local-stats-pixel fb-conv-api

Fašisms vs Nacisms33

60 6
Jo tuvāk nāk slavenā leģionāru piemiņas diena, jo aktuālāk man kā vēsturniekam kļūst slāviskā uzskata apstrīdēšana, par ko tad arī būs šis raksts.
Mēs visi protams zinam, ka katrs sevi cienoš krievs svin PSRS uzvarai 2P.K., bet diemžēl vēl joprojām nezina kādu režīmu viņi nogāza, jo krievijas medijos Latvija bieži tiek dēvēta par FAŠisma perēkli un kā antisemītisku valsti, jo mēs pieminam leģionārus ar labu vārdu.
Tāpēcpievienošu definīcijas, lai beidzot kaut daļai pielēktu

http://wapedia.mobi/lv/">
Wiki: Nacisms
Nacisms parasti dēvēts par nacionālsociālismu, (http://wapedia.mobi/lv/V%C4%81cu_valoda">vācu: Nationalsozialismus) principā attiecas uz ideoloģiju un praktiskām darbībām, ko veica Nacistu partija http://wapedia.mobi/lv/%C4%80dolfs_Hitlers">Ādolfa Hitlera vadībā un politiku, ko piekopa un pielietoja nacistu http://wapedia.mobi/lv/V%C4%81cija">Vācijas valdība periodā no http://wapedia.mobi/lv/1933">1933. - http://wapedia.mobi/lv/1945">1945. gadam, kas zināms kā http://wapedia.mobi/lv/Tre%C5%A1ais_reihs">Trešā Reiha pastāvēšanas posms. Nacisms bieži tiek uzskatīts par http://wapedia.mobi/lv/Fa%C5%A1isms">fašisma formu. Nacistiskā partija savu programmu formulēja http://wapedia.mobi/lv/25_punktu_nacion%C4%81l%C4%81_soci%C4%81lisma_programma">25 punktu nacionālā sociālisma programmā. Nacisma galvenie elementi bija http://wapedia.mobi/lv/Antiparlament%C4%81lisms">antiparlamentālisms, http://wapedia.mobi/lv/Pan%C4%A3erm%C4%81nisms">panģermānisms, http://wapedia.mobi/lv/Rasisms">rasisms, http://wapedia.mobi/lv/Kolekt%C4%ABvisms">kolektīvisms, http://wapedia.mobi/lv/Eig%C4%93nika">eigēnika, http://wapedia.mobi/lv/Antisem%C4%ABtisms">antisemītisms, http://wapedia.mobi/lv/Antikomunisms">antikomunisms, http://wapedia.mobi/lv/Totalit%C4%81risms">totalitārisms, kā arī pretošanās gan ekonomiskajām, gan politiskajam http://wapedia.mobi/lv/Liber%C4%81lisms">liberālismam. Nacistiskā partija pie varas nāca http://wapedia.mobi/lv/1933">1933. gadā un tika gāzta http://wapedia.mobi/lv/1945">1945. gadā, kad sabiedroto karaspēks ieņēma http://wapedia.mobi/lv/V%C4%81ciju">Vāciju.
http://wapedia.mobi/lv/Att%C4%93ls:Flag_of_Germany_1933.svg" class="image" id="_href" name="_href">
Nacistiskās Vācijas (1933-1945) karogs
1. Vēsture Nacionālsociālistiskā ideja izveidojas laikā, kad http://wapedia.mobi/lv/V%C4%81cija">Vācija piedzīvoja smagu krīzi - valsts zaudēja http://wapedia.mobi/lv/Pirmais_pasaules_kar%C5%A1">pirmo pasaules karu, bija spiesta parakstīt pazemojošo http://wapedia.mobi/lv/Versa%C4%BCas_miera_l%C4%ABgums">Versaļas miera līgumu, negatīvu ietekmi atstāja arī globālā ekonomiskā recesija. Nacionālsociālisti visās problēmās vainoja Vācijas ebrejus - to dēvēja par Dolchstosslegende (no vācu valodas tiešā tulkojumā „Dunča dūriena leģenda”, principā „dūriens mugurā”) Nacionālsociālisti uzskatīja ka http://wapedia.mobi/lv/Patriotisms">patriotisma trūkums bija kara zaudēšanas iemesls - pamiera noslēgšanas brīdī frontes līnijas neatradās tā laika Vācijas teritorijā. Spēcīga kritika tika veltīta arī politiskajām organizācijām - sociāldemokrātiem un http://wapedia.mobi/lv/Veim%C4%81ra">Veimāras valdībai, kuru nacionālsociālisti apsūdzēja Vācijas izpārdošanā. Dunča dūriena leģenda palēnām ieguva popularitāti, jo laikā, kad cilvēki vēlējas izveidot spēcīgu Vāciju jebkurš „ne-vācietis” un it īpaši ebreji tika uzlūkoti kā naidīgi Vācijai - izveidojās tā sauktais Judenfrage (no vācu „ebreju jautājums”) [{1919|1919]]. gada 5. janvāri http://wapedia.mobi/lv/Antons_Drekslers">Antons Drekslers un vēl seši biedri nodibināja Vācu Strādnieku partiju]] - partiju kas vēlāk kļūs par Nacionālsociālistisko partiju. Vācijas izlūkdienesti nosūtīja http://wapedia.mobi/lv/%C4%80dolfs_Hitlers">Ādolfu Hitleru, kas tajā laikā bija kaprālis, izlūkot Vācijas Strādnieku partiju. Rezultātā pēc veiksmīgām debatēm ar partijas biedriem, Ādolfs Hitlers tika aicināts iestāties partijā. 1919. gada septembrī Hitlers iestājās partijā un ieņēma propogandas vadītāja posteni. 1920. gadā partija mainīja nosaukumu uz http://wapedia.mobi/lv/NSDAP">Nacionālsociālistisko Vācu Strādnieku partiju, lai gan Hitlers vēlējās partiju nosaukt par Sociālrevolucionāro partiju. http://wapedia.mobi/lv/1921">1921. gada 29. jūlijā Adolfs Hitlers kļuva par partijas līderi.
Fašisms

Fašisms (itāliski: fascismo) bija labēja, autoritāra politiskā kustība, kas no 1922. līdz 1943. gadam bija valdošā Itālijā ar līderi Benito Musolini. Lai arī termins galvenokārt tiek attiecināts uz Musolini vadīto Itāliju, tas bieži tiek izmantots lai raksturotu līdzīgas politiskās kustības, tai skaitā nacismu, kas laikā starp Pirmo un Otro pasaules karu bija plaši izplatītas Eiropā - Ungārijā, Rumānijā, Spānijā u.c. Fašisma ideoloģiju raksturo spēcīga centrālā vara, kas nepieļauj opozīcijas izveidošanos, autoritārs vadonis un iejaukšanās pilsoņu privātajā dzīvē, militarizācija, agresīva ārpolitika, radikāls nacionālisms, represijas pret politiskajiem pretiniekiem. Fašisms sevi pretstatīja gan liberālajam kapitālismam, gan marksismam un komunismam, un proponēja spēcīgas valsts primaritāti pret personību un korporatīvu valsti un šķiru sadarbību šķiru cīņas vietā. Plaši izmantoja propagandu un populismu savu mērķu sasniegšanai.
Terminu "fašisms" sākotnēji lietoja Itālijas Fašistu partija, kura Benito Musolini vadībā valdīja Itālijā no 1922 līdz 1943. gadam. Vēlāk, lai arī nekad nav pastāvējis precīzas "fašisma" definīcijas, tas kļuva par daudz vispārīgāku apzīmējumu, kuru lietoja attiecībā uz veselu virkni autoritāru politisko ideoloģiju, partiju un politisko sistēmu. Valdības un partijas, kuras visbiežāk, papildus Itālijas Musolīni vadītajiem fašistiem, tiek sauktas par fašistiskām ir Ādolfa Hitlera vadītais Trešais Reihs, Falangisti un Fransisko Franko Spānijā, Salazara izveidotā Jaunā valsts (Estado Novo) Portugālē, Ungārijas Dzelzs krusta partija, Rumānijas Dzelzs Gvarde u.c. Fašismu politiski atbalstīja plašas iedzīvotāju masas - lielie biznesmeņi, zemnieki un zemes īpašniekei, nacionālisti, reakcionāri, Pirmā pasaules kara veterāni, intelektuāļi, un strādnieki kuriem tika solīts darbs un maize. Rumānijā un Ungārijā fašismam bija liels atbalsts proletāriešu un ļoti nabadzīgo zemnieku vidū.
Tā kā mīļie SLĀvi laiks būtu saprast šo atšķirību, fašisms ir līdzīgs komunismam un Latvijā vienīgi kaut ko līdzīgu fašismam atnesāt Jūs paši ar savu debīlo PSRS. Latvijā ir bijis NACISMS, kas gan arī ir cēlies no vecā Marksa ideoloģijas, bet tā kā Itālija nekad Latviju nav okupējuši tad par fašistiem mūs varat nesaukt. Un leģionārus neaiztieciet viņiem kritušos pieminēt ir tādas pašas tiesības kā strēlniekiem.Leģionāri vismaz savus cīņu biedrus pēckara neapkāva kā to izdarījāt JUS. Sory ja kādu aizskāru, bet raksts ir domāts informatīvi visiem, kas neatšķir 2 dažādas ideoloģijas un tikai gudri runā.
60 6 33 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 33

0/2000
Njā nevaru ciest tos aprobežotos krieveļus kas latviešus sauc par "fasistiem" izcils piemērs bija Rīgas Dināmo izbraukuma spēle pret vienu krievu pilsetu (neatceros kuru) un viņu fani mūsu hokejistus sauca par fašistiem pss nu kur tiem cilvekiem prats ?
14 0 atbildēt
krievu apcelšana? mans novērojums ir tieši pretējs - daļa krievu apceļ latviešus. uzsveru DAĻA. un šī daļa principa pēc nemācās latviešu valodu, nicīgi izturas pret latviešiem un sapņo par Latvijas pievienošanu Krievijai (velns zin kādā veidā), lai varētu varētu uzkundzēties latviešiem. un tas nav pārspīlējums, daudzi tā tiešām domā. priecē doma, ka pazīstu tomēr arī krievus, kas latviešus un Latviju ciena. viņi respektē latviešu valodu un to ir iemācījušies (galu galā ir normāli iemācīties tās valsts valodu, kurā tu dzīvo vairāk nekā pāris gadus), tomēr neaizmirst arī savu valodu un tradīcijas. viņi strādā vienos uzņēmumos kopā ar latviešiem un izklaidējas kopā ar latviešiem. viņi ciena latviešus un latvieši ciena viņus. šie tad arī ir tie krievi, kuri Latvijā iederas un kuri te varētu dzīvot paaudžu paaudzēs. bet visi pārējiem, pret Latviju noskaņotajiem, es nudien iesaku pārcelties uz Krieviju.
8 0 atbildēt
Da es neko nesaprotu, un saprotu ka Ulmanis netaisiija suudu, vinsh lika tiem "polikijiem" lasiit suudus no ielaam :) Un tas bija vecis. Tagad visi zog , palielina nodokljus un vell pat trakeriem neliek mieru un izglitiibas ministrijaa vell stradaa tatjana, Un nafig kaads vell domaa ka shitaa valsts vell ir normaala? Oi aizbraucu pa citu celju :D:D
6 0 atbildēt
njaa.. +1
5 0 atbildēt
Pievienojos autoram - man prieks redzēt, ka ir viens kātīgs raksts!!!emotion
5 0 atbildēt
Ulmanis nebija fašists!!!Lai gan viņš aizliedza politiskās partijas tas nenozīmē, ka viņš ir fašists, cilvēku dzīvēs viņš neiejaucās, viņa ārpolitika nebija agresīva, un viņš pat samazināja izdevumus, kas saistīti ar karaspēku!
4 0 atbildēt
Pēc komentāriem spriežot, izskatās, ka vairums inteliģento komentētāju aprobežojās tikai ar virsraksta izlasīšanu...vai arī vienkārši ir pilnīgi idioti.
4 0 atbildēt
Speeciigi. !
3 0 atbildēt
WIKIPEDIA- it's our firiend
3 0 atbildēt
Churchiks- nu par tavu inteligenci var spriest peec komentara, ja mēs nezināsim savu vēturi tad kurš cits to zinās un katrs sevi cienoš cilvēks uzskata ka kara upuri ir jāpiemin. atsaucoties uz tavu pirmo komentu shi "urodu pasuga" nebeigsies jo cilvēkam jau no laika patiik vara un kameer cilveeks nespees savu varaskaari apmiwrinaat tik ilgi arii būs shie reziimi
3 0 atbildēt
mazohistiskajās tieksmēs? smiekli nāk.. vecajiem leģionāriem tas ir vienīgais, kas palicis - atmiņas. un tās ir atmiņas par tiešām skarbiem notikumiem. nez vai ja jūs būtu piedzīvojuši karu, spētu tik mierīgi to aizmirst. jaunā nesaprotošā paaudze.. nekas, tāpat šie vecie cilvēki drīz aizies, un tad nevienam vairs nebūs jāčīkst par to, ka viņi iet un piemin savus kritušos biedrus. it kā tas kādam traucētu..
4 1 atbildēt
latviete- nu ne gluzi par arieshiem aizmirsi, bet pricips gan komunismam gan fashismam gan nacismam bija viens- marksa izgudrojums tikai kaa kursh to pasniedza
3 0 atbildēt
Vienīgā iespēja ir tā ka Ulmaņa totalitārais režīms bija fašistisks, bet laikam to pat kaimiņi nespētu pateikt ka K.U. bija fašists.
2 0 atbildēt
nu luuk anoniimais ar sho rakstu es to arii meeginu apgalvot
2 0 atbildēt
Labs raksts tik nez vai musu slaviskie "patrioti'' to sapratis es (ari ta teikt vesturnieks) domaju to pasu ko autors un ari kas notiktu ja visi parejie mestu ar kakam un olam cilvekiem kas pulcejas 9 aja maija uzvaras laukuma kliedzot komunisti utt tas butu tiesi tas pats kas tagad uz 16 martu katram ir tiesibas pieminet savus kritusos biedrus ta ka tiem kas kliedz uz cilvekiem 16 marta es varu teikt tikai to ka lamajot tos jus apganat cilvekus kuri ir kritusi kauja un nav svarigi kura puse tie bija. (loti atvainojos par tekstu bez garumzimem, bet man kompits tika inficets ar trojanu kuru jau tuvakaja laika likvidesu tas ta lai jus nemulsina fakts)
2 0 atbildēt
njāaaa, intresanta lasāmviela!!!! emotion
2 0 atbildēt
Kāpēc jāzina pagātne? Un kāpēc jāizprot šīs ideoloģijas? - nu man šķiet, ka neviens no šeit klātesošajiem nevēlētos piedzīvot ko līdzīgu pirms gadu desmitiem notikušajam. Tāpēc varbūt ir jāmāk saredzēt politiskās manipulācijas - tā teikt, jāmācās no kļūdām. A ja laimīgi dzīvosim tikai tagadnē un nepievērsīsim uzmanību šādām svarīgām vēstures lappusēm, tad būtībā būsim parastas marionetes.
2 0 atbildēt
Man pohuj krievi ir lohi! vismaz lielākā daļa! emotion
5 3 atbildēt
Nu fašists Ulmanis nebija, bet diktators kā jau diktators.
1 0 atbildēt
Jāzina pagātne, lai nākotnē tās pašas kļūdas nepieļautu. Fāsisms ir tas pats kas nacisms, tika nacisms bij Vācijā, bet fašisms Itālijā.
2 1 atbildēt