtosies atkal un atkal, tiklīdz pienāks kārtējā nedēļas nogale. Neklusē, bet pasaki, ka nedēļu nogales vēlies pavadīt kopā! Vienojieties par laikiem, kad viņš/-a iet pie draugiem/draudzenēm. Galu galā – kāpēc tu nevari doties līdzi? Viņš/-a, visticamāk, nemaz nenojauš, cik ilgi tevī šis aizvainojums jau perinās, tāpēc nerunā vairs caur puķēm, bet pasaki visu skaidri un gaiši. Ja nespēj viņam/-ai to pateikt acīs, uzraksti e-pastu vai SMS. Arī tas palīdzēs sākt risināt šo situāciju.
Pēc tam. Tev taču nav obligāti nepieciešama otrā pusīte, lai jautri pavadītu laiku, vai ne? Sarunā tikšanos ar draudzenēm/draugiem, aizejiet uz kino, diskotēku, noorganizējiet mājas ballīti. Lai simpātija redz, ka tava dzīve iet uz priekšu arī tajā laikā, kamēr viņš/-a tusē ar saviem draugiem/draudzenēm.

...vecākiem
Strīds.
Tev vienmēr jābūt laikus mājās, tu nedrīksti iet uz tusiņiem, tev nedrīkst būt attiecības, jo vēl esi par jaunu, un vecāki nosaka, ar ko tu nodarbosies pēc skolas... Pietiekami daudz iemeslu strīdiem, vai ne?
Kā? Staigāt pa māju īgniem, aizcirst aiz sevis durvis un izlikties, ka istabā neviena nav... Mājās nav pārāk patīkama gaisotne? Gādā, lai tā vairs nebūtu! Ar ko sākt? Izdomā pārliecinošus argumentus, kāpēc taviem vecākiem nav taisnība. Saraksti tos visus uz papīra, lai skaidrošanās karstumā nepiemirstu. Tad noķer vienu no vecākiem (mierīgāko, nosvērtāko) kādā izdevīgā brīdī (tātad ne Panorāmas vai UgunsGrēka kārtējās sērijas laikā) un izklāsti visus savus argumentus. Esi gatavs kompromisiem un uzreiz piedāvā reālu risinājumu, kas izdevīgs abām pusēm. Piemēram, ja gribi panākt, lai tev vairs neliek regulāri tīrīt trauku mazgājamo mašīnu, apņemies katru vakaru vest ārā suni.
Pēc tam. Turi visus solījumus, ko esi devis. Tavs mērķis taču ir iegūt pēc iespējas lielāku vecāku uzticību, vai ne? Šis ir veids, kā to panākt. Un nebaidies paveikt vairāk, šādā veidā tu liksi vecākiem saprast, ka esi gādīgs, uzticams un… arī pelnījis vairāk.

...labāko draugu/draudzeni
Strīds.
Jau krietnu laiku tavu labāko draudzeni/draugu neinteresē nekas, izņemot viņu pašu: viņas/-a problēmas, viņas/-a situācijas, viņas/-a piedzīvotais, viņas/-a raizes, par kurām nepārtraukti jārunā. Arī tu vēlies dalīties savās problēmās, bet tam redz’ netiek atvēlēts ne mirklis laika. Saprotams, ikviens sīkums vedina uz strīdu. Un tā notiek nepārtraukti.
Kā? Dod viņai/-am ziņu, ka vēlies nopietni aprunāties. Ne skolā starpbrīdī, bet gan pie tevis mājās. Tad raisīsies nopietnāka saruna. Izliec visas savas kārtis, pastāsti, ka nejūties labi, ja visa uzmanība tiek veltīta tikai viņai/-am, ka runājat vienīgi par viņas/-a simpātijām. Tu vēlies dzirdēt draudzenes/drauga viedokli arī par sev aktuālām situācijām. Kad viss pateikts, dod viņai/-am laiku sevi attaisnot un pajautā, vai viņa/-š to bija pamanījusi/-is? Iespējams, ka ne.
Pēc tam. Ja arī pēc izrunāšanās nekas nemainās, nekautrējies atgādināt, par ko pēdējā reizē runājāt un vienojāties. Nosauc konkrētas reizes, konkrētus tematus, mini konkrētus gadījumus... Un pajautā, kad viņa/-š pēdējo reizi painteresējās par jaunumiem tavā dzīvē.

46 4 5 Ziņot!
Ieteikt: 000
Izmantotie avoti:
http://sirups.lv
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 5

0/2000

Interesanti. Bet itkā gandrīz viss jau zināms..;D

3 0 atbildēt

Ja visi šos noteikumus ievērotu,tos jau vairs nevarētu nosaukt par strīdiem emotion

3 0 atbildēt

Sakarīgs raksts ,par to arī +++

1 0 atbildēt

Be cool un strōds būs novadīts pareizi :D

1 0 atbildēt

no sirupa iznemi !!

0 1 atbildēt