local-stats-pixel fb-conv-api

Fašisms vs Nacisms33

60 6
Jo tuvāk nāk slavenā leģionāru piemiņas diena, jo aktuālāk man kā vēsturniekam kļūst slāviskā uzskata apstrīdēšana, par ko tad arī būs šis raksts.
Mēs visi protams zinam, ka katrs sevi cienoš krievs svin PSRS uzvarai 2P.K., bet diemžēl vēl joprojām nezina kādu režīmu viņi nogāza, jo krievijas medijos Latvija bieži tiek dēvēta par FAŠisma perēkli un kā antisemītisku valsti, jo mēs pieminam leģionārus ar labu vārdu.
Tāpēcpievienošu definīcijas, lai beidzot kaut daļai pielēktu

http://wapedia.mobi/lv/">
Wiki: Nacisms
Nacisms parasti dēvēts par nacionālsociālismu, (http://wapedia.mobi/lv/V%C4%81cu_valoda">vācu: Nationalsozialismus) principā attiecas uz ideoloģiju un praktiskām darbībām, ko veica Nacistu partija http://wapedia.mobi/lv/%C4%80dolfs_Hitlers">Ādolfa Hitlera vadībā un politiku, ko piekopa un pielietoja nacistu http://wapedia.mobi/lv/V%C4%81cija">Vācijas valdība periodā no http://wapedia.mobi/lv/1933">1933. - http://wapedia.mobi/lv/1945">1945. gadam, kas zināms kā http://wapedia.mobi/lv/Tre%C5%A1ais_reihs">Trešā Reiha pastāvēšanas posms. Nacisms bieži tiek uzskatīts par http://wapedia.mobi/lv/Fa%C5%A1isms">fašisma formu. Nacistiskā partija savu programmu formulēja http://wapedia.mobi/lv/25_punktu_nacion%C4%81l%C4%81_soci%C4%81lisma_programma">25 punktu nacionālā sociālisma programmā. Nacisma galvenie elementi bija http://wapedia.mobi/lv/Antiparlament%C4%81lisms">antiparlamentālisms, http://wapedia.mobi/lv/Pan%C4%A3erm%C4%81nisms">panģermānisms, http://wapedia.mobi/lv/Rasisms">rasisms, http://wapedia.mobi/lv/Kolekt%C4%ABvisms">kolektīvisms, http://wapedia.mobi/lv/Eig%C4%93nika">eigēnika, http://wapedia.mobi/lv/Antisem%C4%ABtisms">antisemītisms, http://wapedia.mobi/lv/Antikomunisms">antikomunisms, http://wapedia.mobi/lv/Totalit%C4%81risms">totalitārisms, kā arī pretošanās gan ekonomiskajām, gan politiskajam http://wapedia.mobi/lv/Liber%C4%81lisms">liberālismam. Nacistiskā partija pie varas nāca http://wapedia.mobi/lv/1933">1933. gadā un tika gāzta http://wapedia.mobi/lv/1945">1945. gadā, kad sabiedroto karaspēks ieņēma http://wapedia.mobi/lv/V%C4%81ciju">Vāciju.
http://wapedia.mobi/lv/Att%C4%93ls:Flag_of_Germany_1933.svg" class="image" id="_href" name="_href">
Nacistiskās Vācijas (1933-1945) karogs
1. Vēsture Nacionālsociālistiskā ideja izveidojas laikā, kad http://wapedia.mobi/lv/V%C4%81cija">Vācija piedzīvoja smagu krīzi - valsts zaudēja http://wapedia.mobi/lv/Pirmais_pasaules_kar%C5%A1">pirmo pasaules karu, bija spiesta parakstīt pazemojošo http://wapedia.mobi/lv/Versa%C4%BCas_miera_l%C4%ABgums">Versaļas miera līgumu, negatīvu ietekmi atstāja arī globālā ekonomiskā recesija. Nacionālsociālisti visās problēmās vainoja Vācijas ebrejus - to dēvēja par Dolchstosslegende (no vācu valodas tiešā tulkojumā „Dunča dūriena leģenda”, principā „dūriens mugurā”) Nacionālsociālisti uzskatīja ka http://wapedia.mobi/lv/Patriotisms">patriotisma trūkums bija kara zaudēšanas iemesls - pamiera noslēgšanas brīdī frontes līnijas neatradās tā laika Vācijas teritorijā. Spēcīga kritika tika veltīta arī politiskajām organizācijām - sociāldemokrātiem un http://wapedia.mobi/lv/Veim%C4%81ra">Veimāras valdībai, kuru nacionālsociālisti apsūdzēja Vācijas izpārdošanā. Dunča dūriena leģenda palēnām ieguva popularitāti, jo laikā, kad cilvēki vēlējas izveidot spēcīgu Vāciju jebkurš „ne-vācietis” un it īpaši ebreji tika uzlūkoti kā naidīgi Vācijai - izveidojās tā sauktais Judenfrage (no vācu „ebreju jautājums”) [{1919|1919]]. gada 5. janvāri http://wapedia.mobi/lv/Antons_Drekslers">Antons Drekslers un vēl seši biedri nodibināja Vācu Strādnieku partiju]] - partiju kas vēlāk kļūs par Nacionālsociālistisko partiju. Vācijas izlūkdienesti nosūtīja http://wapedia.mobi/lv/%C4%80dolfs_Hitlers">Ādolfu Hitleru, kas tajā laikā bija kaprālis, izlūkot Vācijas Strādnieku partiju. Rezultātā pēc veiksmīgām debatēm ar partijas biedriem, Ādolfs Hitlers tika aicināts iestāties partijā. 1919. gada septembrī Hitlers iestājās partijā un ieņēma propogandas vadītāja posteni. 1920. gadā partija mainīja nosaukumu uz http://wapedia.mobi/lv/NSDAP">Nacionālsociālistisko Vācu Strādnieku partiju, lai gan Hitlers vēlējās partiju nosaukt par Sociālrevolucionāro partiju. http://wapedia.mobi/lv/1921">1921. gada 29. jūlijā Adolfs Hitlers kļuva par partijas līderi.
Fašisms

Fašisms (itāliski: fascismo) bija labēja, autoritāra politiskā kustība, kas no 1922. līdz 1943. gadam bija valdošā Itālijā ar līderi Benito Musolini. Lai arī termins galvenokārt tiek attiecināts uz Musolini vadīto Itāliju, tas bieži tiek izmantots lai raksturotu līdzīgas politiskās kustības, tai skaitā nacismu, kas laikā starp Pirmo un Otro pasaules karu bija plaši izplatītas Eiropā - Ungārijā, Rumānijā, Spānijā u.c. Fašisma ideoloģiju raksturo spēcīga centrālā vara, kas nepieļauj opozīcijas izveidošanos, autoritārs vadonis un iejaukšanās pilsoņu privātajā dzīvē, militarizācija, agresīva ārpolitika, radikāls nacionālisms, represijas pret politiskajiem pretiniekiem. Fašisms sevi pretstatīja gan liberālajam kapitālismam, gan marksismam un komunismam, un proponēja spēcīgas valsts primaritāti pret personību un korporatīvu valsti un šķiru sadarbību šķiru cīņas vietā. Plaši izmantoja propagandu un populismu savu mērķu sasniegšanai.
Terminu "fašisms" sākotnēji lietoja Itālijas Fašistu partija, kura Benito Musolini vadībā valdīja Itālijā no 1922 līdz 1943. gadam. Vēlāk, lai arī nekad nav pastāvējis precīzas "fašisma" definīcijas, tas kļuva par daudz vispārīgāku apzīmējumu, kuru lietoja attiecībā uz veselu virkni autoritāru politisko ideoloģiju, partiju un politisko sistēmu. Valdības un partijas, kuras visbiežāk, papildus Itālijas Musolīni vadītajiem fašistiem, tiek sauktas par fašistiskām ir Ādolfa Hitlera vadītais Trešais Reihs, Falangisti un Fransisko Franko Spānijā, Salazara izveidotā Jaunā valsts (Estado Novo) Portugālē, Ungārijas Dzelzs krusta partija, Rumānijas Dzelzs Gvarde u.c. Fašismu politiski atbalstīja plašas iedzīvotāju masas - lielie biznesmeņi, zemnieki un zemes īpašniekei, nacionālisti, reakcionāri, Pirmā pasaules kara veterāni, intelektuāļi, un strādnieki kuriem tika solīts darbs un maize. Rumānijā un Ungārijā fašismam bija liels atbalsts proletāriešu un ļoti nabadzīgo zemnieku vidū.
Tā kā mīļie SLĀvi laiks būtu saprast šo atšķirību, fašisms ir līdzīgs komunismam un Latvijā vienīgi kaut ko līdzīgu fašismam atnesāt Jūs paši ar savu debīlo PSRS. Latvijā ir bijis NACISMS, kas gan arī ir cēlies no vecā Marksa ideoloģijas, bet tā kā Itālija nekad Latviju nav okupējuši tad par fašistiem mūs varat nesaukt. Un leģionārus neaiztieciet viņiem kritušos pieminēt ir tādas pašas tiesības kā strēlniekiem.Leģionāri vismaz savus cīņu biedrus pēckara neapkāva kā to izdarījāt JUS. Sory ja kādu aizskāru, bet raksts ir domāts informatīvi visiem, kas neatšķir 2 dažādas ideoloģijas un tikai gudri runā.
60 6 33 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 33

0/2000
Nu fašists Ulmanis nebija, bet diktators kā jau diktators.
1 0 atbildēt

Pietam Marks radija komunismu, nevis nacismu. Rakstu deretu izlabot

0 0 atbildēt

atbildot uz Latviete komentāru "Jāzina pagātne, lai nākotnē tās pašas kļūdas ne... " Nu atšķirība ir diez gan liela. Lai gan Hitlers ļoti cienīja un gribēja līdzināties Musolīnī (savukārt Staļins cienīja un gribēja līdzināties Hitleram ) viņu ideoloģijas ir atšķirīgas.

0 0 atbildēt
Bet manī nobriedis viens jautājums. Vai tas, ka visi autoritārie režīmi ir izgāzušies, nozīmē, ka tie ir slikti? Ja starp visiem cilvēkiem būtu +/- vienlīdzība un komunisma labākās idejas, tad visi būtu laimīgi. Es tik šaubos, ka visi būtu gatavi atdot savus miljonus, miljardus un vēl sazin ko, tā pat kā šaubos, ka kāds negribētu būt vadonis. Jā, cilvēki nav gatavi normālai dzīvošanai...
1 1 atbildēt
es nesaprotu musdienu cilvekus kuri par sito lietu kas bija agrak vel jo projam satraucas klaida un nezin ko megina atklat un vel nez ko dara kas bijis tas bijis jadzivo nakotne nevis jastuko kā būtu ja mēs būtu izdarijuši šitā un viņi tā !!!
2 2 atbildēt

Palasot komentārus varu spriest to, ka krieviņiem nepatīk vēsturi, cik esmu dzirdējis, tik visur viņi noliedz vēsturi.... Šo tēmu cēla augšā, vismaz man tā šķiet, lai daži prātā sistsi pi*arasi saprastu, kas ir fašisms un nacisms un beigtu nodirst lativešus par fašistiem. Kāds vēl galvā drātēts un nesaprata kaut ko? 

0 1 atbildēt
honey55 komentārs 2009-02-28 15:25:00 pats jau tu arī pēc inteligenta cilvēka neizskaties. ;)
1 2 atbildēt
Puhuj uz vēsturi, galvēna latviešu problēma ir krievu apcelšana, itkā parasta tauta kas palika pēc PSRS sabrukšanas ne tajā teritorijā ir vainīga visās šis valsts bēdās. Vienalga uz tiem fašistiem nacistiem un uz vēsturi, galvenais ir tas, kā valdība cēļ nākotni, mūsu valdība atkārto Hitlera taktiku, visu latviešiem, visus nelatviešus stulbi padzīt, aizliedzot runāt dzimtajā valodā
1 2 atbildēt
Visa pasaule iet tālāk, letiņi savās mazohistiskajās tieksmēs plēš vecās brūces vaļā un ber tajās sāli. Great.
1 4 atbildēt
RAKSTA VEIDOTAAJS........AAATSTOJS........KO DOS BLA TAAS VISAS ATCERES DIENAS......OO MANS VECTEEVS PALIKA DZIIVS ........NAISIIGI PALIKA JA.....TAS KA NOSPRAAGA TUUKSTOSHIEM NEKALISHIT.......DALBAJOBI
1 4 atbildēt
Es shitos cilvekus nesaprotu,kada H peec celt ausga pagaatnes reetas? bija karsh bija hitlers bija staljins jau cik gadu jau pagajushi tikuntaa atrodas kads smartass kam tas ir jauzcelj. Man tas liekas debiili jo mans teeva teevs un visa vinja gjimene smagi cieta sho psihiski nelidzsvaroto kjeemu delj. Kaa mans tevs reiz teica,neskaties uz atpakalju,un nekad neskaties pagatnee,jo vairak skatiisies jo saksi lidzinaties tam kas jau ir bijis.
2 5 atbildēt
da sudz viss shitais ira..... naffig vispaar kautko taadu izdomaa un domaa un atceraas shitos meeslus.....cilveeki kaa stulbas aitas no jauna atkal un atkal taisa vienus un tos pashuz rezhiimus..kautgan zina kas notiks naakotnee.......jeezinj BLAT KAD SHITAA URODU PASUGA SAAKS PAMOSTIES BLAT ZB GAIDIIT JAU
1 6 atbildēt